Φαμπιούς: Επικίνδυνη ανοησία η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς ότι ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς η επιδείνωση είναι χειρότερη και ταχύτερη από ό, τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι το 2017 ήταν το πιο ζεστό έτος, κατατάσσοντάς το σε μια από τις τρεις χρονιές με θερμότερο καιρό.

Ο κ. Φαμπιούς μιλούσε κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Διάσκεψης για την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και λύσεις» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή παγκόσμιων επιστημόνων από 35 χώρες.

Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Ο κ. Φαμπιούς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο 2015, καθοδηγώντας τις συνομιλίες όπου επιτεύχθηκε συμφωνία για την συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συμφωνήθηκε από 195 χώρες.
 
Στην ομιλία του για το πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, ο κ. Φαμπιούς σημείωσε ότι θα μιλήσει "ξεκάθαρα καθώς η κατάσταση είναι ανησυχητική".
 
Ο κ. Φαμπιούς ανέφερε ότι παρά την επιτυχία της Συμφωνίας των Παρισίων «η γενική κατάσταση σήμερα είναι κρίσιμη και, σε ορισμένες πτυχές, χειρότερη. Το έτος 2017 ήταν το θερμότερο απ’ότ,ι έχει καταγραφεί και ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 C το 2015 σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ενώ μπορεί να φθάσει στους 1. 5  μέχρι το 2030 και ίσως ακόμη και πριν. Δηλαδή μέχρι το 2050 θα μπορούσε να φθάσει τους δύο βαθμούς μέχρι το 2050, δηλαδή 50 χρόνια πριν από τον επιδιωκόμενο στόχο μας ". Επιπλέον,  ανέφερε, οι εκπομπές τον περασμένο χρόνο αυξήθηκαν ενώ είχαν παραμείνει σταθερές για λίγο.
 

Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, οι δεσμεύσεις των κρατών δεν καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών, ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά δύο βαθμούς.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο έντονες, είπε, οδηγώντας σε περισσότερα έξοδα, ζημιές, απώλειες ανθρώπινων ζωών, "με λίγα λόγια, η επιδείνωση είναι χειρότερη και ταχύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Τα στοιχεία σχετικά με τους ωκεανούς, τα δάση και τη ρύπανση και γενικότερα το περιβάλλον είναι κρίσιμα και έχει σημάνει ο συναγερμός».
 
Ο κ. Φαμπιούς ανέφερε ακόμη ότι η τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών είναι χειρότερη. Παρά το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται γρήγορα, δυστυχώς το 80% περίπου των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών εξακολουθεί να βασίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Όσον αφορά την τεχνολογία και τη χρηματοδότηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμες και πολύ φθηνότερες από ό, τι πριν, παρατήρησε.
 
Ο Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το παγκόσμιο «έχει υποστεί, πρέπει να είμαι ειλικρινής, μια τεράστια αποτυχία όταν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων», σημειώνοντας ότι «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αυτό είναι επικίνδυνη ανοησία. Όχι μόνο δεν αποχωρεί ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαίνων από τη Συμφωνία των Παρισίων αλλά  δίνει επίσης ένα πολύ κακό παράδειγμα σε ορισμένες άλλες χώρες που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες για να παραμείνουν δεσμευμένες ή όχι ».
 
Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε ότι παρά την αξιοσημείωτη δέσμευση πολλών πόλεων, πανεπιστημίων, εταιρειών στις ΗΠΑ, ενδεχομένως η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μην  καταστρέψει την παγκόσμια κίνηση για κλιματική αλλαγή, ωστόσο παραμένει ένα πολύ σοβαρό πλήγμα».
 
Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με τη στάση των διαφόρων χωρών. "Εάν ορισμένες χώρες της Νότιας Ασίας προχωρήσουν με τις αποφάσεις τους για την έναρξη κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 C θα γίνει πολύ, πολύ δύσκολος και σχεδόν ανέφικτος".
 
Το ίδιο ισχύει για τις χώρες παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρέπει να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε ότι καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι εύκολη, αλλά η απόφασή τους θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο  ισχύει ιδιαίτερα για την περιοχή αυτή, δεδομένου ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.
 
Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι μια άλλη σημαντική δυσκολία έγκειται στην εφαρμογή της ίδιας της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία τώρα χρειάζεται πιο συγκεκριμένη εφαρμογή. Το λεγόμενο πρόγραμμα εργασίας της Συμφωνίας του Παρισιού συζητείται τώρα και πρέπει να εγκριθεί επισήμως τον προσεχή Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις είναι πολύ δύσκολες, είπε, σημειώνοντας  ότι θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε βασικά θέματα όπως η διαφάνεια, η παρακολούθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας και η χρηματοδότηση. Πλουσιότερα κράτη, πρόσθεσε, εξέφρασαν την  αλληλεγγύη τους να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα κράτη,  δαπανώντας έως το 2020 τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες αυτές προς τους σκοπούς της Συμφωνίας της Κλιματικής Αλλαγής.
 
Εν ολίγοις, "η επόμενη περίοδος 2018-2020, αντιπροσωπεύει αναμφισβήτητα την καθοριστική τριετή περίοδο. Το περιβάλλον γενικότερα και το κλίμα ειδικότερα θα αντιμετωπίσει τη στιγμή της αλήθειας ".
 
"Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο" , είπε, προσθέτοντας ότι  η καταστροφή του κλίματος έχει σοβαρές συνέπειες και για τη βιοποικιλότητα.
 
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική αφού οι μαζικές κινήσεις ρύπανσης, η αύξηση της συχνότητας της σκόνης, η πρόκληση αναπνευστικών ασθενειών και η αλλαγή του κλίματος ενισχύουν την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων ασθενειών.
 
Ο κ. Φάμπους ζήτησε την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Συμφώνου για το Περιβάλλον, σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι μια διεθνής συνθήκη θα πρέπει να συγκεντρώσει με ρεαλιστικό τρόπο τις θεμελιώδεις αρχές του περιβάλλοντος. Αυτές οι αρχές έχουν κατοχυρωθεί σε δηλώσεις και δεν έχουν νομική αξία.
 
Η Συμφωνία των Παρισίων είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.
 
Το πρωί ο κ. Φαμπιούς έγινε δεκτός από τον ΠτΔ στο Προεδρικό, όπου και συζήτησαν Κυπριακό, κλιματική αλλαγή και διμερείς σχέσεις.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου