Θετική απάντηση και από Ακιντζί για Τζέιν Χολ Λούτε

Θετική είναι και η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τον διορισμό νέας Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό(σ.σ. πρόκειται για την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λούτε).
 
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί, όπου τονίζει ωστόσο πως η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται ατέλειωτη διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ανοικτής διαδικασίας.

 
Στη γραπτή του δήλωση, ο Μουσταφά Ακιντζί υπεραμύνεται και της πρότασής του για σύναψη στρατηγικής συμφωνίας-πακέτο στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, επιμένοντας πως το πλαίσιο Γκουτέρες συνίσταται στη σύνοψη Έιντε της 30ης Ιουνίου που απορρίφθηκε.

Ταυτόχρονα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά πως διαστρεβλώνει το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ισχυριζόμενος πως το έγγραφο δόθηκε στις δυο πλευρές από τα Ηνωμένα Έθνη στην ίδια εκδοχή στις 30 Ιουνίου 2017 και ότι επιβεβαιώθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη  στις 23 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τα Η.Ε. στις 30 Ιουνίου, στο Κραν Μοντάνα, δεν έχει άλλη εκδοχή.
 
Στη δήλωσή του, αναφέρει ότι χθες εξήγησε το έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017, προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή» του συγκεκριμένου εγγράφου.
 
Υπενθύμισε ότι στις 30 Απριλίου απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, «χωρίς να το διαλύει και χωρίς να το διαστρεβλώνει», κατά την έκφρασή του.
 
Αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει μια «ειλικρινή απάντηση» στο κάλεσμά του, προτίμησε να αναφερθεί σε ένα έγγραφο ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2017 «το οποίο δεν υπάρχει», όπως υποστήριξε. 
 
Ανέφερε ότι «δυστυχώς» αυτή η συμπεριφορά δείχνει-σύμφωνα με τον ίδιον-ότι θα συνεχίσουν να «διαλύουν και να διαστρεβλώνουν» το πλαίσιο Γκουτέρες και ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι υποβοηθητική προς την κατεύθυνση της λύσης.
 
Σημειώνοντας ότι στόχος του δεν είναι να εμπλακούν οι δύο κοινότητες σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, είπε ότι «δεν μπορούσα να παραμείνω σιωπηλός ενόσω οδηγούμαστε προς μια μακρά περίοδο στασιμότητας και έντασης και η πιθανότητα μιας μόνιμης διχοτόμησης της νήσου να αυξάνεται».
 
«Επιθυμώ να υπενθυμίσω για ακόμη μια φορά ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια απόπειρα να ανταποκριθούμε σε μια ιστορική ευθύνη», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι από το γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει λάβει την πληροφόρηση ότι σκέφτονται να διορίσουν κάποιον προσωρινά.
 
«Έχουμε ενημερώσει την αξιωματούχο του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει καμία ένσταση σε αυτό το  διορισμό και ότι δεν έχουμε καμία ένσταση με αυτή την πρόταση του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή μιας διαπραγμάτευσης χωρίς τέλος, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως», είπε.
 
Υπενθύμισε ότι «ως τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζουμε ότι δεν θα λάβουμε μέρος σε μια διαδικασία η οποία δεν θα είναι στοχοπροσηλωμένη και ότι δεν θα είμαστε μέρος μιας ανοιχτής διαδικασίας, καθώς και ότι από εδώ και στο εξής, μια διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πακέτου και με χρονοδιάγραμμα».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου