Αιματηρές διαδηλώσεις στην Ινδία-12 νεκροί από σφαίρες αστυνομικών

Άνδρες της ινδικής αστυνομίας σκότωσαν την Τρίτη τουλάχιστον δώδεκα διαδηλωτές στα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης με αίτημα το κλείσιμο για περιβαλλοντικούς λόγους ενός εργοστασίου παραγωγής χαλκού στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας.

Η συγκέντρωση με αίτημα το κλείσιμο του εργοστασίου χαλκού της εταιρείας Sterlite Copper, θυγατρικής του βρετανικού κολοσσού του τομέα των μετάλλων Vedanta, πήρε βίαιη τροπή στην πόλη Τουτίκοριν: ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και αστυνομικούς. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περίπου εκατό αυτοκίνητα, πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης κι επιτέθηκαν στα γραφεία των περιφερειακών αρχών.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας. Φοβούμαστε ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείοαξιωματικός της αστυνομίας στην Τσενάι, την πρωτεύουσα του κρατιδίου.

Ο Ενταπάντι Κ. Παλανισουάμι, πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης του Ταμίλ Ναντού, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα για τα γεγονότα, ωστόσο ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών.

«Η αστυνομία ήταν αναγκασμένη να δράσει, οι συνθήκες το καθιστούσαν αναπόφευκτο (...) προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία» καθώς «οι διαδηλωτές έκαναν επανειλημμένα χρήση βίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI).

Αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι ήταν αδύνατο να διαλυθεί το πλήθος των 5.000 συγκεντρωμένων με τη χρήση ροπάλων και δακρυγόνων και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν αληθινές σφαίρες. Σύμφωνα με τις αρχές, είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Η λειτουργία του εργοστασίου συναντά έντονη αντίσταση από μέρους των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς η Sterlite επιδίωκε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του, η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της χρονιάς. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντες της πόλης.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει από τις αρχές για σύντομο διάστημα το 2013 εξαιτίας μιας διαρροής αερίου και η ινδική δικαιοσύνη δεν επέτρεψε την επανέναρξη της λειτουργίας του. Το τρέχον διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης.

Ο Ραχούλ Γκάντι, ο πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου (αντιπολίτευση), κατήγγειλε τους θανάτους των διαδηλωτών κάνοντας λόγο για ένα «ωμό παράδειγμα κρατικής τρομοκρατίας»: «οι συμπολίτες μας δολοφονήθηκαν επειδή διαδήλωναν εναντίον της αδικίας», ανέφερε μέσω Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αεροσκάφος συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο στην Ιταλία-Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες
Προς εμπορική συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ-Στο 15% οι δασμοί, οι εξαιρέσεις
Τη στρατηγική του για την Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσίασε ο Λευκός Οίκος-Στόχος η παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ
Ηλικιωμένη κατηγορείται ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Νετανιάχου
Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση Eurofighter στην Αγκυρα-Η Τουρκία και η Βρετανία υπέγραψαν συμφωνία
Δεκατετράχρονος βρέθηκε νεκρός από το κρύο σε ηφαίστειο στα 4.700 μέτρα-Το ανατριχιαστικό τελευταίο του μήνυμα
Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ