Globes: Προς διεθνή διαιτησία Κύπρος και Ισραήλ για το «Αφροδίτη»

Κύπρος και Ισραήλ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να κάνουν αίτηση για διεθνή διαιτησία για το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ενημερωτικής ιστοσελίδας Globes, ύστερα από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην οποία θα παρευρεθούν και οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, τα μέρη θα συζητήσουν τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Σύμφωνα πάντα με την Globes, το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ότι οι ποσότητες αερίου στην ισραηλινή πλευρά είναι 7-10 bcm ενώ το φυσικό αέριο στην κυπριακή πλευρά υπολογίζεται στα 100 bcm. Αναφέρεται επίσης ότι η ανάπτυξη του ισραηλινού κοιτάσματος «Ισάι» που συνορεύει με το «Αφροδίτη» εξαρτάται από τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αφού τα αποθέματα σε αυτό είναι πολύ μικρά.

«Το κράτος δεν εγκατέλειψε την προοπτική του «Ισάι»  και δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του, ακόμη κι αν αυτό το μέρος είναι σχετικά μικρό,» δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ στην Globes.

«Το κράτος δεν θα παραιτηθεί από το μερίδιό του ούτε από το φυσικό αέριο ούτε από τα έσοδα από την «Αφροδίτη» και δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο στο όνομα των εταιρειών που το κατέχουν», πρόσθεσε.

Ελλείψει συμφωνίας κατανομής των εσόδων, το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει την «Αφροδίτη», επειδή η άντληση αερίου από το τεμάχιο θα προκαλέσει επίσης άντληση αερίου από το «Ισάι».

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που δυστυχώς διεξάγονται εδώ και χρόνια, αλλά πρόσφατα καταλήξαμε σε συμφωνία με τους Κυπρίους που μας φαίνεται λογική. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι δύο πλευρές, ο διεθνής διαιτητής θα καθορίσει ποια ποσοστά θα λάβουν το Ισραήλ και η Κύπρος» , δήλωσε ο κ. Στάινιτς, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις ισραηλινές και κυπριακές κυβερνήσεις.

«Πρώτα απ `όλα, όμως, θα επιτρέψουμε σε εταιρείες και από τις δύο πλευρές να διεξαγάγουν συζητήσεις σε μια προσπάθεια επίτευξης κατανόησης. Εάν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξει διαιτητής μέσα σε λίγους μήνες», ανέφερε.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει καλός λόγος για την πρόσφατη πίεση για την επίτευξη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, αφού σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή