Οι μισθοί Δημάρχων-Αντιδημάρχων στο στόχαστρο του Ελεγκτή
12:43 - 03 Μαΐου 2018

Στην ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρεται ότι κατά κανόνα, η διαχείριση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης πάσχει, είναι ανεπαρκής, και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε στην έναρξη ποινικών ερευνών ή και στην προσαγωγή των υπευθυνών ενώπιον της δικαιοσύνης. Προφανώς, προστίθεται, υπάρχει επίσης διασπάθιση δημοσίου χρήματος, εις βάρος της ευημερίας των πολιτών.
Η Έκθεση αφορά τον οικονομικό έλεγχο, διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης Δήμων, Κοινοτικών Συμβουλίων, Συμβουλίων Αποχετεύσεων και Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας με τελευταίο έτος οικονομικού ελέγχου το έτος που έληξε στις 31.12.2016, αλλά και παράθεση μεταγενέστερων στοιχείων και πληροφοριών μέχρι την ημερομηνία ελέγχου.
«Ο εξαιρετικά μεγάλος όγκος της παρούσας έκθεσης εύλογα θα μπορούσε να συσχετιστεί με το εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, στοιχείο που θεωρούμε ότι συγκρούεται με τις αρχές οικονομίας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας», αναφέρεται στην έκθεση.
Σε σχέση με τους Δήμους, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα που αφορούν στην ρευστότητά τους, τα οποία θα ήταν οξύτερα εάν η κρατική χορηγία δεν έφθανε πολλές φορές μέχρι και σε ποσοστό 40% των εσόδων των Δήμων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των χορηγιών που παραχωρεί το κράτος, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες στα δημόσια οικονομικά, δεν αναμένεται ότι η οικονομική κατάσταση των Δήμων θα βελτιωθεί.
Για αποτροπή οικονομικής κατάρρευσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως οι Δήμοι ετοιμάσουν πρόγραμμα μέτρων οικονομικής περισυλλογής, με στόχο την εξάλειψη ή τουλάχιστον τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Αναφέρεται επίσης ότι οι Δήμοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ασκώντας με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη καθυστερήσεων φορολογιών, τελών και δικαιωμάτων και την επιβολή και είσπραξη όλων των τελών και δικαιωμάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία και στους σχετικούς Κανονισμούς.
Εκτός από τους Δήμους Λευκωσίας και Τσερίου, ο Προϋπολογισμός των οποίων ήταν ελλειμματικός, ο προϋπολογισμός όλων των άλλων Δήμων, στα έσοδα του οποίου περιλαμβάνεται και η κρατική χορηγία, ήταν πλεονασματικός.
Όπως αναφέρεται, σε αρκετούς Δήμους εξακολουθεί να παρατηρούνται σοβαρές αδυναμίες στην ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών τους, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη μη πιστή εφαρμογή νόμων, κανονισμών και των ενδεδειγμένων διαδικασιών, στις αδυναμίες των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, στη μη ολοκλήρωση της μηχανογράφησης και στα προβλήματα που παρουσιάζουν ορισμένα από τα λογισμικά που εφαρμόστηκαν, καθώς και στην ελλιπή οργάνωση/διαχείριση του Αρχείου.
Να επανεξεταστούν οι 14οι μισθοί
Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν στους Αντιδημάρχους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Μέσα Γειτονιάς ξεπερνούν το 15% των αποδοχών των Δημάρχων.
«Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες Εκθέσεις μας, οι κατάλογοι καθυστερήσεων πρέπει να τύχουν προσεκτικής μελέτης, για εντοπισμό των ποσών που είναι δυνατόν να εισπραχθούν, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την είσπραξή τους».
Η Υπηρεσία υπέδειξε επίσης ότι είναι αναγκαίο όπως λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα για είσπραξη των φορολογιών και των καθυστερήσεων, αφού ο κίνδυνος μη είσπραξής τους, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται σημαντικά.
Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένοι Δήμοι αποδέχονται όπως φορολογούμενοι καταβάλουν τις οφειλές τους με την έκδοση και αποδοχή από μέρους τους μεταχρονολογημένων επιταγών, ενέργεια η οποία, σύμφωνα με τις Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες, όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για πιθανή απώλεια εσόδων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, τυχόν αποδοχή από Δήμο μεταχρονολογημένων επιταγών, που αφορούν στην εξόφληση οφειλής για εξαγορά χώρων στάθμευσης και στην έκδοση αδειών οικοδομής, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντά του, σε περίπτωση που μετά την έκδοση της άδειας και την έναρξη των σχετικών εργασιών οι εν λόγω επιταγές επιστραφούν από την τράπεζα ως ακάλυπτες.
Σε σχέση με τα συμβούλια αποχετεύσεως, η Ελεγκτική επισημαίνει μεταξύ άλλων περιπτώσεις φορολογούμενων, οι οποίοι οφείλουν μεγάλα ποσά, χωρίς ωστόσο τα Συμβούλια να προχωρήσουν στη λήψη δικαστικών μέτρων για την είσπραξή τους.
Εντοπίστηκαν υποθέσεις όπου εκδόθηκε απόφαση Δικαστηρίου υπέρ των Συμβουλίων, για τις οποίες όμως δεν υπήρξε συμμόρφωση με την απόφαση, χωρίς τα Συμβούλια να προχώρησαν στη λήψη περαιτέρω μέτρων.
Τα περισσότερα Συμβούλια δεν έχουν καθορισμένη πολιτική για αναγνώριση πρόνοιας για επισφαλείς χρεώστες στις οικονομικές τους καταστάσεις, αφού θέση των Συμβουλίων είναι ότι ο κίνδυνος για τη μη ανάκτηση των οφειλομένων είναι απομακρυσμένος, επειδή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να γίνει μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου θα πρέπει να πληρωθούν όλα τα οφειλόμενα ποσά που βαραίνουν το ακίνητο.
Επίσης τα περισσότερα Συμβούλια δεν εφαρμόζουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.
Επίσης τα περισσότερα Συμβούλια δεν έχουν συνάψει συμφωνίες εκχώρησης εξουσιών προς τους αντίστοιχους Δήμους ή Κοινοτικά Συμβούλια, που αφορούν στην είσπραξη των τελών χρήσης του αποχετευτικού συστήματος, στις οποίες να καθορίζονται με σαφήνεια οι όροι συνεργασίας, οι οποίοι να συμπεριλαμβάνουν υποχρεώσεις, δικαιώματα και ρήτρες στην περίπτωση μη εφαρμογής των προνοιών της συμφωνίας, όπως, για παράδειγμα, επιβολή νόμιμου τόκου σε περίπτωση που τα εισπραχθέντα τέλη και επιβαρύνσεις δεν αποσταλούν στο Συμβούλιο εντός καθορισμένης προθεσμίας.
Εξάλλου, δεν υποβάλλονται σε όλα τα Συμβούλια καταστάσεις από τους Δήμους ή τα Κοινοτικά Συμβούλια, στις οποίες να παρουσιάζεται το σύνολο των κυβικών μέτρων νερού που καταναλώνεται από τους χρήστες ανά τριμηνία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι οι χρεώσεις των τελών είναι εύλογες και να διασφαλίζεται ότι τα τέλη χρήσης που αναγνωρίζονται στις οικονομικές καταστάσεις είναι σωστά. Συνήθως τα Συμβούλια αποδέχονται τα ποσά που καταβάλλονται, χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο για επιβεβαίωση της ορθότητάς τους.
Επίσης τα Συμβούλια δεν τηρούν μητρώο συνδεδεμένων μερών, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη που θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις οικονομικές καταστάσεις του κάθε Συμβουλίου.
Πέραν των Γενικών Παρατηρήσεων η Υπηρεσία, σε ορισμένα Συμβούλια Αποχετεύσεων, διαπιστώθηκαν διάφορα σοβαρά θέματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην Έκθεση.
- Διασπάθιση, ανεπάρκεια και ένα σωρό προβλήματα σε Δήμους και Κοινότητες
- Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εδώ
7 στις 10 πισίνες είναι παράνομες
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τους Δήμους, στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016, συνολικά 1.177 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές,
από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς. Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.
1 στα 4 βενζινάδικα λειτουργούν παράνομα
Σύμφωνα με στοιχεία, στα όρια 30 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016 συνολικά 212 πρατήρια πετρελαιοειδών, από τα οποία τα 52 ή ποσοστό 25%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, όπως προνοείται στο άρθρο 4(1) του περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών Νόμου, καθότι δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι για άλλα 7 πρατήρια εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Χώροι στάθμευσης χωρίς άδεια
Στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Στροβόλου λειτουργούν ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, χωρίς να εξασφαλίσουν άδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας, χωρίς να καταβάλουν στους Δήμους τα τέλη που προνοούν οι περί Τροχαίας Δημοτικοί Κανονισμοί και χωρίς να εξασφαλίσουν την έγκριση των Δήμων για το ύψος των δικαιωμάτων στάθμευσης που εισπράττουν.
Πετρίδης: Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να παταχθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης
Στόχος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παταχθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας που κρίνει «ως μη βιώσιμο το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «συμφωνούμε πλήρως με τις παρατηρήσεις».
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ακριβώς για να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα, για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι τοπικές αρχές, να υπάρχουν καλύτεροι εποπτικοί μηχανισμοί και μηχανισμοί ελέγχου που να εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη και τα λεφτά του φορολογουμένου να πηγαίνουν στην καλύτερη δυνατή πλευρά».
Για την αναφορά στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις Κοινότητες, ο κ Πετρίδης είπε πως «έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Ενωση Κοινοτήτων, με τις 350 Κοινότητες της Κύπρου ότι θα γίνει συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των Κοινοτήτων σε 39 συμπλέγματα που θα παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακος, θα υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί και συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου, ακριβώς ως ένα τεράστιο βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης».
Στόχος σημείωσε είναι «να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα που διαχρονικά λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος ταλαιπωρούσαν την κοινωνία και τον τοπικό παράγοντα και τον φορολογούμενο ούτως ώστε να περάσουμε σε μια νέα σελίδα».
Μιχαηλίδης: Η έκθεση περιγράφει μια πολύ ζοφερή εικόνα
Η έκθεση περιγράφει μια πολύ ζοφερή εικόνα, για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και στις άλλες αρχές, όπως είναι τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει την ειδική έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως «είναι πλέον προφανές και θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να ληφθούν μέτρα ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».
«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός δήμων και κοινοτήτων οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος», σημείωσε.
Όπως πρόσθεσε «καταγράφουμε στην έκθεση μας μεγάλο αριθμό υποθέσεων, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, για ποινική διερεύνηση και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και γενικά διοίκησης των οργανισμών αυτών που δεν είναι στο επίπεδο που θα ανέμενε ο πολίτης να τυγχάνουν διαχείρισης το δημόσιο χρήμα».