Η Σεούλ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα ακόμα κι αν υπογραφή ειρήνη

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ξεκαθάρισε σήμερα ότι η θέση της είναι πως το ζήτημα των αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στη νοτιοκορεατική επικράτεια δεν συνδέεται με την συμφωνία ειρήνης με τη Βόρεια Κορέα και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν ακόμη κι αν συναφθεί πράγματι συμφωνία.

«Τα στρατεύματα των ΗΠΑ τα οποία σταθμεύουν στη Νότια Κορέα είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης», φέρεται να είπε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, σύμφωνα με τον Κιμ Ι-κιόμ, εκπρόσωπο του Κυανού Οίκου.

Το σχόλιο του νοτιοκορεάτη προέδρου αποτελούσε απάντηση στις πιεστικές ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης έπειτα από ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και φέρει την υπογραφή ενός συμβούλου της προεδρίας, του πανεπιστημιακού καθηγητή Μουν Τσανγκ-ιν.

Κατά το άρθρο, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η παραμονή αμερικανικών δυνάμεων εάν υπογραφτεί διμερής συμφωνία ειρήνης, μετά τη συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε στην ιστορική διακορεατική σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας να τερματιστεί και επίσημα η σύγκρουση.

Όμως η Σεούλ θέλει τα αμερικανικά στρατεύματα να μείνουν, διότι αποτελούν όπως το βλέπει παράγοντα που αποτρέπει συγκρούσεις με -ή ανάμεσα σε- περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, ανέφερε άλλος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί νωρίτερα σήμερα.

Από τον σύμβουλο της προεδρίας που υπέγραψε το επίμαχο άρθρο ζητήθηκε να πάψει να δημιουργεί σύγχυση για τη θέση του Μουν Τζε-ιν, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.

Στη Νότια Κορέα παραμένουν σήμερα ανεπτυγμένοι περίπου 28.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ που η Βόρεια Κορέα απαιτεί εδώ και καιρό να αποχωρήσουν, κάτι που θα εγγραφόταν στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει επίσης τον τερματισμό των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Όμως η κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν δεν περιέχει καμιά αναφορά στην αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτικών. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να υπάρξει «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου και υποσχέθηκαν να μην ξεσπάσει «ποτέ πια πόλεμος» στη χερσόνησο.

Αμερικανικά στρατεύματα σταθμεύουν στη Νότια Κορέα από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Η σύρραξη ανεστάλη απλά με εκεχειρία, κάτι που σημαίνει ότι από τεχνική άποψη, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay