Αυτά περιλαμβάνει το πλαίσιο Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η επίσημη απάντηση της Κυβέρνησης στις προχθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, διά των οποίων κάλεσε την ε/κ πλευρά όπως σε περίπτωση που αποδέχεται το πλαίσιο ιδεών του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, αυτό να ανακοινωθεί ως μια στρατηγική συμφωνία- πακέτο για το Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει «στρατηγική συμφωνία πακέτο» ο Ακιντζί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρέστα πρώτα με την Άγκυρα διαμηνύει στον Ακιντζί η Κυβέρνηση

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκε η προχθεσινή δήλωση-πρόσκληση του Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει επίσημη ξεκάθαρη τοποθέτηση-απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης.
 
Στη σύσκεψη, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Αντρέας Μαυρογιάννης.
 
«Η πρόταση-πρόσκληση του Μουσταφά Ακιντζί για στρατηγική-ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό στη βάση του πλαισίου Αντόνιο Γκουτέρες έχω την εντύπωση πως απορρίπτεται», αποκάλυψε εξάλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδικής, έπειτα από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Το πλαίσιο Γκουτέρες
Το πλαίσιο ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως αυτό διατυπώθηκε κατά την τελευταία Διάσκεψη για την Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας αφορά στα έξι βασικότερα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Ξεκαθαρίζοντας τότε πως σε καμία περίπτωση οι ιδέες του δεν είναι δεσμευτικές για οποιαδήποτε πλευρά, αλλά αποσκοπούν απλώς στο να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί τα εξής:
 
*Ασφάλεια και εγγυήσεις: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο και όχι συνέχιση υφιστάμενου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τερματιστεί το δικαίωμα παρέμβασης, καθώς επίσης και η Συνθήκη Εγγυήσεων. Πρέπει το νέο σύστημα πρέπει να κάνει όλους τους Κύπριους να αισθάνονται ασφάλεια, χρειαζόμαστε έναν γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής, ο οποίος να περιλαμβάνει και πέραν από την Κύπρο χαρακτηριστικά(π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη). Οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους».
 
*Στρατεύματα: «Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη ημέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά Συνθήκη Συμμαχίας. Υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα στα μέρη, κατά πόσο είναι ρήτρα επανεξέτασης ή ρήτρα τερματισμού. Αυτό πιστεύω θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες της αποχώρησης».
 
*Εδαφικό: «Χρειάζεται η τ/κ πλευρά να προσαρμόσει τον χάρτη που κατέθεσε, ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ε/κ κοινότητα για περιοχές»(σ.σ. εννοεί την Μόρφου).  
 
*Περιουσιακό: «Απ’ όσα άκουσα θεωρώ πως στο περιουσιακό πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές. Το καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή και τις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Στις περιοχές που θα επιστραφούν πρέπει να συμφωνηθούν κριτήρια βάσει των οποίων ο νόμιμος ιδιοκτήτης, χωρίς αυτό να ισχύει κατά 100%, να είναι προνομιούχος. Αντίστοιχα, και στις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση».
 
*Ισότιμη μεταχείριση: «Όσον αφορά μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, να υπάρχει μια αναλογία, που να είναι ακριβοδίκαιη».
 
*Αποτελεσματική συμμετοχή Τουρκοκυπρίων: «Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα μιας πλευράς(σ.σ. εννοεί τους Τ/κ) για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρίας της τ/κ κοινότητας. Είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος Κυπριανού: Όποιος εν θέλει να πάει στο μύλον, δέκα μέρες κοσσινίζει....

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου