«Κύρια πηγή εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος είναι τα ναρκωτικά»

Η παραχώρηση της δυνατότητας παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδιωτικής επικοινωνίας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και για τα αδικήματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα, είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να καταστήσουμε την Αστυνομία αποτελεσματική στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας κατά την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμου του 2017, αναφορικά με την παρακολούθηση συνδιαλέξεων και την πρόσβαση σε καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Πολιτική της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του πολίτη και για να επιτευχθεί αυτό, η Αστυνομία δηλώνει ότι χρειάζεται να της παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διώξει αδικήματα όπως είναι η εμπορία, η προμήθεια, η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Διώκοντας από τη μια αδικήματα τα οποία προβλέπονται στο Σύνταγμα μας, τα οποία αποτελούν το ουσιαστικό οικονομικό όφελος που έχει το οργανωμένο έγκλημα, την ίδια ώρα διώκονται και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Αστυνομία δηλώνει ότι έχει αξιοποιήσει και αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση και κάθε δυνατότητα που της έχει μέχρι σήμερα προσφερθεί από την Πολιτεία και όλα αυτά έχουν επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όμως, δυστυχώς, στις περιπτώσεις των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος – όπως επισημαίνει και η ίδια – τα αποτελέσματα δεν έχουν οδηγήσει στην εξάρθρωση αυτών των ομάδων, ώστε να φθάσουν και στην κορυφή της πυραμίδας των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι ένα αποτελεσματικό μέσο και η Αστυνομία θεωρεί ότι είναι αναγκαίο για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό. Και πρόσθεσε: «Είναι ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιείται και αξιοποιείται από όλα τα κράτη μέλη για την διερεύνηση των σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος, πλην από την Κύπρο. Τα 27 κράτη μέλη παραχωρούν στις διωκτικές τους αρχές τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό όρους και κάποια μάλιστα χωρίς την έκδοση δικαστικού διατάγματος για σκοπούς ασφάλειας των πολιτών τους. Η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος που δεν έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα στις διωκτικές της αρχές. Να επισημάνω ότι σε κάποια από τα κράτη μέλη δεν απαιτείται η έκδοση δικαστικού διατάγματος και οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι περιορισμένες.

Η Αστυνομία με το νομοσχέδιο ζητεί κάτι το αυτονόητο, όπως το αποκαλούν οι αστυνομίες των άλλων κρατών μελών: ζητεί να της δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους. Ως Υπουργείο δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε την περίληψη στο νομοσχέδιο και άλλων εγγυήσεων που θα περιορίζουν περισσότερο ή θα αποκλείσουν τη δυνατότητα καταχρηστικής άσκησης και χρήσης της δυνατότητας αυτής».

Επίσης, ο κ. Υπουργός σχολίασε ότι δεν διαφωνεί με την επίκληση που γίνεται από κάποιους ότι η παραχώρησή της δυνατότητας συνιστά περιορισμό του ανθρωπίνου δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, αλλά, επεσήμανε, η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει και το ανθρώπινο δικαίωμα της ασφάλειας του πολίτη και ιδιαίτερα να προστατεύει τους νέους, αναφερόμενος στα αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. «Γι’ αυτό, οι παρακολουθήσεις θα επιτρέπονται μόνο για την διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων και υπό αυστηρούς και προϋποθέσεις, ώστε εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας και στοχεύοντας στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας, να προστατεύεται τόσο το δικαίωμα της ασφάλειας και ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας να περιορίζεται στο βαθμό που απαιτείται για σκοπούς προστασίας της ασφάλειας του πολίτη, για σκοπούς διερεύνησης των σοβαρών αδικημάτων που αναφέρονται στο Σύνταγμα – κάτι το οποίο συνάδει και με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Δεν θεωρώ ότι πρόθεση των άλλων 27 κρατών μελών είναι να μην προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους και ιδιαίτερα το δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας», κατέληξε.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μέσα από μια τέτοια νομοθεσία θα συλληφθούν τα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι θα ενισχύσουμε τα μέσα που είναι στη διάθεση της Αστυνομίας, για να γίνει πιο αποτελεσματική στη διερεύνηση υποθέσεων – προληπτικά και κατασταλτικά – που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Ως ένα αποτελεσματικό μέσο, η Αστυνομία εκτιμά ότι θα τη βοηθήσει για να μπορεί να εξαρθρώσει και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια της Αστυνομίας, σημείωσε.

Δειτε Επισης

Ο 45χρονος που προκάλεσε το τροχαίο στα Χανιά είχε καταδικαστεί για ξυλοδαρμό της συζύγου του
Πυρκαγιά σε όχημα τα ξημερώματα στον Άγιο Δομέτιο-Στο κάδρο και η κακόβουλη ενέργεια
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Σκόνη και μεμονωμένες βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει επίσημα τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Ψάχνουν... αντιπυρετικά για το κομφούζιο λόγω Mediterranean-Φωνάζουν οι κάτοικοι, «δεν μπορούμε να μπούμε σπίτι μας»
Εναλλακτική λύση ΟΚΥπΥ για τους διευθυντές των δημόσιων νοσηλευτηρίων-Έντονος καυγάς μεταξύ βουλευτών
Σίγουρα πέντε τελικά οι σφαίρες στην Ποταμιά, δεν βρήκαν όλες στα ελαστικά-Γκρίζα σημεία ακόμη στο παζλ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ