Ο Μαδούρο νικητής των εκλογών στην Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία την Κυριακή, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο (το 92,6%) των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν--ο οποίος γνωστοποίησε λίγο νωρίτερα ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας--ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral,CNE), η Τιμπισάι Λουσένα, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, διευκρίνισε η Λουσένα.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%. Ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

Νεαρός κρεμάστηκε στο πίσω μέρος τραμ στην Ελλάδα-Στην ΕΛ.ΑΣ. το επίμαχο βίντεο
Θρήνος για τον 31χρονο Γιώργο που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στη Ρόδο-Ήταν πατέρας δύο παιδιών
Επιβεβαιώνει επιστροφή μεταναστών στη Συρία η Κυβέρνηση-Μεγαλύτερο πρόβλημα οι αφίξεις από Λίβανο
Ετοιμάζουν εφαρμογή για τους αγρότες-Θα ενημερώνονται για αγρομετεωρολογικές και άλλες υπηρεσίες
Καρέ καρέ η συμπλοκή στο αεροσκάφος που ταξίδευε για Κύπρο-Αντάλλαξαν γροθιές δύο πρόσωπα
Νέο μέτωπο στους κύκλους της Ιεράς Συνόδου-Άλλα ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα ο Μόρφου για τον νέο Πάπα
Μήνυμα ΠΑΣΥΔΥ για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών-«Είναι η ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης»
Πυρά ΔΗΜΑΛ σε Πρόεδρο και Αστυνομία για τη στάση τους στη διαμαρτυρία των κυνηγών-«Ενήργησαν αντισυνταγματικά»
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Κρατούσε σμίλα και προκαλούσε ανησυχία σε πολυκατοικία στο Καϊμακλί-Αφοπλίστηκε με συνδρομή διαπραγματευτών