Πιέζουν για να πείσουν τις ΗΠΑ για Ερντογάν και ισλαμοποίηση κατεχομένων οι Κύπριοι του εξωτερικού

Η αναζήτηση στρατηγικής που θα επηρεάσει τον Πρόεδρο Τραμπ στο ζήτημα της προσπάθειας Ισλαμοποίησης της Κύπρου από την Τουρκία του Ερντογάν, ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το 34ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.
 
Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» - αναλύοντας το ίδιο θέμα - άρθρο του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, με τίτλο «Η πρώτη σύγχρονη φανταμενταλιστική κατάκτηση της Δύσης;”.
 
Στο συνέδριο συμμετέχουν περί τους 100 αντιπροσώπους ομογενειακών οργανισμών από όλη την Αμερική, ενώ παρευρίσκονται οι δήμαρχοι των κατεχομένων πόλεων Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου και Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και ο ανεξάρτητος Έλληνας βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
 
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνέδριου, στο Trump International, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι βρισκόμαστε για ακόμη μία χρονιά στην Ουάσιγκτον, επειδή πρέπει  να το κάνουμε.
«Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα μέλη του Κογκρέσου, πολλά από τα οποία είναι νέα και να τα ενημερώσουμε για το κυπριακό», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των 34 εκδηλώσεων για την οικονομική ενίσχυση μελών του Κογκρέσου. Που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.
 
«Μέρος της δουλειάς μας είναι να υποστηρίζουμε αυτούς που μας βοηθούν και να προσπαθούμε να εκλέξουμε φίλους μας».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη νέας στρατηγικής που να στοχεύει στην ανάδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει στα κατεχόμενα ένα ισλαμικό φανταμενταλιστικό κράτος.
 
«Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός και ελπίζουμε ότι μπορεί να καταλάβει το μήνυμα. Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή αλλάζει και υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε».
 
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης ενημέρωσε για τις βρετανικές θέσεις στο κυπριακό. Είπε ότι οι σχέσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Χαρακτήρισε θετικές τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον για το ζήτημα των εγγυήσεων, ενώ άσκησε κριτική στον Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία της κυπριακής παροικίας της Αγγλίας, είχε επικρίνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά.
«Μετά από πολλή συζήτηση τελικά παραδέχθηκε ότι οι Τούρκοι δεν ήταν έτοιμοι», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Παπαευριπίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Εβραϊκή Κοινότητα της Αγγλίας, στην εκλογή τουρκικής καταγωγής δημοτικών συμβούλων στο Λονδίνο και την δουλειά της Ομοσπονδίας, που προσπαθεί να εμπλέξει περισσότερο τους νέους.
 
Ο πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων Εντι Μάνατος αναφέρθηκε στον εποικισμό των κατεχομένων, τονίζοντας ότι με βάση τις πληροφορίες από Τουρκοκύπριους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που νομίζαμε.
 
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία, υπάρχουν 500.000 άτομα από την Τουρκία στο ψευδοκράτος. Η προσπάθεια του Ερντογάν να ισλαμοποιήσει πλήρως τα κατεχόμενα είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αναδειχθεί στον Τραμπ γιατί στοχεύει ακριβώς σ’ αυτά που ο ίδιος πιστεύει», είπε ο κ. Μάνατος.
Ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης είπε πως χρειάζεται να επιμείνουμε στην άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Αναφέρθηκε στην αυξημένη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κύπρο και της Ελλάδας και την πολιτική των κανονιοφόρων που ασκεί στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Μίλησαν επίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μοσαϊδης, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και οι δήμαρχοι των κατεχόμενων πόλεων.
Πέραν της ενημέρωσης από τον προεδρικό επίτροπο Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων, στο συνέδριο μίλησαν ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας Αλέξης Μητσόπουλος, ο επιτετραμμένος της κυπριακής πρεσβείας Ανδρέας Νικολαϊδης, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, ο εκτελών χρέη συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά, Τζον Μακάρικ κ.α.
 
Στις στενές σχέσεις της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρθηκε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της AJC, Τζέισον Άιζακσον, που καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα μίλησε για τις κοινές διαφωτιστικές προσπάθειες της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στο Κογκρέσο, για την προώθηση της κατάργησης «του αναχρονιστικού εμπάργκο οπλων σε βάρος της Κύπρου».
Τέλος υπενθύμισε την περυσινή παρουσία στο Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίο εξήρε για την μεγάλη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ.
 
Τον κ. Άιζακσον παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισε η AJC στην βελτίωση στο σημερινό τους επίπεδο των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
«Πριν 25 χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ αν και είχαν διπλωματικές σχέσεις δεν είχαν ανταλλάξει πρέσβεις», υπενθύμισε ο κ. Ζεμενίδης, που μίλησε θερμά για τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Ντέιβιντ Χάρις. Αναφέρθηκε τέλος στις κοινές αξίες που ενώνουν τους Έλληνες και τους Εβραίους.
 
Το βράδυ, τους αντιπροσώπους δεξιώθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, ο επιτετραμμένος της κυπριακής πρεσβείας, Ανδρέας Νικολαϊδης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις, ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.
 
Στον χαιρετισμό του ο Τζον Σαρμπάνης είπε ότι το κλίμα στην Ουάσιγκτον για τον Ερντογάν και την Τουρκία αλλάζει, αρχής γενομένης με την επίθεση των φρουρών του τούρκου προέδρου σε άοπλους διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κογκρέσο για την άρση του εμπάργκο και το πάγωμα των πωλήσεων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό