Αιματοκύλισμα στη Νιγηρία-Δεκάδες νεκροί σε επίθεση καμικάζι

Στο Μούμπι, μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, διαπράχθηκε χθες η "χειρότερη επίθεση" στην ιστορία της από την Μπόκο Χαράμ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Νιγηρίας στην Ουάσιγκτον όπου ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την βοήθεια των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στις 13.30 τοπική ώρα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα τέμενος στο Μούμπι, στην πολιτεία Ανταμάουα, κατόπιν ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε μια αγορά, σε κοντινή απόσταση, όπου κατέφυγαν πολλοί πιστοί για να γλυτώσουν από την πρώτη επίθεση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Οτμαν Αμπουμπακάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 24 ανθρώπων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών Ιμάμ Γκάρκι έδωσε έναν απολογισμό 26 νεκρών και 56 τραυματιών, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι βομβιστές ήταν προφανώς "ανήλικοι".

Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και ντόπιοι, που βρέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, μιλούν για περισσότερα θύματα. "Συμμετείχα στην ταφή 68 ανθρώπων" δήλωσε ο Μουχάμαντ Χαμίντου, ένας κάτοικος του Μούμπι. "Είναι η χειρότερη επίθεση που γνώρισε το Μούμπι. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι απίστευτες". Ενας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο Αμπντουλαχί Λαμπαράν, που βοήθησε επίσης στην ταφή θυμάτων, διαβεβαίωσε ότι μέτρησε "73 τάφους που είχαν σκαφτεί" για τα θύματα των επιθέσεων. "Επικρατεί το χάος εδώ" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εθελοντής διασώστης, ο Χάμπου Σάλεχ, λίγο μετά την έκρηξη. "Μεταφέραμε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο νοσοκομείο" περιέγραψε.

Η πόλη Μούμπι έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που δρα ανεξέλεγκτη σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε, ενώ η μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα. "Είμαστε πολύ ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη σθεναρή στήριξή τους στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας" δήλωσε ο Μπουχάρι, ο πρώτος πρόεδρος χώρας της υποσαχάριας Αφρικής που έγινε δεκτός σε επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 24χρονο που εντοπίστηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά
Έκκληση Κύπρου σε συζήτηση Συμβουλίου Ασφαλείας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Άντρος Παυλίδης
Ηλικιωμένος παραδέχθηκε ότι εκτελούσε εργασίες και προκάλεσε τη φωτιά στις Δύμες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα που σήκωσαν μπαλόνια με τη σημαία της Παλαιστίνης έξω από το Άλφαμεγα
Πήγε στις Πρώτες Βοήθειες μεθυσμένος, προκαλούσε ανησυχία και κατέληξε με χειροπέδες
Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ξεγέλασαν 53χρονο για δήθεν επένδυση σε κρυπτονομίσματα και του απέσπασαν 400 ευρώ