Η μπάλα στην Τουρκία για τον απεσταλμένο του Γ.Γ. για το Κυπριακό

Πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε σε σχέση με το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέθεσε γεύμα με την ευκαιρία της εορτής του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα υπάρξει κινητοποίηση για το Κυπριακό. «Είναι μια εκτίμηση, η οποία θεωρώ ότι όντως μετά τις εκλογές ενδεχόμενα να έχουμε κάποιες εξελίξεις», απάντησε.
 
Σε παρατήρηση ότι για να υπάρξει εξέλιξη θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να δώσει τη συγκατάθεση της για τον διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος είπε «χωρίς αμφιβολία».
 
«Διαφορετικά, είναι η δεύτερη περίπτωση που ο Γ.Γ. δίνει όνομα. Στην πρώτη απορρίφθηκε, στη δεύτερη καθυστερούν (οι Τούρκοι) να απαντήσουν. Συνεπώς, χωρίς να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς Γ.Γ., υπό την έννοια δηλαδή να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει και περίπτωση ο Γ.Γ. να αποφασίσει. Συνεπώς, πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από το τι εμείς πράττουμε ή τι εμείς θέλουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Σε άλλη παρατήρηση ότι ο ίδιος έχει πει ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλήσεις από την Τουρκία προτού επαναρχίσει νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση να μην προτρέχουμε.
 
«Θα δούμε αν και κατά πόσο ο Γ.Γ. προκρίνει. Την ίδια ώρα, βεβαίως, θα δούμε κατά πόσο θα είναι θετική ή αρνητική, και ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας», ανέφερε.
 
Σε σχόλιο ότι θα πρέπει ένας ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εκτός από διερεύνηση συνθηκών, να καταβάλει και προσπάθειες για να δημιουργήσει τις συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «νομίζω ότι αυτός θα είναι και ο ρόλος εκείνου που ο Γ.Γ. επιλέγει να αποστείλει, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει έδαφος για να επανασυγκληθεί μια νέα Σύνοδος».

Δειτε Επισης

Την παρουσία του στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ο Τατάρ-Κλάφτηκε και στον ΓΓ, επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις του
Προανήγγειλε ανακοινώσεις για διαχωρισμό εξουσιών ο ΠτΔ-«Δεν είναι Εκτελεστική Εξουσία που έλαβε απόφαση για Ντόρια»
Συναντήθηκε με Τατάρ ο Στιούαρτ-«Και οι δύο ηγέτες επιθυμούν πρόοδο στη συνάντηση»
Κ. Ιωάννου: Υπάρχουν προκλήσεις αλλά ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της ΤΑ
Η ανακοίνωση Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για απόλυση Βαρωσιώτου-«Της γνωστοποιήθηκε αιτιολογημένη απόφαση»
Μέχρι τέλος Ιουλίου υποβάλλει επίσημο αίτημα επένδυσης σε Κύπρο-Ισραήλ ο ΑΔΜΗΕ
Επικρίσεις Αναστασιάδη στον ΔΗΣΥ-«Δυστυχώς έχουμε παρεκκλίνει από την ορθή πορεία»
Νέα αντίδραση Αντριάνας για απόλυση Βαρωσιώτου-«Το κάχρι τους είναι ότι δεν είναι διεφθαρμένη και λέει την αλήθεια»
Αιχμηρός ο Κληρίδης για την απόλυση Βαρωσιώτου-«Θέλουμε δικαστές αδιάφθορους, που έχουν το θάρρος της γνώμης τους»
Ένταση στη δομή ανηλίκων Hope For Children-Μπούκαραν στο γραφείο λειτουργού και έσπασαν υπολογιστή