Βραβεύτηκαν σχολεία που εφάρμοσαν καλές πρακτικές για πρόληψη της βίας

Σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία εφάρμοσαν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας κατά την σχολική χρονιά 2017-2018, βράβευσαν σήμερα, σε σεμνή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΠΟΕΔ, το Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Βραβεύτηκαν επτά σχολεία, ενώ άλλα επτά έλαβαν έπαινο. Εκπρόσωποι των σχολείων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις που εφάρμοσαν.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση προγραμμάτων και παρεμβάσεων που προσφέρονται από διάφορες κρατικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα στα σχολεία, με σκοπό την ενδυνάμωση των σχολικών μονάδων στην ανάπτυξη δικτύου υποστήριξης τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο χώρο του σχολείου.
 
Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι τα εξής: Λύκειο Ιδαλίου, Λευκωσία – Τίτλος δράσης: «Μαζί Μπορούμε», Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας – Τίτλος δράσης: «Η αγωγή υγείας βασικό συστατικό της εκπαίδευσης», Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών, Λάρνακας – Τίτλος δράσης: «Επίτευξη Ομαλού Κλίματος στο Σχολείο», Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας Γ’, Αμμόχωστος – Τίτλος Δράσης: «Τα παιδιά διοργανώνουν…πρωτάθλημα σκορ 4», Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΗ-Αγίου Αντωνίου- Τίτλος Δράσης: «Κτίζοντας «γέφυρες» οικοδομώντας εμπιστοσύνη», Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου, Λευκωσία-Τίτλος Δράσης: «Αγαπώ, Προλαβαίνω, Αντιμετωπίζω», Δημοτικό Σχολείο Καθαρής-Δημήτρη Λιπέρτη, Λάρνακα- Τίτλος Δράσης: «Δημιουργώντας ένα θετικό και ασφαλές περιβάλλον στο Δημοτικό Σχολείο Καθαρής-Δημήτρη Λιπέρτη μέσω του Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΠροΘεΣυ)».
 
Τα σχολεία που πήραν έπαινο είναι τα εξής: Λύκειο Πολεμιδιών, Λεμεσός – Τίτλος Δράσης: «Συνεργαζόμαστε, δρούμε, προχωρούμε», Παγκύπριο Γυμνάσιο, Λευκωσία-Τίτλος Δράσης: «Δραστηριότητες που βοηθούν στην πρόληψη και μείωση της παραβατικής συμπεριφοράς», Β’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού-«Γρηγόρης Αυξεντίου»-Τίτλος Δράσης: «Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα εθελοντισμού, σεβασμού του σχολικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας», Β’ Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας (ΚΒ) – Τίτλος Δράσης: «Χρώματα και αρώματα- μουσικά μονοπάτια-υγιές παιχνίδι-φιλαναγνωσία», Δημοτικό Σχολείο Πέγειας, Λεμεσός-Τίτλος Δράσης: «Ανάπτυξη θετικών στάσεων συμπεριφοράς και κοινωνικών δεξιοτήτων από τους μαθητές», Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΣΤ’, Ζακακίου, Πολύκαρπου Βλάχου- Τίτλος Δράσης: 1. «Ένα χαρούμενο & δραστήριο διάλειμμα», 2. «Όλοι ίσοι στο παιχνίδι, στην παρέα, στη ζωή», 3. «Ενιαία σχολική πολιτική για τη συμπεριφορά και την πειθαρχία», Δημοτικό Σχολείο Πάνω Λευκάρων, Λάρνανα-Τίτλος Δράσης: «Σεβόμαστε, επικοινωνούμε, συμμετέχουμε, αλλάζουμε».
 
Σε χαιρετισμό του στην βράβευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου είπε ότι το φαινόμενο της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, με όποια μορφή και αν κάνει την εμφάνισή της, αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα.
 
«Η ανάγνωση των φαινομένων αυτών  δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Δεν αφορά μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους, που είναι ο θύτης και το θύμα. Αφορά το περιβάλλον από το οποίο μπορεί να εκπηγάζει ή να τροφοδοτείται μία τέτοια συμπεριφορά, που μπορεί να είναι το ίδιο το σχολικό περιβάλλον, το οικογενειακό περιβάλλον των προσώπων αυτών, μέχρι και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά αλληλοεπιδρούν. Οι συμπεριφορές που παρατηρούνται από ένα μαθητή αποτελούν αντανάκλαση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό, η πολιτική για την αντιμετώπισή τους οφείλει να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας μας και να κινείται, ταυτόχρονα, σε διαφορετικά επίπεδα και προς διαφορετικές κατευθύνσεις», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Νικολάου είπε πως είναι παραδεκτό από όλους ότι η πρόληψη αποτελεί την πιο πρόσφορη και παραγωγική μέθοδο αντιμετώπισης συμπεριφορών αυτού του είδους.
 
«Η εφαρμογή ειδικών δράσεων και παρεμβάσεων που εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, διασφαλίζουν συνθήκες γενικότερης λειτουργικότητας και ευνομίας στη σχολική κοινότητα και αναπτύσσουν κλίμα συνεργασίας, συμμετοχής και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στα μέλη της. Διαμορφώνουν, ταυτόχρονα, καλό σχολικό κλίμα επικοινωνίας διαλόγου και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές», συμπλήρωσε,
 
Όπως είπε, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή διαδραστικών προληπτικών προγραμμάτων, μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για τη δημιουργία ενός θετικού σχολικού περιβάλλοντος και να καταστούν το ανάχωμα που θα αποτρέπει την εκδήλωση  παραβατικών ή προβληματικών συμπεριφορών.
 
«Ιδιαίτερα, η ενεργός εμπλοκή του σχολείου σε δράσεις που στοχεύουν στη διαχείριση των εντάσεων του σχολικού περιβάλλοντος, στην πρόληψη της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, όχι μόνο είναι σημαντική και κρίσιμη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανή να συμβάλει θετικά στην αποτελεσματική θωράκιση και μελλοντική πορεία των νέων μας. Εάν οι καλές αυτές πρακτικές γίνουν βίωμα, τα παιδιά μας θα είναι φορείς σωστών και ωφέλιμων αντιλήψεων για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων θα αντιμετωπίσουν, εντασσόμενοι ως ενήλικες πολίτες στην κοινωνία αύριο», σημείωσε.
 
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η υιοθέτηση και εφαρμογή αντεγκληματικής πολιτικής με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, έχει τεθεί ως μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η οποία ως κύριο της άξονα έχει την πρόληψη της παραβατικότητας, με έμφαση τον πρωτογενή της τομέα.
 
«Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στον σχεδιασμό και στη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, βασισμένα στη φιλοσοφία του προληπτικού και συμμετοχικού χαρακτήρα της αντεγκληματικής πολιτικής, με επίκεντρο τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και με προσανατολισμό τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτιών εκδήλωσης της παραβατικής συμπεριφοράς. Η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινοτικής διαμεσολάβησης και της κοινοτικής αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων πρόληψης σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας και στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη των αιτιών και κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την παραβατική συμπεριφορά», ανέφερε.
 
Ο κ. Νικολάου είπε ότι προωθούν για πρώτη φορά στην Κύπρο, την ψήφιση ολοκληρωμένης νομοθεσίας με παιδοκεντρικό προσανατολισμό, που εγκαθιδρύει ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά που τυγχάνει να βρεθούν σε σύγκρουση με τον νόμο.
 
«Στο ρυθμιστικό πεδίο της νέας νομοθεσίας θα εμπίπτουν θέματα που αφορούν στην παιδική παραβατικότητα και συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση των απαραίτητων δομών και μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παραβατικότητας, καθώς και τη ρύθμιση της μεταχείρισης των παιδιών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
 
Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα παραμείνει προσηλωμένο στον σχεδιασμό και υιοθέτηση μέτρων που θα συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση όχι μόνο της σχολικής και νεανικής παραβατικότητας, αλλά γενικότερα κάθε συμπεριφοράς που μπορεί να διασαλεύσει την κοινωνική ειρήνη και ευημερία.
 
«Για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα όπως όλοι οι πολίτες, όλα τα παιδιά της χώρας μας αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα απέναντι σε κάθε μορφής βία και να απολαμβάνουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλα τα ανθρώπινα τους δικαιώματα», πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος προς τα παιδιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Η συμμετοχή σας στη δράση που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε επιτυχία σας σε άλλες διοργανώσεις. Αυτό που πετύχατε τόσο εσείς, όσο και οι συμμαθητές σας άλλων σχολείων που δεν είναι μαζί μας, είναι πολύ σπουδαιότερο από το οποιοδήποτε άλλο βραβείο ή έπαινο».
 
«Μάθατε στην πράξη τι σημαίνει να συμβιώνετε με άλλους ανθρώπους, πως είναι να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ σας ή πως να βοηθάτε άλλους όταν έχουν μεταξύ τους προβλήματα. Κρατείστε τις εμπειρίες αυτές και μεταφέρετέ τις στην οικογένειά σας, στη γειτονιά σας, στην παρέα σας. Δεν μπορούμε να σας υποσχεθούμε ούτε να σας προσφέρουμε μία ουτοπική κοινωνία, που θα είναι απαλλαγμένη από προβλήματα. Συνεχίστε αυτή την προσπάθεια και να γνωρίζετε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε  συμπαραστάτες και υποστηρικτές σας», σημείωσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, στο δικό του χαιρετισμό τον οποία διάβασε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία για τα νεαρά άτομα, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, έχει θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της αντιμετώπισης της βίας στο σχολείο.
 
«Μέσα από την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύει να επιτύχει ένα συνεχή μας στόχο, ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δημοκρατικά και φιλικά προς το παιδί και ότι αποτελούν χώρους στους οποίους όλα τα παιδιά έχουν ενεργό συμμετοχή, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, συναποφασίζουν, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, καλλιεργούν αξίες και στάσεις ζωής που τα οδηγούν στο να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους», κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης