Οι μπηχτές Μουσιούττα, τα παράπονα Τρυφωνίδη και η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ

Νέα σελίδα γύρισε το ΔΗΚΟ με τη συμπλήρωση της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος μέσα από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες.
 
Το αποτέλεσμα της Εκλογικής Συνέλευσης κατέστησε εν πολλοίς τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως τον απόλυτο κυρίαρχο του κόμματος(σ.σ. δεν αναμενόταν άλλωστε κάτι διαφορετικό βάσει των υποψηφιοτήτων), καθότι η σύνθεση της νέας ηγεσίας απαρτίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία από άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακηρύχθηκε και υποσχέθηκε ενότητα η νέα ηγεσία του ΔΗΚΟ

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία στο ΔΗΚΟ ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα για τα δεδομένα του ΔΗΚΟ παρατράγουδα, ωστόσο δεν εξέλειπαν τα παράπονα και η εξωτερίκευση δόσεων δυσφορίας και πικρίας, που εκ των πραγμάτων ακολουθούν τέτοιους είδους εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε ο στόχος για μαζική συμμετοχή των μελών του κόμματος, αφού από τις περίπου 33 χιλιάδες, το εκλογικό τους δικαίωμα έσπευσαν να ασκήσουν 6803 μέλη, με την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αποδίδει την προσέλευση αυτή στις… καιρικές συνθήκες(σ.σ. βλέπε καύσωνα που επικρατούσε χθες), αλλά και στο εκ των πραγμάτων περιορισμένο ενδιαφέρον ως απόρροια των θέσεων που διεκδικούνταν.

Αν κάποιος μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής εκλογικής μάχης στο ΔΗΚΟ, αυτός δεν είναι άλλος από τον τέως γενικό γραμματέα του κόμματος Μαρίνο Μουσιούττα, ο οποίος δεν μπόρεσε καν να μετατρέψει σε ντέρμπι την αναμέτρησή του με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.  
 
Ο Μαρίνος Μουσιούττας εξασφάλισε μόνο το 36,04% στις προτιμήσεις των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων(σ.σ. η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου το 63,96%), με το αποτέλεσμα της μεταξύ τους αναμέτρησης να επιβεβαιώνει και με το παραπάνω όλους όσοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θεωρούσαν περίπου ως δεδομένη την επικράτησή της και φωτογράφιζαν ανεπίσημη μεν, ξεκάθαρη δε, προτίμηση της υποψηφιότητάς της από τα ανώτατα δώματα του κόμματος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, διόλου τυχαίες δεν κρίνονται συγκεκριμένες αναφορές του Μαρίνου Μουσιούττα στη δήλωση στην οποία προέβη με την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.
 
Ο κ. Μουσιούττας, αφού συνεχάρη την κ. Ερωτοκρίτου για την εκλογή της, έσπευσε να της ευχηθεί καλή επιτυχία και στα νέα της αυτά-κατά την έκφρασή του- καθήκοντα,  ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, να διαμηνύσει με νόημα πως ο ίδιος στην πολιτική του σταδιοδρομία έμαθε να μην στηρίζεται σε ξένα πολιτικά δεκανίκια, αλλά μόνο σε δικούς του πολιτικούς συνεργάτες και φίλους.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από πλευράς Μαρίνου Μουσιούττα είχε καταγγελθεί παρέμβαση από στενό συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος επικοινώνησε με μέλη του κόμματος καλώντας τα να παρευρεθούν σε προεκλογική συγκέντρωση της ανθυποψήφιας του.
 
Όσον αφορά την μάχη που έδωσαν οι έξι υποψήφιοι για τις τρεις αντιπροεδρίες του κόμματος, απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία βουλευτής, ο Χρίστος Ορφανίδης της Λάρνακας, δεν κατάφερε να καταλάβει μια εκ των τριών προνομιούχων θέσεων, περιοριζόμενος στην τέταρτη θέση πίσω από τους Αντώνη Αντωνίου, Αλέκο Τρυφωνίδη και Μιχάλη Δαμιανό.Ο τελευταίος, δηλαδή ο Μιχάλης Δαμιανός, αποτέλεσε ουσιαστικά και τη μοναδική έκπληξη που επεφύλαξαν οι ΔΗΚΟϊκές κάλπες.
Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης κατετάγη παγκύπρια ο Αντώνης Αντωνίου(σ.σ. 3133), ο οποίος μετά την αποτυχία του το 2016 να επανεκλεγεί βουλευτής, επανήλθε δυναμικά και αναρριχήθηκε στο τρίτο τη τάξει σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του κόμματός του.
 
Δυσφορία, πάντως, προκάλεσε στο στρατόπεδο του Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος με 2310 σταυρούς προτίμησης παγκύπρια επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να καταλαμβάνει μιαν εκ των τριών προνομιούχων θέσεων για τις αντιπροέδριες και να εκλέγεται τελικά δεύτερος αντιπρόεδρος, το… παιχνίδι που όπως καταγγέλλεται παίχθηκε στην επαρχία Πάφου.
 
Συγκεκριμένα, όπως κατά της διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων «καταγγελλόταν» από τους επιτελείς του κ. Τρυφωνίδη, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες η κατανομή των ψήφων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λογική και ισομερής, στην Πάφο σαρωτική υπήρξε η επικράτηση του εκ Πάφου Αντώνη Αντώνιου, αφού εξασφάλισε 1540 σταυρούς προτίμησης, σε αντίθεση με μόλις 251 του Αλέκου Τρυφωνίδη, 219 του Μιχάλη Δαμιανού, 90 του Μάριου Κουκλή, 77 του Λοΐζου Λοΐζου και 87 του Χρίστου Ορφανίδη.  Πρόκειται για αποτέλεσμα που, όπως οι επιτελείς του Αλέκου Τρυφωνίδη έλεγαν, δημιουργεί εύλογες υποψίες για οδηγίες κατευθυνόμενης ψήφου μονοσταυρίας στη συγκεκριμένη επαρχία. 
 
Κατά τ’ αλλά, ένα ερώτημα που στο προσεχές διάστημα αναμένεται να απαντηθεί, αφορά στο κατά πόσο η νεοεκλεγείσα αναπληρωτής πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου θα διατηρήσει και τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου φέρεται να προβληματίζεται περί τούτου και σύμφωνα με το στενό περιβάλλον της, να θεωρεί πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, το Σώμα δηλαδή που την ανέδειξε στη συγκεκριμένη θέση.  
 
Εκκρεμότητα αποτελεί και η θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, έπειτα από την εκλογή Άθου Αντωνιάδη στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα. Πρόταση για κατάληψη της θέσης του εκπροσώπου Τύπου έγινε στον βουλευτή Παύλο Μυλώνα, ο οποίος υπενθυμίζεται πως προσφάτως εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, με τον βουλευτή να προσανατολίζεται σε θετική απάντηση προς την ηγεσία του κόμματος.
 
Όσον αφορά τις 15 αιρετές θέσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, ο Χρύσανθος Σαββίδης ήταν ο υποψήφιος που κατέλαβε την πρώτη θέση στους σταυρούς προτίμησης των μελών του ΔΗΚΟ, εξασφαλίζοντας 3070 ψήφους.
 
Συγκεκριμένα εξελέγησαν κατά σειρά σταυρών προτίμησης οι:
 
1)Σαββίδης Χρύσανθος, 3070 ψήφοι.
2)Παντελίδης Χρύσης, 2620 ψήφοι.
3)Φακοντή Αυγούστα, 2283 ψήφοι.
4)Σολωμού Γιώργος, 2184 ψήφοι.
5)Σενέκης Χρίστος, 2145 ψήφοι.
6)Ροδιάς Χρίστος, 2094 ψήφοι.
7)Μιχαηλίδης Ανδρέας, 1779 ψήφοι.
8)Γεωργιάδης Ανδρέας, 1736 ψήφοι.
9)Κουλία Άντρη, 1688 ψήφοι.
10)Γεωργιάδου Αλεξία, 1685 ψήφοι.
11)Παναγιώτου Μάριος, 1620 ψήφοι.
12)Ορφανός Μάριος, 1523 ψήφοι.
13)Γιαλέλης Μαρίνος, 1521 ψήφοι.
14)Σιβιτανίδης Αντώνης, 1503 ψήφοι.
15)Κιούπη Στάλα, 1484 ψήφοι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απλός πολίτης μέχρι νεοτέρας ο Μάρκος-Το μήνυμά του σε όσους τον έβριζαν
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό