Υπουργός Μεταφορών: Να ενταθούν οι προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου

Έκκληση στους φορείς του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ιδιωτικό τομέα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, έκανε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη.

Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 21η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ, σε σχέση με το δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI), που ανακοινώθηκε στις 18 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με χαμηλή κατάταξη.

Μιλώντας από το βήμα συνάντησης ενδιαφερομένων μερών και παραγόντων στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που διοργάνωσε το Γραφείου Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), η κα. Αναστασιάδη εξέφρασε τη λύπη της για αυτή την κατάταξη.

«Το Υπουργείο Μεταφορών θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου και βελτίωση της θέσης της Κύπρου στον πιο πάνω δείκτη», τόνισε.  

Πρωταρχικής σημασίας, ανέφερε, είναι η υλοποίηση της νομοθεσίας για υπερταχεία δίκτυα ευρυζωνικών επικοινωνιών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην οδηγία για τον κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών που αναμένεται να συμφωνηθεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως κράτος - μέλος που βρίσκεται στην περιφέρεια της ΕΕ, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά τα μέτρα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αφού οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν τόσο στις εταιρείες όσο και στους εργαζόμενους να απολαμβάνουν εν πολλοίς τα ίδια πλεονεκτήματα με την Ευρώπη.

«Η χρήση των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών σε όλους τους ζωτικούς τομείς την οικονομίας της Κύπρου είναι υψίστης σημασίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών αντιλαμβάνεται ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Είπε ότι στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το Συμβούλιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων πέραν των 200 εκ ευρώ για την επόμενη τριετία και αναγνωρίζει ότι οι μηχανισμοί υλοποίησης των έργων πρέπει να βελτιωθούν.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το νέο σχέδιο δράσης της ψηφιακής στρατηγικής για το 2018-20.

Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γιώργος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η ψηφιακή στρατηγική θα καθορίσει το ψηφιακό μέλλον και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου. Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθεί μια ψηφιακή κοινωνία για όλους και να ψηφιοποιηθεί η δημόσια υπηρεσία, οι υποδομές, και να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους πολίτες που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και να έχουν περιεχόμενο αυτές οι υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο δείκτη DESI, σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι πολύ δυνατή στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο όπως είπε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό. Η χώρα, ανέφερε, είναι 19η στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες από την 26η θέση που βρισκόταν πέρυσι, ωστόσο είναι στην τελευταία θέση στους απόφοιτους πανεπιστημίων θετικών επιστημών, και στην 25η θέση στα άτομα πληροφορικής.

Σημείωσε παράλληλα ότι παρόλο που υπάρχουν υψηλές ταχύτητες συνδεσιμότητα διαθέσιμες στην Κύπρο από τους παρόχους, αυτές δεν χρησιμοποιούνται στην Κύπρο. Στην Κύπρο, όπως είπε, χρησιμοποιούνται κυρίως οι συνδέσεις διαδικτύου για βιντεοκλήσεις και κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο σε ότι έχει σχέση με την οικονομία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Οι επιχειρήσεις, ανέφερε, χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για μάρκετινγκ, αλλά δεν χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες ψηφιακού νέφους ή το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο και ύπαρξη οράματος για τα επόμενα 5-6 χρόνια. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη να υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια ώστε να αξιολογούνται τα αποτελέσματα της ψηφιακής στρατηγικής και αναλόγως να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα.

Τόνισε και τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου, της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της συνεργασίας ιδιωτικού με τον ακαδημαϊκό τομέα.

Στη δική του παρουσίαση ο Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμος αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για το 2018-2020 που αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.  

Αυτό, όπως σημείωσε, θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1 εκ. ευρώ, ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας στην ευρύτερη κοινωνία ύψους 1 εκ ευρώ, μέτρα για οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, μέτρα για ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα ύψους πέραν των 200 εκ ευρώ, μέτρα για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και για ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων ακόμα και στο τελευταίο νοικοκυριό. Επίσης μέτρα για μείωση του κόστους των συνδέσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής τους Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού της νέας βιομηχανικής πολιτικής της Κύπρου και του σχεδίου δράσης για την υλοποίησή της. Ο βασικός στόχος της νέας βιομηχανικής πολιτικής, είπε, είναι η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από το 7,9% που ήταν το 2017 στο 15% μέχρι το 2030 μέσα από τη δημιουργία μιας εύρωστης, έξυπνης και τεχνολογικά ανεπτυγμένης βιομηχανίας με συναφείς υπηρεσίες. Ένας από τους επτά πυλώνες της νέας βιομηχανικής πολιτικής, είπε, εστιάζεται στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας μέσα από δέσμη μέτρων που ενισχύουν την προσπάθεια αυτή.

Ανέφερε ακόμα ότι για την επίτευξη του επιθυμητού ψηφιακού μετασχηματισμού απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επένδυση στις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες και στο ανθρώπινο δυναμικό  και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο έχει επενδύσει σημαντικά.  

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών
Γιατί η Google έχει μείνει πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης