Να τοποθετηθεί ο Ακιντζί για το Πλαίσιο Γκουτέρες - Θα καλέσουμε τον Άντρο λέει ο ΠτΔ

Κάλεσμα στον Μουσταφά Ακιντζί να τοποθετηθεί επί του πλαισίου Γκουτέρες κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικρούει όσα του καταλόγισε Μουσταφά Ακιντζί στο Κυπριακό, για τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα το Πλαίσιο Γκουτέρες. 
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κληθείς να αναφέρει αν υπήρξε θετική απάντηση στην πρόσκληση που του απήυθηνε ο Μουσταφά Ακιντζί για να συμφωνήσει επί του Πλαισίου Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο κ. Ακιντζί έκανε μια δήλωση για να αποδεχθούμε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία και εν συνεχεία να μπούμε σε διάλογο. Θα πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να διευκρινίσουμε το εξής: Δήλωσα ότι θεωρώ θετική την πρόσκληση, εάν βεβαίως εννοείτε το Πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικά, στις 4 Ιουλίου και όπως σε αυτό περιέχονται και τα θέματα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων».
 
Όπως τόνισε η πλευρά μας ήταν η μόνη που αντιμετώπισε θετικά το πλαίσιο Γκουτέρες από την πρώτη στιγμή στο Κράν Μοντανά.
«Σστις 5 του μηνός, μετά την τελική διαμόρφωση του Πλαισίου όπως εξαρχής, από τις 28 Ιουνίου, το εννοούσε ο Γενικός Γραμματέας, υπέβαλα τις γραπτές προτάσεις μας που άπτονταν των εσωτερικών πτυχών και του θέματος των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Στις 6 Ιουλίου, έκανα ακόμα ένα βήμα πιο πέρα για να βοηθήσω τη διαδικασία και κατέθεσα πλήρες και εμπεριστατωμένο έγγραφο που άπτεται της νέας κατάστασης πραγμάτων. Στο οποίο περιλαμβάνεται βέβαια η κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, οι τρόποι παρακολούθησης της εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο κοινότητες και οι μηχανισμοί επίβλεψης υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί. Εκεί πρότεινα ότι για κάποιο διάστημα θα μπορούσε να υπάρχει μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη από δύο χιλιάδες. Δηλαδή, ενόψει της αποχώρησης των στρατευμάτων και προκειμένου –ως επικουρικό Σώμα– να αντιμετωπίζει διακοινοτικές συγκρούσεις».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η πρότασή μας προνοούσε πως εάν υπήρχε ένα επεισόδιο σε μια εκ των συνιστωσών πολιτειών, πρώτη αρμοδιότητα έχει η Αστυνομία της πολιτείας. Ακολούθως, εάν αυτή δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, τότε έχει αρμοδιότητα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Στη συνέχεια, σε τρίτο χρόνο, και αν χρειάζεται να αναλαμβάνει η πολυεθνική αστυνομική δύναμη. Και τέλος, αν η κατάσταση παρέμενε εκτός ελέγχου, ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος να μπορεί να απευθυνθεί στον ΓΓ των Η.Ε. ούτως ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
 
Έτσι έχουν τα πράγματα, γι’ αυτό και ετέθη ως απάντηση της πρότασης του κ. Ακιντζί το ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος, αλλά πρωτίστως και η Τουρκία υιοθετούν τις πρόνοιες του Πλαισίου Γκουτέρες που επί λέξει αναφέρουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν τη διεθνή διάσταση (ΟΗΕ/πολυμερές πλαίσιο/φιλικές χώρες) και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δυο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων». Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί προέβη σε διευκρινίσεις ότι δεν εννοούσε τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και τον στρατό. Επομένως πώς ήταν δυνατό να δεχθώ ως στρατηγική συμφωνία κάτι που εξαιρούσε δύο σημαντικές πτυχές, τα επεμβατικά δικαιώματα και την τουρκική αξίωση γα μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αφού αυτή ήταν και η αιτία για το ναυάγιο της προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα» ανέφερε.
 
Aπάντηση και στον Άντρο
 
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όσοι από την πλευρά μας ασκούν αβασάνιστα κριτική, το ΑΚΕΛ συγκεκριμένα θα πρέπει να τοποθετηθούν: με ποιο τρόπο θεωρούν ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόταση Ακκιντζί για υπογραφή «στρατηγικής συμφωνίας»; Εννοούν μια στρατηγική συμφωνία όπβς την προτείνει σαώς εκείνος,  με τη διευκρίνιση ότι δεν εννοεί ούτε θα διαλαμβάνει κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων ή αποχώρηση του κατοχικού στρατού»;
 
Συμπλήρωσε ακόμα  ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει τέτοιες θέσεις. Αν όμως δεν έχει τέτοιες θέσεις  πως μπορεί ταυτόχρονα  είτε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, είτε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας(σ.σ. Δημήτρης Χριστόφιας) να ζητούν από εμένα να ανταποκριθώ στην πρόταση Ακιντζί που συγκρούεται με εκείνα ππου λένε ότι και οι ίδιοι επιδιώκουν»;
 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο ΠτΔ αποκάλυψε ότι θα καλέσεις τις επόμενες μέρες το γ.γ. του ΑΚΕΛ να πάει στο Προεδρικό, να δει και να συμβουλευτεί επιστολές που έστειλε ο Πρόεδρος στο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. «Να έρθει» είπε ο Πρόεδρος, «ή να στείλει εκπρόσωπο του ο κ. Αντρος Κυπριανού για να δει ποια πλευρά και από πότε δείχνει ετοιμότητα και ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για να πάψουμε μόνοι μας να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό