«Μακεδονία του Ίλιντεν» στο τραπέζι των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

 «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα έκπληξη που έχει πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων. Σημειώνεται ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η Αθήνα έχει μπει στη διαδικασία να αποδεχθεί ότι μια τέτοια ονομασία θα αποτελούσε ενδεχομένως βάση για μια πιθανή λύση, ή αν, αντιθέτως, πρόκειται απλά για έναν ελιγμό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
 
Βέβαια το a1on.mk επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» (ιδίως το πρώτο) γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.
 
 


Το ελληνικό δημοσίευμα για το όνομα έκπληξη


Το νέο στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες ώρες ωστόσο φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων. Για την ακρίβεια λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και ήταν μια πρόταση που μετέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
 
Η πρόταση αυτή, φαίνεται, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών”, πως μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του “Μακεδονικού”, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη. Το προσχέδιο αριθμεί περί τις 19 σελίδες και θα γίνει αντικείμενο μελέτης από τις πλευρές.
 
Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δειτε Επισης

Από ακατάσχετη αιμορραγία ο θάνατος της τουρίστριας στο φαράγγι της Σαμαριάς-Πώς προκλήθηκε
Βρέθηκαν 25 μετανάστες στη βορειοδυτική Σάμο-Εξετάζεται αν συνδέονται με το ναυάγιο
Φρίκη στην Πάτρα-Βρήκαν θαμμένο γατάκι σε τσιμέντο
Προαναγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη-«Είμαι εδώ»
Ναυάγιο με 33 μετανάστες στη Σάμο-Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης
Πώς έστησαν την αδιανόητη τηλεφωνική απάτη με θύμα τον 13χρονο-«Η μάνα σου τραυμάτισε ένα κορίτσι»
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»