Η Άγκυρα απελαύνει τον Ισραλινό Πρέσβη, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ
16:31 - 15 Μαΐου 2018
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετς γράφει ότι η Τουρκία ζήτησε από τον Πρέσβη του Ισραήλ να αποχωρήσει από την Τουρκία.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι τραυματίες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο γιατί δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα εκεί όπου νοσηλεύονται. Όπως είπε, έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να φτάσουν στην περιοχή και μόλις καταλήξουν θετικά οι συνομιλίες θα τους μεταφέρουν στην Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να στηθεί γέφυρα αέρος μεταξύ της Γάζας και της Τουρκίας και μόλις έχουν το πράσινο φως θα μεταφέρουν τους σοβαρά τραυματισμένους. “Πρώτα θα τους δεχτούμε στην Άγκυρα. Ανάλογα με την κατάστασή τους κάναμε προετοιμασίες στα νοσοκομεία μας”, ανέφερε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε από την πλευρά του σήμερα τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» αφού Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σχεδόν 60 Παλαιστίνιους χθες στη Γάζα.
«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Καγκελάριος είναι εξοργισμένοι και ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και ιδίως για το ότι έχασαν τη ζωή τους από αληθινά πυρά πολλοί άνθρωποι, ανάμεσα τους και ανήλικοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ειρηνική διαμαρτυρία, κατηγόρησε όμως την οργάνωση Χαμάς πως βρίσκεται πίσω από την κλιμάκωση της βίας.
Σχετικά με τη στάση των Ισραηλινών, ανέφερε «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τα σύνορα του, αλλά στα πλαίσια της αναλογικότητας στη χρήση βίας. Καλούμε και τα δύο μέρη σε αποκλιμάκωση».
Σε ερώτηση γιατί η Γαλλία σε δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν καταδικάζει ανοιχτά τη στάση του Ισραήλ –κάτι που δεν γίνεται από το Βερολίνο- ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τη Γαλλία για το θέμα της Μέσης Ανατολής, όμως αυτή είναι η δική μας στάση».
Τέλος, ο ίδιος έκανε λόγο για πρώτη φορά για την ανάγκη να υπάρξει διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή η οποία και θα ερευνήσει τα γεγονότα στη Γάζα. Μέχρι τώρα, η Γερμανία ήταν της άποψης πως την αρμοδιότητα για τέτοια γεγονότα την έχει μόνον ο ισραηλινός στρατός.
ΚΥΠΕ