Ανοίγματα Αναστασιάδη στην αντιπολίτευση από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ

Μηνύματα τόσο προς το κόμμα από το οποίο προέρχεται και του οποίου διετέλεσε πρόεδρος,  αλλά πολύ περισσότερο και προς τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έστειλε από το βήμα του 16ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη αφορά πως η παρούσα είναι η τελευταία του θητεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτεινε εκ νέου χείρα συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας πως η Κυβέρνηση με σύνεση θα προχωρήσει  μπροστά, πάντα με προσπάθεια για συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πάντα με συνεργασία για το καλύτερο όλων.
 
«Γνωρίζουμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι χωρίς τη συνεργασία στη Βουλή με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, μη έχοντας την πλειοψηφία δεν μπορεί όσα οράματα και να έχεις να τα πραγματώσεις αν δεν τα μοιραστείς και να δεν πείσεις και αν δεν κάνεις ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να συμμεριστείς και τις έγνοιες των άλλων γιατί έχουν και διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις πάνω σε κάποια θέματα.
 
Αν δεν πετύχεις τον συμβιβασμό δεν θα πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα κάτι που είναι επιδίωξη του λαού μας, που είναι απαίτηση του λαού μας και είναι βεβαίως και επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την βεβαιότητα πως κάτω από την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου και της νέας ηγεσίας του ΔΗΣΥ, «έχουμε να διανύσουμε και να κάνουμε άλματα».
 
«Αρκεί», υπέδειξε με νόημα, «να λείπει η υπεροψία, να κατανοήσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι του ΔΗΣΥ, είναι του κυπριακού λαού και θέλω έργοις να το αποδείξουμε με πλήρη σεβασμό σε όλες τις άλλες ιδεολογικές τάσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αβέρωφ Νεοφύτου: Αυτή την Κύπρο θέλει ο ΔΗΣΥ το 2030
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τίμησε έναν κύριο της πολιτικής ο ΔΗΣΥ.... τον Ιωάννη Κασουλίδη

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ:
 
«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τις εργασίες του 16ου Τακτικού Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Χαίρομαι διότι η εδώ παρουσία όχι μόνον των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, καθώς και των εκλεκτών προσκεκλημένων από την Ευρώπη, δεν καταδεικνύει παρά τον σεβασμό ή τον πολιτικό πολιτισμό που έχει καλλιεργηθεί σε αυτή τη χώρα και που δημιουργεί τις προοπτικές πραγματικά της συνδημιουργίας.
 
Συνδημιουργία μεταξύ μας, των πολιτικών δυνάμεων, αλλά συνδημιουργίας και με τους συμπατριώτες μας.
 
Αυτό που απαιτείται είναι επιτέλους μέσα από τον αλληλοσεβασμό, μέσα από τον σεβασμό των αρχών και αξιών της Ε.Ε., του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε., συνεργαζόμενοι να βρούμε μια λύση που επιτέλους θα αποκαθιστά την ενότητα, θα αποκαθιστά την κυριαρχία, θα αποκαθιστά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, θα δίνει την ευκαιρία σε όλους.
 
Όχι σε κάποιους να έχουν προνόμια και σε άλλους που θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των προνομιούχων, έτσι ώστε πάντα-όντας Ευρωπαίοι και γνωρίζοντας ότι αυτός ο σεβασμός υπάρχει μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη, ο σεβασμός προς τους πολίτες δηλαδή του κάθε κράτους- θα δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που θα μας επιτρέψουν να βλέπουμε το 2030, το 2040, το μέλλον γενικότερα, με αισιοδοξία. Αλλά ιδιαίτερα τη δημιουργία ενός κράτους που θα έχει σταθερότητα, θα προσφέρει ειρήνη και προοπτική.
 
Επιτρέψτε μου θερμά να συγχαρώ όσους προσφάτως εξελέγησαν στην ηγεσία της παράταξης, όσους θα εκλεγούν σήμερα από το παγκύπριο συνέδριο, αλλά και όλους τους αξιωματούχους, όλους τους νέους και τις νέες, όλους όσοι ανήκουν στην οργάνωση των πρεσβυτέρων, τη γυναικεία οργάνωση, την αγροτική μας οργάνωση, την Πρωτοπορία, τους νέους επιστήμονες. Όλους γενικότερα.
 
Γιατί πραγματικά μέσα από την παρουσία και τη συμβολή σας έχετε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, μέσα από σώφρονες πολιτικές που ακολουθήσατε την περασμένη πενταετία, πάντα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, να πετύχουμε πολλά. Να πετύχουμε πολλά μέσα από συνεργασίες που επιτεύχθηκαν με τη στήριξη κοινοβουλευτικών κομμάτων.
 
Δεν αρνούμαστε τη συμβολή κανενός είτε εκείνων ψήφιζαν μαζί μας είτε εκείνων που ασκώντας κριτική, μας έκαναν να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας διότι κανείς δεν είναι αλάθητος, διορθώνοντας πορείες, κάνοντας συμβιβασμούς έτσι ώστε να πετύχουμε συναίνεση, αλλά και την προκοπή που παρουσίασε η πατρίδα μας την τελευταία πενταετία.
 
Συγχαίρω για την απόφαση να τιμηθεί ένας καταξιωμένος φίλος, ένας καταξιωμένος πολιτικός, ένας άνθρωπος το ήθος του οποίου είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά και η συμβολή του στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε την περασμένη πενταετία ή ακόμα και η μεγαλύτερη συμβολή του στις προσπάθειες ένταξης της πατρίδας μας στην ΕΕ από κανέναν δεν αμφισβητείται. Αναφέρομαι στην απόφαση να τιμηθεί ο καλός μου φίλος, ο στενός μου φίλος, ο στενότατος μου συνεργάτης από τα χρόνια της νεολαίας Γιαννάκης Κασουλίδης.
 
Εύχομαι και πιστεύω ότι το κενό που αφήνει η απόφαση του να εγκαταλείψει τη μάχιμο, ενεργό πολιτική, θα καλυφθεί από τον άξιο διάδοχο και έναν εκ των μαθητών του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Θέλω την ίδια ώρα να ευχαριστήσω όλους όσοι υπηρέτησαν την Κυβέρνηση την προηγούμενη πενταετία, αλλά και όσους τη στελεχώνουν σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όπου ιδεολογικά και αν ανήκαν.
 
Είχαμε συστρατευτεί και είχαμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους και θέλω να το τονίσω και τους συνεργάτες που συνέβαλαν ώστε ο λαός, πρώτα η βάση του ΔΗΣΥ, αλλά και μια σημαντική μερίδα του Κυπριακού Ελληνισμού, να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης δίδοντας μας ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε να κυβερνούμε προκειμένου να δώσουμε ό,τι καλύτερο μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
 
Το είχα πει και θα το επαναλάβω. Είναι η τελευταία μου θητεία. Όραμα μου είναι όταν παραδίδω το 2023 στον επόμενο Πρόεδρο, να παραδίδω μια πατρίδα επανενωμένη, μια σύγχρονη πατρίδα που να κάνει όλους μας περήφανους, να είναι το αποτέλεσμα της κοινής συνεργασίας όλων, διότι δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας.
 
Γνωρίζουμε ότι χωρίς τη συνεργασία στη Βουλή με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, μη έχοντας την πλειοψηφία δεν μπορεί όσα οράματα και να έχεις να τα πραγματώσεις αν δεν τα μοιραστείς και να δεν πείσεις και αν δεν κάνεις ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να συμμεριστείς και τις έγνοιες των άλλων γιατί έχουν και διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις πάνω σε κάποια θέματα.
 
Αν δεν πετύχεις τον συμβιβασμό δεν θα πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα κάτι που είναι επιδίωξη του λαού μας, που είναι απαίτηση του λαού μας και είναι βεβαίως και επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
 
Πιστεύω ότι μπορούμε συνεργαζόμενοι να προσφέρουμε πολλά, να βάλουμε τις βάσεις για την ψηφιακή, τη νέα εποχή. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και είμαι βέβαιος ότι αυτή την πενταετία θα το πετύχουμε. Να συνεχίσουμε την πορεία μας με τη δημιουργική και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω για τη συμβολή του τον Χάρη Γεωργιάδη και όλους όσοι τον πλαισίωναν για να πετύχουμε αυτό που κανείς στα πρώτα στάδια τουλάχιστον δεν πίστευε ότι θα πετυχαίναμε.
 
Ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για όσα μέχρι σήμερα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας, για όσα έχετε προσφέρει στην παράταξη και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι κάτω από την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου και της νέας ηγεσίας έχουμε να διανύσουμε και να κάνουμε άλματα, αρκεί να λείπει η υπεροψία, να κατανοήσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι του ΔΗΣΥ, είναι του κυπριακού λαού και θέλω έργοις να το αποδείξουμε με πλήρη σεβασμό σε όλες τις άλλες ιδεολογικές τάσεις.
 
Και θέλω να πω ξεκάθαρα. Μπορεί να ασκείται μια αυστηρή κριτική. Είναι απολύτως αναγκαία στις δημοκρατίες, η ελευθερία του λόγου είναι το πρώτο, η ελευθερία της κριτικής είναι το ύψιστο, αρκεί να είναι αντικειμενική, εποικοδομητική και να στοχεύει-και όχι να υποσκάπτει-στο να διορθώσει λάθη η Κυβέρνηση, διότι αν του μύωπα του αφαιρέσεις τα γυαλιά σίγουρα θα σκοντάψει. Και θα υποστεί πολύ περισσότερα από εκείνα που δεν έβλεπε φορώντας τα γυαλιά.
 
Αν αφαιρέσεις από κάποιον που έχει ανάγκη στήριξης το μπαστούνι, σίγουρα θα καταρρεύσει. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, να δίνει τη δυνατότητα στον μύωπα να βλέπει καθαρότερα. Και σε όποιον έχει ανάγκη της στήριξης να το αντιλαμβάνεται ότι έτσι είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, αρκεί βεβαίως η όλη προσπάθεια να είναι το καλό του τόπου και όχι το καλό του κόμματος. Και είμαι βέβαιος (ότι αυτό ισχύει για όλους) - κανείς δεν υστερεί σε πατριωτισμό, δεν υστερεί κανένας από το όραμα να δει την Κύπρο μας να πηγαίνει μπροστά. 
 
Ακριβώς μέσα από αυτές τις αρχές και αξίες έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που πέραν από τη δύναμη του ΔΗΣΥ, μια μεγάλη δύναμη του κυπριακού λαού μάς ανανέωσε την εντολή, ενισχυμένη μάλιστα για να προχωρήσουμε μπροστά.
 
Και αυτό που σήμερα θέλω να δώσω ως υπόσχεση είναι ότι με σύνεση θα προχωρήσουμε μπροστά, πάντα με προσπάθεια για συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πάντα με συνεργασία για το καλύτερο όλων.
 
Μέσα από τη συναίνεση όλων ήταν η επιτυχία να φέρουμε το ΓΕΣΥ, μέσα από
τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων ήταν οι όλες προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας. Δεν ήταν κατόρθωμα δικό μας, αλλά όλων μας, και αυτό το αναγνωρίζουμε και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την όλη συνεργασία.
 
Εύχομαι ό,τι καλύτερο, πάντα μπροστά, όχι μόνο για την παράταξη μας, αλλά για την πατρίδα μας».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή