«Rosa Damascena», μια αλλιώτικη γιορτή στον Αγρό

Το τριαντάφυλλο για τους περισσότερους, αν όχι για όλους είναι το λουλούδι της αγάπης. Για τον Αγρό όμως είναι το «εθνικό προϊόν» είναι εκείνο για το οποίο οι κάτοικοι του χωριού υπερηφανεύονται ότι έχουν σε αφθονία.

Για το τριαντάφυλλο στήνουν ολάκερη γιορτή. Κάθε χρόνο τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Τo «rosa damascena» είναι η μεγαλύτερη ποικιλία που ευδοκιμεί στο χωριό.

Φέτος λοιπόν ο Αγρός διοργάνωσε τη γιορτή του τριαντάφυλλου το σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου και το σαββατοκύριακο 19-20 του ίδιου μήνα.
Αρκετοί ξένοι αλλά και ντόπιοι τουρίστες έσπευσαν  στο χωριό για να θαυμάσουν τα ανθισμένα τριαντάφυλλα, να μυρίσουν την ευωδία που προσφέρουν αλλά και να γευτούν όλες τις  εξαιρετικές λιχουδιές που παράγονται από αυτό.

Μια πραγματική όαση για τους ανθρώπους της πόλης. Εκεί λοιπόν ήταν που συναντήσαμε δύο τεράστια εργοστάσια παραγωγής εδεσμάτων και υλικών που φτιάχνονται από τριαντάφυλλο.

Η μια ήταν οικογενειακή επιχείρηση υπό την επωνυμία C. N. Tsolakis όπου παράγονταν Λικέρ τριαντάφυλλο, Rose Aperetif, Rose Wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, το ξακουστό ροδόσταγμα του Αγρού, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα και μια σειρά βιολογικών καλλυντικών.
Στο δεύτερο εργοστάσια, το Αgrose, διαχείρισης των  τριανταφυλλοπαραγωγών περιοχής το οποίο αριθμεί περίπου 100 μέλη. Στους εκθεσιακούς χώρους μπορεί κανείς να δει παλιούς αποστακτήρες και συσκευαστήρια του ροδοστάγματος, και πολύ παλιά βιβλία όπου καταγράφονταν οι διαδικασίες απόσταξης.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε και το το εργοστάσιο της Nikis που φτιάχνει γλυκά του κουταλιού μαρμελάδες κ.α. Το γλυκό τριαντάφυλλο που παράγεται μόνο στον Αγρό έχει ευεργετικές ιδιότητες με πιο βασική την καλή λειτουργία του εντέρου. Το πιο περίεργο προϊόν που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και  φυσικά να γευτούμε στο Nikis ήταν τα οι σιταροπούλες με γεύση τριαντάφυλλο ένα έδεσμα πραγματικά εκπληκτικό.


Στο χωριό ο κόσμος πρόσχαρός και ευγενικός να σε εξυπηρετήσει και να σου μιλήσει για την παραγωγή και την καλλιέργεια των τριανταφύλλων.

Ο Αγρός είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά.

Εκεί κατοικούν περίπου 1000 κάτοικοι οι οποίοι διατηρούν τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Διαθέτει μάλιστα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.
Για όσους πάντως δεν τα κατάφεραν φέτος, του χρόνου η γιορτή θα λάβει χώρα τις ίδιες ημερομηνίες γι’ αυτό μην την χάσετε.

Δειτε Επισης

Υπ.Υγείας: Στόχος η αναβάθμιση φροντίδας παιδιών με καρκίνο-38 νέες περιπτώσεις στις ηλικίες 0-19 ετών κάθε χρόνο
Ψάχνουν φόρμουλα για διάθεση νερού στους γεωργούς-«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος»
Ακρίβεια και ζέστη εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους-Στον κίνδυνο θερμοπληξίας κάθε καλοκαίρι
Υπ.Γεωργίας: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προτεραιότητα για Κυβέρνηση
Καμίνι η Κύπρος-Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, σε ισχύ Κίτρινη Προειδοποίηση
Τρέχουν οι εργασίες για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Το plan B για να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό στην παροχή νερού
Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το «κτίΖΩ»-Στον ΕΟΑ η ευθύνη για τους ενοίκους που έστησαν πόδι στο Στρόβολο
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Συνολικά 53 Κύπριοι έφυγαν από Ιράν και Ισραήλ-Πάνω από 3000 ταξιδιώτες στην Κύπρο λόγω εκτροπής
Εγκαινίασε πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη ο Βαφεάδης-«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»