Νέος κανονισμός για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Οδηγία για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της χρηματοδότησης εγκληματικών πράξεων χωρίς να παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία των συστημάτων πληρωμών.
 
Συγκεκριμένα η τροποποιητική οδηγία 2015/849 αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης που ξεκίνησε μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη το 2016. Η οδηγία εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χωρίς συζήτηση, σε συνέχεια συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2017. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το συμφωνηθέν κείμενο στις 19 Απριλίου 2018.

"Αυτοί οι νέοι κανόνες ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια στην Ευρώπη με την περαιτέρω εξάλειψη των μέσων που διαθέτουν οι τρομοκράτες", δήλωσε ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Θα μας επιτρέψει να διακόψουμε τα εγκληματικά δίκτυα χωρίς να διακυβεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις οικονομικές ελευθερίες", σημείωνει.

Οι κύριες αλλαγές στην οδηγία 2015/849 περιλαμβάνουν, τη διευρύνση την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία, βελτιώνοντας τη διαφάνεια όσον αφορά την κυριότητα των εταιρειών και των καταπιστεύσεων.

Επιπλέον περιέχει πρόνοιες για την αντιμετώπιση κινδύνων που συνδέονται με προπληρωμένες κάρτες και εικονικά νομίσματα, τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών και βελτιωμένους ελέγχους στις συναλλαγές που αφορούν τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»