Πρώτο καθήκον μας η διαφύλαξη της εδαφικής μας ακεραιότητας
18:48 - 03 Μαΐου 2018
Στις τουρκικές προκλήσεις, αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Λήμνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.
Κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργο Πάλλη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δημήτρη Μαρινάκη και με φορείς του νησιού, ενώ επισκέφθηκε και την 130η Σμηναρχία Μάχης.
«Το πρώτο καθήκον είναι αυτό της ασφάλειας, της διαφύλαξης των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία που έδωσε στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.
Περιγράφοντας την Τουρκία ως έναν «γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται σε προκλητικές ενέργειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτές οδηγούν σε αδιέξοδο», ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως σημείωσε, η χώρα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να διασφαλίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.
Επιπλέον, αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μια εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση. «Πλέον κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε, διότι μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας, χάρη στις δικές μας δυνάμεις. Και στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια, στην οποία οδηγήθηκε εξαιτίας μιας αλόγιστης διαχείρισης, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία», ανέφερε .
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στη Λήμνο, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος ειδική αναφορά έκανε στο Παλλημνιακό Ταμείο και στην εγκαθίδρυση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του, ώστε να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και το σύνολο της περιουσίας του.