Ψάχνει ιδεολογικό στίγμα για να γυρίσει σελίδα η Συμμαχία Πολιτών

Με στόχο η Συμμαχία Πολιτών να γυρίσει σελίδα και να αποκτήσει ιδεολογικό στίγμα διεξάγεται σήμερα το δεύτερο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος.
 
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία μετά από απαίτηση της βάσης του Κινήματος θα γίνει στροφή ώστε το κόμμα να αποκτήσει ιδεολογικό στίγμα μέσω καταστατικών αλλαγών όπως καταγράφηκαν μετά από εισηγήσεις της Γραμματείας αλλά και των διευρυμένων επαρχιακών συνελεύσεων. Οι πλείστες αλλαγές εστιάζουν στη διεύρυνση των Σωμάτων και των μελών που τα απαρτίζουν. Ταυτόχρονα η προσπάθεια εστιάζει όπως οι διαδικασίες του Κινήματος γίνουν πιο λειτουργικές και ευέλικτες.
Κυριότερες αλλαγές που προτείνονται:
 
-Αύξηση των κεντρικών συλλογικών οργάνων από οκτώ  σε έντεκα με την προσθήκη της Επιτροπής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής.
-Αναβάθμιση των Προέδρων των Επαρχιακών Επιτροπών με τη συμμετοχή τους στη Γραμματεία του Κινήματος και συνεπώς αύξηση των μελών της Γραμματείας.
-Αύξηση των μελών της Πολιτικής Συγκλήτου με την προσθήκη των μελών των Γραμματειών των Επαρχιακών Επιτροπών, τριών αξιωματούχων από κάθε άλλη συνδεδεμένη οργάνωση συσταθεί από το Κίνημα, όπως η Συμμαχία Γυναικών και η Συμμαχία Νέων,  τον Εκπρόσωπο της Πειθαρχικής Επιτροπής και Δεοντολογίας, τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον Εκπρόσωπο της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής και τον Εκπρόσωπο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής.
-Μεγάλες αλλαγές προτείνονται και στον τρόπο σύστασης των Θεματικών Επιτροπών ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή πολιτικής.
-Ταυτόχρονα γίνεται  εισαγωγή της έννοιας του εσωτερικού ελέγχου με αύξηση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της Πειθαρχικής Επιτροπής και Δεοντολογίας.
Το συνέδριο της Συμμαχία Πολιτών είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10 το πρωί, στο χώρο Metropolitan στα Λατσιά.
 
Κοινωνική Δημοκρατία
 
Σε ανακοίνωση του το κόμμα εξηγεί στους πολίτες ποιος είναι ο στόχος της Κοινωνικής Δημοκρατίας που φιλοδοξεί να εισάγει στην πολιτική ζωή. Βασικός στόχος είναι ο πολίτης να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της κρατικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία εδράζεται στην αρχή ότι η εξουσία πηγάζει από τον λαό και ανήκει στον λαό, ο οποίος ελεύθερα και δημοκρατικά επιλέγει δια της ψήφου του τους αντιπροσώπους του για να κυβερνούν ή να νομοθετούν εκ μέρους του.
 
H ομιλία του Γιώργου Λιλλήκα
 
Στην ενακτήρια του ομιλία ο Γιώργος Λιλλήκας έδωσε το στίγμα των αλλαγών που θα γίνουν στη Συμμαχία Πολιτών με στόχο την «Κοινωνική Δημοκρατία» με αναφορές στο Κυπριακό, την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
Διαβάστε αυτούσια σύνοψη της ομιλίας του:
 
Μετά τις Διασκέψεις της Γενεύης και του Κρανς Μοντανά, το Κυπριακό πέρασε σε άλλη φάση. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει μπει σε μια πορεία νέων επεκτατικών διαθέσεων..
 
Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα που καλούμαστε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου να συνεκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να δηλώνουμε πως δεν διαθέτουμε πλάνο Β’. Ήρθε πιστεύω η ώρα, από κοινού με την Ελλάδα, την Ελληνική Κυβέρνηση και την ελληνική πολιτική ηγεσία, να συζητήσουμε σε βάθος την πορεία, τις προοπτικές καθώς και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Να πάρουμε αποφάσεις έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ασφάλεια και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
 
Κλείνοντας το κεφάλαιο του Κυπριακού, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Η λύση που εμείς επιδιώκουμε δεν αφαιρεί ούτε περιορίζει τα δικά τους δικαιώματα. Το μέλλον τους διασφαλίζεται μόνο στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από μια δίκαιη και δημοκρατική λύση.
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Φίλες και Φίλοι,
 
Τα τελευταία τραγικά γεγονότα στον τομέα των κρατικών νοσηλευτηρίων και η έξαρση του εγκλήματος έχουν ενσπείρει αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας ανάμεσα στους πολίτες. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία μας αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα το οποίο χρήζει τομών, για να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία και να μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
 
Ως Συμμαχία Πολιτών εμπιστευόμαστε το μοντέλο της μικτής οικονομίας. Πιστεύουμε ότι σε ζωτικούς τομείς το Κράτος μπορεί και πρέπει να διατηρεί συμμετοχή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες διασφαλίζοντας  έτσι ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες ανεξαρτήτως τόπου διαμονής ή εισοδήματος.
 
Τα προβλήματα και οι αδυναμίες στην διοίκηση επιλύονται όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά με την εισαγωγή του θεσμού των στρατηγικών επενδυτών, την αποκομματικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, των κρατικών θεσμών και των Ημικρατικών Οργανισμών και την εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας. Με την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας και κοινοπραξιών μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα.
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Φίλες και Φίλοι,
 
Μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο που αναπτύξαμε με τα μέλη και φίλους του Κινήματος μας, προέκυψε το ζήτημα της διαμόρφωσης  μιας ιδεολογικό-πολιτικής ταυτότητας.
 
Συζητώντας ελεύθερα το ζήτημα της ταυτότητας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως αυτή δεν μπορεί να καθοριστεί αυθαίρετα αλλά είχε ήδη διαμορφωθεί από την πενταετή δράση μας, από τις θέσεις που εκφράζουμε στο εθνικό μας θέμα, τις προτάσεις και λύσεις που καταθέτουμε, όλα αυτά τα χρόνια, για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και το ρόλο που επιδιώκουμε να προσδώσουμε στους πολίτες.
 
Η ιδεολογική αυτή ταυτότητα προσδιορίζεται ως η Κοινωνική Δημοκρατία.
 
Η έννοια της Κοινωνικής Δημοκρατίας θέλει τον πολίτη να βρίσκεται στο κέντρο της κρατικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Η Κοινωνική Δημοκρατία εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Συμμετοχική Δημοκρατία.
 
Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Το κόστος της κρίσης δεν κατανεμήθηκε δίκαια. Οι κοινωνικές ανισότητες έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή έχουν διαρραγεί.
 
Σήμερα οι πολίτες δεν νοιώθουν ότι το κράτος νοιάζεται γι’ αυτούς. Οι νέοι δεν έχουν την αίσθηση ότι το κράτος τους αφουγκράζεται, ότι το απασχολούν οι δικές τους ανησυχίες για το μέλλον. Η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής με κοινωνικό προσανατολισμό και ευαισθησίες, η δυσλειτουργία κρατικών υπηρεσιών, η γραφειοκρατία, η απουσία λογοδοσίας από όσους ασκούν εξουσία ή βρίσκονται στη δημόσια διοίκηση στερούν από τους πολίτες βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά που έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, πως το δικαίωμα σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εύκολη πρόσβαση του πολίτη στις κρατικές υπηρεσίες για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας του, μετατρέπονται σε αξεπέραστη ταλαιπωρία που θίγει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
 
Για να πετύχει ο πολίτης αυτό που δικαιούται από το κράτος  του, υποχρεώνεται να προσφύγει στα κόμματα, στους υπουργούς, στους βουλευτές. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων που μπορεί να εξυπηρετεί το κομματικό σύστημα, αλλά ταπεινώνει τον πολίτη, πληγώνει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
Μέσα από την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέλουμε και στοχεύουμε στη δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου.
 
Ο πλούτος της χώρας παράγεται από τη δημιουργική εργασία και συμμετοχή όλων, για αυτό και η κατανομή αυτού του πλούτου πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της δικαιοσύνης και των αναγκών κάθε κοινωνικής ομάδας αλλά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
 
Στόχος μας είναι το Κράτος μέσα από τις υπηρεσίες του να στέκεται, αποτελεσματικά και με κοινωνική ευαισθησία, δίπλα από τους πολίτες που χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη του, για να έχουν τη φροντίδα εκείνη που θα τους επιτρέπει να έχουν μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα εγκαταλείπει κανένα από τα παιδιά του.
 
Θέλουμε η κατανομή του εθνικού πλούτου, τόσο μέσα από κρατικά επιδόματα και υπηρεσίες όσο και μέσα από την ανάπτυξη υποδομών,  να οδηγεί στο γεφύρωμα των κοινωνικών ανισοτήτων και στην εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι αναχρονιστικό και άδικο.
 
Λειτουργεί με τρόπο που διαιωνίζει τις κοινωνικές ανισότητες.
 
Είναι αδιανόητο κάποιοι να παίρνουν συντάξεις των 350 ευρώ και κάποιοι άλλοι συντάξεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση η οποία θα στοχεύει στην διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Οι τεράστιες ανισότητες πρέπει να εκλείψουν έτσι ώστε κανένας συνταξιούχος να μην ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την αρχή, ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει με βάση τις δυνατότητες του και να ωφελείται βάση των αναγκών του. Είναι μ’ αυτό το πνεύμα που ως Συμμαχία Πολιτών αναγνωρίζουμε την εκπαίδευση και την υγεία ως ύψιστα αγαθά.
 
Στόχος μας είναι το Κράτος να διασφαλίσει όπως όλοι οι πολίτες του έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους ευχέρειας.
 
Η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες από την εκμετάλλευση και την αδικία στα εργασιακά δικαιώματα και μισθοδοσία, καθορίζοντας ελάχιστο μισθό για όλα τα επαγγέλματα και κώδικα συμπεριφοράς και μεταχείρισης των εργαζομένων για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
 
Όπως οι πολίτες έχουν ίδιες υποχρεώσεις έναντι του Κράτους και των Νόμων έτσι πρέπει να έχουν και ίσα και ίδια δικαιώματα, ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και αντιμετώπιση ανεξαρτήτως κοινωνικής καταγωγής, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικονομικής κατάστασης.
Ένα τέτοιο κράτος θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ένα τέτοιο κράτος αναμφίβολα θα αγαπηθεί από τους πολίτες του και θα στηριχθεί.
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
Φίλες και Φίλοι,
 
Πέραν της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, την ιδεολογία της Κοινωνικής Δημοκρατίας, την συνθέτει και η Συμμετοχική Δημοκρατία.
 
Η σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί πλέον, να εξαντλείται στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Φιλοσοφία της Συμμετοχικής Δημοκρατίας είναι η ανάθεση ενεργού και ουσιαστικού ρόλου στους πολίτες, έτσι ώστε η άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας να μην περιορίζεται και να μην εξαντλείται μόνο μια φορά κάθε πέντε χρόνια την ώρα της κάλπης.
 
Οι πολίτες πρέπει να έχουν πραγματική εξουσία ελέγχου επί όλων των εκλεγμένων αξιωματούχων του Κράτους και τη δυνατότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες,  να τους ανακαλούν πριν τη λήξη τη θητεία τους, αν αυτοί τους έχουν εξαπατήσει ή τους έχουν απογοητεύσει. Έτσι η Συμμαχία Πολιτών οραματίζεται τον ενεργό ρόλο των πολιτών και την διαρκή λογοδοσία των αξιωματούχων του Κράτους στο λαό.
 
Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα. Ο θεσμός των δεσμευτικών και των συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων προσφέρει στους πολίτες αυτή τη δυνατότητα. Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του θεσμού και γενικότερα την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή διαμόρφωσης πολιτικών.
 
Σ’ ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια,, το κράτος, οι θεσμοί και υπηρεσίες του έχουν υποχρέωση να δημοσιεύουν όλες τις αποφάσεις τους με αιτιολόγηση και παρουσίαση των διαδικασιών  που ακολουθήθηκαν.
 
Η Συμμετοχική Δημοκρατία είναι αυτή που μετατρέπει τον πολίτη από παθητικό κι ανενεργό θεατή σε πρωταγωνιστή του πολιτικού συστήματος, με εξουσία, ρόλο και ευθύνες.
 
Αυτό είναι το όραμα μας, τα πιστεύω μας, οι αρχές και αξίες με τις οποίες θα συνεχίσουμε την πολιτική μας δράση.
 
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Συνδέουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού οι ΗΠΑ
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση