Μόνο με πρόοδο στο Ουκρανικό η άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, ξεκαθαρίζει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο αν διαπιστωθεί πρόοδος στο ζήτημα της Ουκρανίας.

"Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι τόσο απλό. Δεν θα άρουμε τις κυρώσεις αν δεν γίνει κάτι. Αυτό συζητήσαμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν", τον Ρώσο πρόεδρο, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη.

Οι χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν τον Ιούλιο αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία το 2015, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας  κατά την διάρκεια της ολομέλειας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είπε εξάλλου, ότι θα επιθυμούσε η Ρωσία να παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και «ο στρατηγικός διάλογος που γίνεται σε πολλά ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, η αμυντικά να αποκτήσει νέα δυναμική».

«Πρέπει να κάνουμε διάλογο με όλους, αλλά οι ρίζες μας είναι κοινές» είπε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέα έργα, να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα».

Εκτός των άλλων ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Γαλλία πρέπει να εργασθούν από κοινού για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τις διαφωνίες και παρ’ όλες τις κρίσεις να οικοδομήσουμε εκ νέου την συνεργασία».

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τον Απρίλιο του 2104 στερήθηκε των δικαιωμάτων της εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας. Το 2015 η ΚΣΣΕ συζήτησε δύο φορές το θέμα της επανένταξης της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά οι κυρώσεις παρέμειναν σε ισχύ. Συγκεκριμένα η Ρωσία στερήθηκε του δικαιώματος της συμμετοχής σε ψηφοφορίες της Συνέλευσης και δεν της επετράπη να συμμετέχει στα διοικητικά της όργανα και στις αποστολές παρατηρητών στις εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται σε χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά από αυτό η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην ΚΣΣΕ υπό αυτούς τους όρους.

“Είναι καθήκον μου να να συνεχίσω να εργάζομαι με τον Τραμπ”

Από την Πετρούπολη ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε και στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι ήλπιζε πως ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ θα επέστρεφε στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τόνισε όμως ότι προς το παρόν οι γαλλικές εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα αντιδράσουν στις νέες κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

"Δεν μπορώ να ζητήσω από την Total να αποκοπεί από την αμερικανική οικονομία", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό που έχει αναλάβει έργα στο Ιράν.

Ο Μακρόν, είπε ότι έχει καθήκον να συνεχίσει να εργάζεται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε "ισχυρή" τη σχέση του με τον Τραμπ αν και, όπως είπε, υπάρχουν "θέματα στα οποία έχουμε διαφορές".

"Προσπάθησα να πείσω τον Τραμπ. Ήταν καθήκον μου να προσπαθήσω" τόνισε. "Μπορεί να μην τον έπεισα, αλλά προασπίστηκα το διεθνές πλαίσιο", συνέχισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η διεθνής συμφωνία για το Ιράν δεν άρεσε στον Αμερικανό ομόλογό του επειδή την είχε διαπραγματευτεί ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος της διεθνούς κοινότητας, συνέχισε, είναι να πειστούν σταδιακά οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στις συνομιλίες. "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό διαφυλάσσοντας τη συμφωνία για να μην καταρρεύσει στο χάος", είπε.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Φίδι «τιμώρησε» Ρωσίδα χορεύτρια-Ήθελε να βγουν φωτογραφίες για τα likes
Άγνωστες πληροφορίες για τον Λευκό Οίκο-Η Πρώτη Κυρία που καλούσε πνεύματα και τα... πρόβατα
Έξτρα εισιτήριο για τη Μόνα Λίζα θέλει να βάλει η διευθύντρια του Λούβρου
Ποινική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ
Αντίδραση της Κομισιόν στους δασμούς Τραμπ: Είναι επιζήμιοι για όλες τις πλευρές
Οι IDF χτύπησαν όχημα που παραβίαζε την εκεχειρία στη Γάζα-Αναφορές για τέσσερις τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στη Φιλαδέλφεια-Ήταν 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση
Ο αντίκτυπος στις αγορές μετά τον εμποορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ-Οι φόβοι για δασμούς σε Ευρώπη
Στο έλεος των πλημμυρών περιοχές της Αυστραλίας-Μία νεκρή, εντολές εκκένωσης και προειδοποιήσεις
Ποιοι είναι οι 20 όμηροι του Ισραήλ που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί στην πρώτη φάση της συμφωνίας