Επικαλούνται την Έκθεση του Γ.Γ. για το πλαίσιο Γκουτέρες οι Τούρκοι

«Κρίμα που δεν μπόρεσε να πάρει θετική απάντηση στην έκκληση που απεύθυνε στις 30 Απριλίου ο Τ/κ ηγέτης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι στην έκκληση του κ. Ακιντζί για αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις και παραποιήσεις, η ε/κ πλευρά αντί να την αποδεχθεί αυτή την έκκληση άρχισε να μιλά για ένα άλλο έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, το οποίο δεν υπάρχει.
 
«Δεν έχουμε πρόθεση να εισέλθουμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών γι’ αυτό το θέμα. Μόνο παίρνοντας απόσπασμα από την επίσημη έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, θέλουμε να σταματήσει πια αυτή η αντιπαράθεση».
 
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού κάνει αναφορά στην 19η παράγραφο της έκθεσης του Γ.Γ. τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου γράφει (ο Γ.Γ. του ΟΗΕ) ότι «στις 30 Ιουνίου υπέβαλα στις πλευρές ένα πλαίσιο για την ταυτόχρονη επίλυση των έξι σημαντικών θεμάτων που παρέμειναν ανοικτά και στα δύο τραπέζια και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία ενός τελικού πακέτου που κατά την άποψή μου θα ανοίξει τον δρόμο για μια περιεκτική λύση».
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί, δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο εκτός αυτού. «Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει νόημα στο να παρατραβάμε αυτή την διαστρέβλωση».
 
«Έχοντας γνώση του ιστορικού του καθήκοντος ο Μουσταφά Ακιντζί έφερε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα και ενήργησε με την ευθύνη του να κάνει αυτό που του αναλογεί, όπως κάνει πάντοτε, για την διαμόρφωση ενός μέλλοντος ότι και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν ισότιμα με ελευθερία και ασφάλεια».
 
Ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης ενέργησε συνειδητοποιώντας ότι μια λύση αμοιβαία αποδεκτή στην Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή συνεργασίας αντί έντασης, και θα είναι θετική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.
 
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού δηλώνει επίσης ότι η τ/κ πλευρά έδωσε θετική απάντηση στην πρόταση για τον διορισμό ενός ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. για να σφυγμομετρήσει τις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η συγκατάθεση αυτή στο διορισμό ειδικού συμβούλου «δεν πρέπει να αντικριστεί ως ένα μέρος μια διαδικασίας διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λευκωσία-Αθήνα καλούν Γκουτέρες να στείλει απεσταλμένο και σύντομα  

Επανέλαβε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί στο παρελθόν έχει δηλώσει πως πλέον οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους έχουν τελειώσει και πως πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση επικεντρωμένη σε ένα αποτέλεσμα με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και την αντίληψη ενός στρατηγικού πακέτου.
 
Ο κ. Μπουρτζιού εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του Τ/κ ηγέτη να αξιολογήσει την κατάσταση με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ, που αναμένεται να έρθει σε χρόνο κατάλληλο για όλες τις πλευρές, σε ένα ειλικρινές πλαίσιο με μια προσέγγιση που επικεντρώνεται σε μια λύση.
 
Τα δικά του ο Ακιντζί
Στη δική του ανάγνωση επί του πλαισίου Γκουτέρες επέμεινε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας πως η τελευταία του πρωτοβουλία είναι σύμφωνη με την προσπάθειά του να παρέχει στις νεότερες γενιές μια ζωή ειρηνική και με ευμάρεια.
 
«Η ε/κ πλευρά», ισχυρίστηκε, «δεν πρέπει να επιμένει στις παλιές μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις. Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά εάν επιμένουν στο ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’’. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν».
 
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η ε/κ ηγεσία προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του. «Προσπαθούν να φέρουν μπροστά, πράγματα που δεν υπάρχουν στα έγγραφα των Η.Ε. Ο ΟΗΕ παρουσιάζεται σαν να είχε προτείνει ‘’μηδενικά στρατεύματα, μηδενικές εγγυήσεις’’ σε εμάς. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε στα σχέδιά μας και στα προγράμματά μας, ούτε στις προτάσεις του ΟΗΕ».
 
«Δεν τίθεται θέμα να αποκλείσουμε την Τουρκία από τις προσαρμογές στα ζητήματα ασφαλείας. Αυτό σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα διαστρεβλώθηκε πολύ πρόσφατα», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.
 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου