Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Παραγουάη

Η 68χρονη δικαστικός, Αλίσια Πουτσέτα, θα αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος στην Παραγουάη, σε μια χώρα, όπου η πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι από τις πιο ισχνές στη νότια Αμερική.

Η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της Παραγουάης, θα ολοκληρώσει τη θητεία του προέδρου Οράσιο Κάρτες (2013-2018), ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του πριν από το τυπικό τέλος της πενταετίας του. Τη 15η Αυγούστου ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες, ο οποίος εξελέγη επόμενος αρχηγός του κράτους την 22α Απριλίου, θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τη Δευτέρα ο Κάρτες επισημοποίησε μια απόφαση που δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι είχε σκοπό να συντομεύσει τη θητεία του ώστε να καταλάβει έδρα γερουσιαστή.

Την Τετάρτη το κοινοβούλιο αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτησή του και να ανακηρύξει πρόεδρο την Αλίσια Πουτσέτα. Ο Οράσιο Κάρτες και τα άλλα μέλη του κοινοβουλίου που εξελέγησαν τον Απρίλιο θα ορκιστούν τον Ιούνιο.

Η Αλίσια Πουτσέτα ανήκει στο κόμμα Κολοράδο, την παράταξη της Δεξιάς που κυβερνά εδώ και δεκαετίες στην Παραγουάη. Γόνος οικογένειας δικαστικών, η γυναίκα που θα αναλάβει υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας είναι γνωστή διότι εναντιώνεται στις αμβλώσεις.

Για τη γερουσιάστρια του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (PDP, αντιπολίτευση) Ντεζιρέ Μάσι, η ανάδειξη της δικαστικού στην προεδρία δεν σηματοδοτεί καμιά ουσιαστική πρόοδο για τις γυναίκες στη χώρα της. «Μια γυναίκα η οποία έχει επιδείξει την απόλυτη υποταγή της στην εξουσία δεν μας εκπροσωπεί», τόνισε. «Ο Κάρτες χρησιμοποιεί μια γυναικεία μορφή για να κρύψει τους ελιγμούς του προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα γερουσιαστή. Μια μέρα, κάποια γυναίκα θα αναλάβει την εξουσία όπως πρέπει, μέσω της κάλπης», πρόσθεσε.

Αντιθέτως η Λίλιαν Σαμανιέγο, γερουσιάστρια του Κολοράδο, αναφέρθηκε ενθουσιωδώς στην ανάδειξη της δικαστικού στο ανώτατο κρατικό αξίωμα: «οι μέρες είναι μετρημένες (πριν) η Αλίσια μπορέσει μπορεί να γίνει, και αυτό θα είναι ιστορικό, η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην Παραγουάη».

Κατά την άποψη της Σαμανιέγο, αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα και «θα κινητοποιήσει τις Παραγουανές να αγωνιστούν υπέρ μιας αληθινής ισότητας ευκαιριών με τους άνδρες».

Στο κοινοβούλιο της Παραγουάης αναδείχθηκαν στις εκλογές του Απριλίου μόλις οκτώ γερουσιάστριες (επί του συνόλου των 45 εδρών της Γερουσίας) και 11 γυναίκες βουλευτές (επί του συνόλου των 80 εδρών της κάτω Βουλής).



Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/374749/upiresiaki-proedros-stin-paragouai-mia-dikastikos/#ixzz5GrsI8P14 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δειτε Επισης

Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Θέλει την παρουσία Τραμπ στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας