Πρόσκληση συνεργασίας απευθύνει το Βερολίνο στις νέες κυβέρνησεις σε Ιταλία και Ισπανία

Προσεκτική είναι η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία.

Πάντως, σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάλεσε τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν στις δύο χώρες σε μια κοινή συνεργασία.

Αναφερόμενος στην Ιταλία και στον εκεί σχηματισμό κυβέρνησης, επανέλαβε τη θέση της Καγκελαρίου, ότι «είμαστε ανοιχτοί στην προοπτική μιας καλής συνεργασίας με την νέα ιταλική κυβέρνηση. Θέλουμε μια στενή συνεργασία για να προχωρήσουμε μαζί τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία ανέφερε πως «ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία είναι ευθύνη των Ισπανών. Ελπίζουμε όμως σε μια σταθερή κυβέρνηση. Θα προσφέρουμε και στην νέα ισπανική κυβέρνηση την συνεργασία μας».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ ευχαρίστησε εκ μέρους της Καγκελαρίου τον κ. Ραχόι για την συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα, ενώ γενικότερα για τις εξελίξεις στη νότια Ευρώπη είπε «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις. Μόνον με συνεργασία θα λύσουμε τα προβλήματα. Μόνον εάν ακούμε ο ένας τον άλλον. Η Γερμανία θα πράξει ότι μπορεί για να βρεθούν λύσεις».
 
Η ΕΕ βέβαιη ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους εταίρους

Σε μία άλλη εξέλιξη, την πεποίθηση ότι η νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας θα συνεργαστεί «εποικοδομητικά» με τους Ευρωπαίους εταίρους της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την προθυμία της νέας κυβέρνησης να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να στηρίξει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος απέρριψε ως «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέδειξε χθες έλλειψη σεβασμού προς τους Ιταλούς. Ο αντιπρόεδρος της νέας ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Γιούνκερ «ρατσιστή» ύστερα από τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Ιταλοί χρειάζεται να εργαστούν πιο σκληρά και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι.

Ο Γιούνκερ, μιλώντας στα αγγλικά, υπεραμύνθηκε της στήριξης της ΕΕ προς την Ιταλία, λέγοντας ότι είναι γενναιόδωρη, και δήλωσε ότι είναι ευθύνη των εθνικών ηγετών στη Ρώμη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν την περιοχή, να προωθήσουν την απασχόληση και να πατάξουν τη διαφθορά: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν τις φτωχές περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά, σοβαρότητα», δήλωσε.

«Θα τους βοηθήσουμε όπως κάναμε πάντα. Αλλά μην μπαίνετε σε αυτό το παιχνίδι να επιρρίπτετε ευθύνες στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι ένα έθνος. Πρώτα τα έθνη, μετά η Ευρώπη».

Η εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι δεσμευμένος να εργαστεί με την νέα ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει πολλές κοινές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της Ιταλίας και της Ευρώπης, από το εμπόριο έως τη μετανάστευση και πολλές άλλες».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, ο Γιούνκερ θα συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Ομάδας των 7 (G7) στον Καναδά.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 83 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας
Σφοδρές συγκρούσεις ενόπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης
Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας
Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Θέλει την παρουσία Τραμπ στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά