Ν. Λυσάνδρου: Δεν είχα λόγο ή συμφέρον να αποκρύψω από το Δ.Σ. της Λαϊκής εισήγηση για απομείωση υπεράξιας
16:48 - 22 Μαΐου 2018
Δεν είχα κανένα απολύτως λόγο ή συμφέρον να αποκρύψω από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την όποια εισήγηση για απομείωση υπεράξιας, δήλωσε ο μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της πρώην Λαϊκής Νεοκλής Λυσάνδρου, σημειώνοντας ότι «ουδείς στην τράπεζα είχε σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων της 30/9/2011».
Ο κ. Λυσάνδρου έδωσε σήμερα ένορκη μαρτυρία από το εδώλιο του μάρτυρα του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στο πλαίσιο της απολογίας του ως κατηγορούμενου στην ποινική υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκε και η αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του τότε Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλου της Λαϊκής Παναγιώτη Κουννή, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και ο Ευθύμιος Μπουλούτας, τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Λαϊκής και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος. Ο κ. Μπουλούτας έχει ήδη ολοκληρώσει τη δική του απολογία.
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 21/03/2018 αποφάσισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει καταφέρει να αποδείξει, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων σε σχέση και με τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, καλώντας τους σε απολογία.
Σε γραπτή του δήλωση που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης του, ο κ. Λυσάνδρου υποστήριξε ότι «από τις 30 Αυγούστου 2011 μέχρι και την 29 Νοεμβρίου 2011 δεν είχα ούτε εγώ ούτε η Επιτροπή Ελέγχου ενημέρωση για τυχόν ανάγκη αττομείωσης της υπεράξιας από την Αννίτα Φιλιππίδου, εκτός από το λακωνικό e-mail που έστειλε 45 λεπτά πριν την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου στις 29 Νοεμβρίου 2011 το οποίο δεν έλαβα έγκαιρα για να ενημερωθώ».
Ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι «δεν ήμουν και δεν είμαι ελεγκτής και γνώστης του θέματος της απομείωσης της υπεραξίας», προσθέτοντας ότι το θέμα της απομείωσης της υπεραξίας το 2011 «δεν είχε αναδειχθεί από τις εξελίξεις ως πρωτεύον ζήτημα».
Ανέφερε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης ειλικρινά ενθυμούμουν και θεωρούσα ότι η Αννίτα Φιλιππίδου δεν ανέφερε οτιδήποτε στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για το θέμα απομείωση υπεραξίας».
Ωστόσο, επικαλούμενος στη συνέχεια χειρόγραφα πρακτικά του Στέλιου Χατζηιωσήφ για τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ημερομηνίας 29/11/2011, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι από τα εν λόγω πρακτικά «προκύπτει πως είχα λάθος όταν ενθυμούμουν και πίστευα ότι το θέμα της απομείωσης της υπεραξίας δεν έτυχε αναφοράς καθόλου στην Επιτροπή Ελέγχου».
Ο κ. Λυσάνδρου ισχυρίστηκε ότι «έτυχε αναφοράς μεν το ζήτημα της απομείωσης της υπεραξίας στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ημερομηνίας 29.11.2011 (αυτό το σημείο δεν το ενθυμούμουν σωστά) όμως δεν υπήρξε διαφωνία για το θέμα αυτό, παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις της Αννίτας Φιλιππίδου στη δίκη».
Διερωτήθηκε επίσης « αν ο Ευγένιος Ευγενίου θεωρούσε το θέμα τόσο σημαντικό γιατί δεν ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου είτε με ένα email, είτε τηλεφωνικώς ή άλλως πώς;», εκφράζοντας τη θέση ότι «δεν είχα καμία απολύτως προσυνεννόηση με τον Ευθύμιο Μπουλούτα, όπως υποστήριξε η Αννίτα Φιλιππίδου, είτε για το θέμα της υπεράξιας είτε για τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου».
Ο κ. Λυσάνδρου ανέφερε στη γραπτή του δήλωση πως «η προσοχή όλων στη συνεδρία του ΔΣ της 29/11 ήταν η επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Οφανίδη για απομάκρυνση και του Ευθύμιου Μπουλούτα». Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Ανδρέα Βγενόπουλου στις 4/11/2011 .
«Σαν αποτέλεσμα επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός στην Τράπεζα την ημέρα εκείνη και γίνονταν συνεδριάσεις στο γραφείο του τότε Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Μυλωνά με θέμα βεβαίως το τι πρέπει να γίνει για το μέλλον και ποιος μπορεΙ να διαδεχθεί τον Ευθύμιο Μπουλούτα σαν Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου», πρόσθεσε.
Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, « η η Αννίτα Φιλιππίδου να ισχυρίζεται ότι υπό τις περιστάσεις και με τις εξελίξεις να τρέχουν μπορούσε να είχα προσυνεννοηθεί με τον Ευθύμιο Μπουλούτα για οποιοδήποτε θέμα, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά με το ‘ένα πόδι’ εκτός τράπεζας».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Αννίτα Φιλιππίδου δεν ανέφερε απολύτως τίποτε για το θέμα της απομείωσης υπεράξιας στη συνεδρία του ΔΣ στις 29/11/2011.
«Δεν είχα κανένα απολύτως λόγο ή συμφέρον να αποκρύψω από το Διοικητικό Συμβούλιο την όποια εισήγηση για απομείωση υπεράξιας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ουδείς στην τράπεζα είχε σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες των οικονομικών καταστάσεων της 30/9/2011 με την έννοια της ενσυνείδητης λανθασμένης καταγραφής ή παράλειψης οποιασδήποτε εγγραφής».
Κατά την αυριανή δικάσιμο, ο κ. Λυσάνδρου θα τύχει αντεξέτασης από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής. Έχει επίσης προγραμματιστεί να καταθέσει αύριο και ο κ. Φόρος, με την κατάθεση του οποίου ολοκληρώνεται η διαδικασία απολογίας και των τεσσάρων κατηγορουμένων.
Π. Κουννής: Μακάρι να μην ακολουθούσαμε τις οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για απομάκρυνση του Ε. Μπουλούτα
Η σημερινή διαδικασία άρχισε με την αντεξέταση του Παναγιώτη Κουννή ο οποίος απέρριψε σειρά υποβολών από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής δίνοντας τη δική του εκδοχή ως προς τα επίδικα γεγονότα της υπόθεσης.
Μια εκ των υποβολών που απέρριψε ο κατηγορούμενος ήταν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του ΔΣ στις 29/11 είχε παρέμβει τηλεφωνικώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος για να απειλήσει τα μέλη να μην εγκρίνουν το αίτημα του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδου για απομάκρυνση και του Ευθύμιου Μπουλούτα από την Τράπεζα μετά τη δική του αποχώρηση.
Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ο Ανδρέας Βγενόπουλος προειδοποίησε το ΔΣ ότι εάν απομακρυνόταν ο Ευθύμιος Μπουλούτας θα απαιτούσε ως ο βασικός μέτοχος αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η απάντηση του κ. Κουννή στην υποβολή αυτή ήταν «σκέψεις και συμπεράσματα δικά σας»
Ο κατηγορούμενος απέρριψε επίσης υποβολή ότι σε συνεννόηση με τον κ. Μπουλούτα απέκρυψαν ζημιές υπεραξίας και ομολόγων «για να του δώσετε στήριξη για να παραμείνει στο τιμόνι της Λαϊκής τράπεζας και να παραμείνετε και εσείς στη θέση σας» όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.
«Διαφωνώ πλήρως με τα όσα λέτε. Ο κ. Μπουλούτας ήταν ένα αξιόλογο στέλεχος το οποίο τύγχανε σεβασμού από όλη την οικονομική κοινότητα της Κύπρου και από το ΔΣ και πραγματικά πιστεύω ότι μακάρι να έμενε ο κ. Μπουλούτας και να μην ακολουθούσαμε τις οδηγίες του Διοικητή της Τράπεζας, ο οποίος επανειλημμένα με όλα τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ προσπάθησε με έμμεσο τρόπο να διώξει τον Μπουλούτα παρόλο που του είχα πει επανειλημμένα ότι θα είναι καταστροφή και αυτό αποδείχθηκε», ανέφερε ο κ. Κουννής.
Απέρριψε επίσης υποβολή ότι εκείνο που πρωτίστως τον ενδιέφερε ήταν η διατήρηση της θέσης του στον Όμιλο και όχι το καλό της Τράπεζας. «Είναι δικό σας συμπέρασμα, διαφωνώ πλήρως με όλη τη δύναμη που διαθέτω», απάντησε ο κατηγορούνενος.
Στην υποβολή ότι όσα ανέφερε στην κατάθεση του είναι ψέματα με σκοπό να βοηθήσει τον εαυτό του και τους άλλους κατηγορούμενους, ο κ. Κουννής διαφώνησε με την υποβολή λέγοντας προσπάθησε να καταθέσει την αλήθεια, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς το δικαστήριο.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Πηγή:ΚΥΠΕ