Ο ΠτΔ καλεί τις χώρες της Συμφωνίας του Παρισιού να ανταποκριθούν στις προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προέτρεψε τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με την ανάλογη ευθύνη, και μόνο με συλλογική δράση και γρήγορα να αποφύγουν τις χειρότερες συνέπειες ενός πλανήτη που υπερθερμαίνεται σε γοργούς ρυθμούς.
 
Σε μια ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις», που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή παγκόσμιων επιστημόνων από 35 χώρες, ο Πρόεδρος παρατήρησε, περαιτέρω, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ήδη τις σοβαρές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
 
Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της ς Δημοκρατίας με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Την ομιλία ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα ευρήματα που περιέχονται στην πέμπτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή είναι ξεκάθαρα και αναφέρουν ότι η «υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κυρίαρχη αιτία της θερμότητας που παρατηρείται από τα μέσα του 20ου αιώνα».
 
Ανέφερε ότι "πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με την κατάλληλη ευθύνη. Μόνο ενεργώντας συλλογικά, αποφασιστικά και γρήγορα, μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες ενός πλανήτη που θερμαίνεται σε ταχύτατους ρυθμούς".

Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι στην Κύπρο, ένα νησί της Μεσογείου που βρίσκεται σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, «παρατηρούνται παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνια οικοσυστήματα».
 
"Η Συμφωνία των Παρισίων ήταν ένα ιστορικό ορόσημο», είπε, προσθέτοντας ότι «τώρα, πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας".
 
Όσον αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο εθνικός στόχος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μείωση κατά 24% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο νέος στόχος, εστιάζουμε στην ανάπτυξη καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και στην ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων για την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε.
 
Μία σημαντική πρόκληση είναι η μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% όλων των εκπομπών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, άλλες πολιτικές επικεντρώνονται στη γεωργία, τη δασοκομία και τη διαχείριση αποβλήτων. Οι νέες πολιτικές μας θα μειώσουν ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε.
 
ΚΥΠΕ
 

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Συνδέουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού οι ΗΠΑ
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Ως διπλωματική πανωλεθρία ερμηνεύεται στην Τουρκία η πρόσκληση Μπάιντεν στον Πρόεδρο