Αλληλο-απελάσεις διπλωματών Ισραήλ - Τουρκίας

Το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία "για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο".

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως “αντίποινα από το Ισραήλ”.

Νωρίτερα, η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη χώρα προσωρινά, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων χθες, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.  Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την επομένη της απόφασης της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις. Ο Ναέχ υπηρετεί στην πρεσβεία στην Άγκυρα από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε έναν πόλεμο δηλώσεων και αντιδηλώσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter είπε πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου έχει στα χέρια του το αίμα των Παλαιστινίων και δεν μπορεί να καλύπτει τα εγκλήματά του, κάνοντας επίθεση στην Τουρκία.  Ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε επίσης  ότι “ο Νετανιάχουν είναι ένας Πρωθυπουργός κράτους απαρτχάιντ, ο οποίος έχει κατακτήσει τη γη ανυπεράσπιστων ανθρώπων για πάνω από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. “Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις 10 εντολές”, αναφέρει στο tweet του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε από την πλευρά του τα «μαθήματα ηθικής» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη». «Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού