Το Κυπριακό στις επαφές Αναστασιάδη με Μέρκελ, Μακρόν και Τσίπρα

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συναντήσεις που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την Πρωθυπουργό της Βρετανία Τερέζα Μέι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την συνδρομή της Βρετανίας εκεί και όπου μπορεί να επηρεάσει για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν πολύ σημαντική, έστω κι αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις, πέραν του γεγονότος ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη σχέση με την περιοχή αυτή των Δυτικών Βαλκανίων και ότι υπάρχει η κατ’ αρχήν απόφαση ότι όποια κράτη είναι έτοιμα θα μπουν σταδιακά στην επόμενη περίοδο σε καθεστώς υπό ένταξη χωρών, δηλαδή θα ανακοινωθεί καθεστώς διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο Προεδρικό.


Γενικότερα όμως, σημείωσε ο ίδιος, «είναι στρατηγικής σημασίας η επιλογή της ΕΕ να συνεχίσει και να αναβαθμίσει την σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια». Η Σύνοδος, εξήγησε, «έγινε με γενική κατεύθυνση την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων, τη διασυνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές και επικοινωνίες, μέχρι και σε θέματα του ανθρώπινου βίου, όπως είναι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός».

«Ήταν σημαντική διαπίστωση στη Σύνοδο ότι η ΕΕ έχει τον πρώτο λόγο, όπως ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου, στις σχέσεις τις με αυτές τις περιοχές και αυτό τον κόσμο των Δυτικών Βαλκανίων και θα πρέπει αυτός ο ρόλος της ΕΕ να κατοχυρωθεί, την στιγμή που υπάρχουν επεμβάσεις, παρουσία, ενδιαφέρον και άλλων τρίτων μερών. Ιδιαίτερα την παρέμβαση του Προέδρου την απασχόλησε ο ρόλος που προσπαθεί να διαδραματίσει στην περιοχή η Τουρκία.

Με την ευκαιρία της Συνόδου ο Πρόεδρος Αναστασίαδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες κρατών, οπωσδήποτε με τον οικοδεσπότη, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μποΐκο Μπόρισο. Από τους σημαντικότερους ηγέτες με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Και με την κ. Μέρκελ και με τον κ. Μακρόν εκτός από διμερή θέματα ή θέματα που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου οπωσδήποτε τέθηκε και το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ενημέρωσε ότι «με την κ. Μέι, η οποία ως Πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό και εγγυήτρια χώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, για την πρόθεση του ΓΓ να διορίσει κάποιο Σύμβουλο ούτως ώστε να κινηθεί ξανά η κατάσταση για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».

Είναι γνωστό, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου ότι «η Βρετανία έχει δώσει την συγκατάθεση της για το διορισμό αυτό, όπως και οι πλευρές εδώ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αλλά και η Ελλάδα. Επομένως, φαίνεται ότι απομένει η άποψη της Τουρκίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πρόσφατη η συνάντηση της κ. Μέι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας τον κ. Ερντογάν και με αυτή την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας την επανέναρξη και ζητώντας την συνδρομή και της Βρετανίας εκεί και όπου μπορεί να επηρεάσει για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού και πρόσφατα έχει επιβεβαιωθεί στο Λονδίνο, η θέση της Βρετανίας ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση για μια λύση στη βάση το πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων, των αποφάσεων».

«Οπωσδήποτε, η κ. Μέι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά αυτά είναι θέματα, τα οποία μένουν στην συνομιλία που είχαν μεταξύ τους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν έχει το Κυπριακό ως προτεραιότητα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η γενικότερη εικόνα που αποκομίζουμε από πληροφορίες και από το τι συμβαίνει είναι ότι πράγματι δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της Τουρκικής κυβέρνησης, που μπορεί να σχετίζεται ίσως και με τις εκλογές που έπονται».

«Αυτό όμως δεν εμποδίζει ούτε αποτρέπει τη δική μας πλευρά να συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια, γιατί πραγματικά θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να μπορούμε να προχωρήσουμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, που όπως είπε ο ίδιος ο ΓΓ έδινε μια ιστορική ευκαιρία», επισήμανε ο κ. Προδρόμου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη σύγκρουση που δυστυχώς βλέπουμε απέναντι στη Γάζα με το τι συμβαίνει στην Κύπρο».

«Στην Κύπρο σήμερα έχουμε το κυπριακό πρόβλημα διότι εδώ και 44 χρόνια συνεχίζεται η κατοχή από τουρκικά στρατεύματα», ανέφερε.
Σημείωσε ότι «αν το Κυπριακό πρόβλημα έχει πάρει τη σημερινή μορφή του υπαίτιος είναι η Τουρκία η οποία διατηρεί στρατεύματα κατοχής και όπως φάνηκε και στο Κραν Μοντανά διατηρεί την αξίωση να έχει για πάντα στρατεύματα ή και να έχει ρόλο ανάμιξης, παρέμβασης, κηδεμόνευσης των πραγμάτων στο κυπριακό κράτος».

Άρα λοιπόν, είπε ο κ. Προδρόμου, «η Τουρκία είναι η τελευταία η οποία μπορεί να επικαλείται άλλα διεθνή προβλήματα για να δικαιολογήσει ένα πρόβλημα το οποίο είναι στη δική της απόφαση και στη διακριτική ευχέρεια να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου