Αντίστροφη μέτρηση για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο;

Ως ένα ακόμα κρίσιμο βήμα, στην συνεχή προσπάθεια για την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987, κρίνεται από στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον, το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθεια για τον τερματισμό του εμπάργκο είχε ξεκινήσει πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ο βουλευτής Ντέιβιντ Σιτσιλίνε είχε καταθέσει νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο ζητούσε να συντάξει το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδική έκθεση, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις του εμπάργκο στα αμερικανικά συμφέροντα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Φέτος, ο βουλευτής Σιτσιλίνε επανήλθε με ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη φορά ζητά τον απόλυτο τερματισμό του εμπάργκο. Κατόπιν δυναμικής κινητοποίησης του ελληνοαμερικανικού λόμπι σε συνεργασία με το αρμενικό λόμπι, ενεργοποιήθηκε και ο γερουσιαστής Μενέντεζ για να εισάγει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στην Γερουσία, δεδομένου ότι για να φτάσει ένα σχέδιο νόμου στο Οβάλ Γραφείο πρέπει να εγκριθεί από κοινού από τα δύο αρμόδια νομοθετικά σώματα.

Καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Έντι Ζεμενίδης εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία θα ασκήσει με την σειρά της πίεση στους βουλευτές και γερουσιαστές που αντιπροσωπεύουν εκλογικές περιφέρειες, που έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.

«Η θέσπιση του νόμου περί «της άρσης του Εμπάργκο Όπλων στην Κύπρο», που εισήχθη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί ταυτόχρονα και θα αναλυθεί σε όλο το Κογκρέσο και οι Ελληνοαμερικανοί σε όλη τη χώρα, θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα μέλη του Κογκρέσου κατά την διάρκεια ενός προεκλογικού έτους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη
Συντάχθηκε για προσωρινή παύση εξορύξεων στη θάλασσα ο Πρόεδρος-Εν αναμονή επιστημονικών δεδομένω
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Πρόεδρος-Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας
Από τον Ίλον Μασκ στους αριστίνδην-Οι ευκαιριακές συμμαχίες αυξημένου ρίσκου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
Το (never)surrender των κομμάτων στην ανυποληψία, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι σύγχρονοι «σωτήρες»
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με Ολγκίν ο Γεραπετρίτης-«Μόνη οδός για πρόοδο στο Κυπριακό ο διάλογος»