Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σε ρόλο πυροσβέστη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την αποχώρηση από το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Άνοιξε μέτωπο Ισραήλ-Ιράν μετά την απόφαση, με τους ηγέτες των χωρών να παίρνουν θέσεις.
 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι τα αεροπορικά πλήγματα ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία ήταν «ανάλογα» επειδή η Ισλαμική Δημοκρατία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».
 
Σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, σύντομης διάρκειας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «απάντησαν αναλογικά» και εξαπέλυσαν μια «ευρείας κλίμακας επίθεση ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία», στην πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά την κλιμάκωση της έντασης που σημειώθηκε χθες το βράδυ ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ στη Συρία, όπου το εβραϊκό κράτος λέει ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για την πρώτη απευθείας επίθεση, όπως υποστηρίζει, της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.
 
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία», διεμήνυσε ο Νετανιάχου.
 
Σημείωσε ότι καμία ρουκέτα δεν έπεσε στο Ισραήλ.
 
«Χθες μετέφερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ: Η δράση μας στρέφεται κατά ιρανικών στόχων στη Συρία. Όμως, αν ο συριακός στρατός ενεργήσει εναντίον μας, θα δράσουμε εναντίον αυτού. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες».
 
Κατέληξε προειδοποιώντας ότι: «θα βομβαρδίσουμε στο εκατονταπλάσιο όσους μας επιθετούν. Και θα δράσουμε εναντίον όσων ετοιμάζονται να μας επιτεθούν, πριν το πράξουν. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» είπε.
 
Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν για συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος
 
Ρωσία και Ιράν θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία στα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσβλέποντας στο να διασφαλισθεί η διμερής συνεργασία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογο του Αμπάς Αρακτσί.
 
Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δύο υφυπουργοί συζητήθηκε οι προοπτική της περαιτέρω υλοποίησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ.
 
«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση της στην ισχύ των συμφωνιών. Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία στον θέμα αυτό προς το συμφέρον της διασφάλισης της διμερούς συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ορισμένα άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 
Οι δυνατότητες που έχει η Μόσχα να ασκήσει επιρροή στην Τεχεράνη ώστε να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε στις συνομιλίες που είχε στην Μόσχα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.
 
«Για μας και για τους εταίρους μας την Γαλλία και την Βρετανία είναι καθοριστική η πλήρης τήρηση ή μη τήρηση εκ μέρους του Ιράν των περιορισμών και δεσμεύσεων που ισχύουν, ώστε να Ιράν να παραμείνει στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας (σ.σ: για το πυρηνικό πρόγραμμα) δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε το κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν στο πλαίσιο αυτό».
 
Ο Χάϊκο Μάας, αναφερόμενος στη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν να συνεχίσουν να τηρούν με υπευθυνότητα τις δεσμεύσεις τους. «Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία αυτή και σήμερα μιλήσαμε για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
 
Από την πλευρά του ο Σεργκεί Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι χώρες που υπέγραψαν την ΚΟΣΔ θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να παραμείνει η συμφωνία σε ισχύ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, ενώ αναφερόμενος στις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, είπε ότι «στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
 
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία αξιολόγησε θετικά την συγκρατημένη αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας στην απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία και πως θα επιδιώξει ώστε οι κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν να μην αποδομήσουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να μην επιβληθούν στους εταίρους της Τεχεράνης.
 
Αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ χαρακτήρισε την κλιμάκωση της ως μια επικίνδυνη τάση, λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου. «Επανειλημμένα – είπε ο Λαβρόφ- και με την ιρανική ηγεσία και με την ηγεσία του Ισραήλ και μάλιστα χθες στην συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημάναμε ότι είναι αναγκαίο να αποφεύγονται οι εκατέρωθεν προκλήσεις».
 
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το θέμα της διένεξης με την Ουκρανία σε σχέση με τις συμφωνίες του Μίνσκ, την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης, όπως και την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Στο ζήτημα αυτό, όπως δήλωσε ο Μάας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. «Μιλήσαμε επίσης για την υπόθεση Σκριπάλ – είπε ο Μάας. Κατά την άποψη μας, από ρωσικής πλευράς εκδηλώθηκε ελάχιστη προθυμία να συμμετάσχει σε μια εποικοδομητική έρευνα των συγκεκριμένων πράξεων και στο ζήτημα αυτό δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα. Έχουμε διαφορετικές απόψεις τις οποίες και ανταλλάξαμε».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία όπως διαμήνυσε η καγκελάριος Μέρκελ στον Ροχανί.Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, η Μέρκελ ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες σε μια ευρύτερη μορφή για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις περιφερειακές του δραστηριότητες, ανάμεσα σε αυτές στη Συρία και την Υεμένη, προσθέτει η ανακοίνωση.
 
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε τις επιθέσεις των ιρανικών δυνάμεων ενάντια σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και κάλεσε το Ιράν να συμβάλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.
 
Ρίχνει τους τόνους Ροχανί
Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί «νέες εντάσεις» στην Μέση Ανατολή δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χωρίς να αναφερθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.
 
«Το Ιράν πάντα επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή, προσπαθώντας να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιρανικής προεδρίας.
 
Παρέμβαση Γκουτέρες για αποφυγή μιας νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
 
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, "τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.
 
Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει "σε μια πολιτική λύση" και να "αναλάβει τις ευθύνες του" όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Σήμερα, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας...) απάντησαν όλοι: "Όχι, προς το παρόν".
 
Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας "να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν". Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.
 
«Πολύ ανησυχητικές» οι αναφορές λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της χαρακτήρισε "πολύ ανησυχητικές" τις αναφορές για τα ιρανικά πλήγματα, προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Φεντερίκα Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλούνται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" και "να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση".
 
"Οι πληροφορίες για τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού (...) στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία είναι πολύ ανησυχητικές" ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μογκερίνι .
 
"Όπως έχει πει κατ' επανάληψη η ΕΕ, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα στην περιοχή", προστίθεται στη σύνομη ανακοίνωση.
 
Ρωσία και Τουρκία αποκάλεσαν «λάθος» την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες τις προοπτικές της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, την οποία αποκάλεσαν "λάθος", όπως ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση.
 
"Σήμερα ο πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζήτησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν", είπε η πηγή αυτή.
 
"Και οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας τη σφαλερότητα αυτής της απόφασης, τόνισαν ότι η συμφωνία είναι μια διπλωματική επιτυχία και πρέπει να διαφυλαχθεί", πρόσθεσε.
 
Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των Ευρωπαίων για το Ιράν είναι 'απαράδεκτες', τονίζει ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας
Οι κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των ξένων εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν είναι "απαράδεκτες" και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
 
"Λέμε στους Αμερικανούς ότι οι κυρώσεις που θέλουν να επιβάλλουν αφορούν εκείνους. Αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι επιβάλλουν κυρώσεις (σε εταιρείες) εκτός της δικής τους δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτο", τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Le Parisien.
 
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ότι θα τεθεί ξανά σε ισχύ μια σειρά κυρώσεων, εναντίον αμερικανικών αλλά και ξένων εταιρειών που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη.
 
"Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πληρώσουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για την οποία είχαν συμβάλει οι ίδιες" να συναφθεί, είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
 
"Οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για το ζήτημα αυτό", πρόσθεσε ο Λεντριάν.
 
Η αμερικανική απόφαση επιβάλλει στις ξένες εταιρείες πολύ σύντομα, σε μια περίοδο τριών ως έξι μηνών, να αποσυρθούν από το Ιράν, ενώ τους απαγορεύεται επίσης να συνάψουν νέες συμβάσεις, καθώς κινδυνεύουν σε διαφορετική περίπτωση να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
 
Οι Ευρωπαίοι θα "κάνουν το παν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών (τους)" και σκοπεύουν να διεξαγάγουν "διαπραγματεύσεις" με τις ΗΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την Τετάρτη η προεδρία της Γαλλίας.
 
Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να αφορούν εξαιρέσεις και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εταιρειών που βρίσκονται ήδη στο Ιράν.
 
"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Ευρωπαίων εντός εβδομάδων. Αυτό προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή δύναμη νέου τύπου", επέμεινε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
 
Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αντικρούσει τις αμερικανικές κυρώσεις καταφεύγοντας σε διατάξεις που είχαν δημιουργηθεί για να παρακάμπτεται το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα κι επιτρέπουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες και στις δικαστικές αρχές να μην υπόκεινται στους κανόνες των κυρώσεων που επιβάλλουν τρίτες χώρες.
 
Η συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.
 
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να τη διασώσουν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για το φονικό χτύπημα σε οικοτροφείο
Στην αντεπίθεση Καναδάς και Μεξικό, απαντούν με δασμούς 25% στον Τραμπ-Αντιδρά και η Κίνα
Προς απέλαση φοιτήτρια στις ΗΠΑ για «συμμετοχή σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης»
Περιορίστηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Μακρύς ο δρόμος για ανάκαμψη
Εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά μετά την απόφαση Τραμπ για δασμούς
Εκλογές στην Ουκρανία και εκεχειρία με τη Ρωσία «βλέπει» ο Τραμπ-Η στρατηγική της Μόσχας και το μέλλον του Ζελένσκι
Μεγαλειώδης η πορεία των φοιτητών στη Σερβία-Αποκλείστηκαν τρεις γέφυρες στον Δούναβη (pics)
Το CDC στις ΗΠΑ αφαίρεσε άρον άρον τις αναφορές σε τρανς, φύλα και LGBTQ μετά τις οδηγίες Τραμπ
Στους επτά οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση με drones στην Πολτάβα της Ουκρανίας
Νεκροί δεκαοκτώ παραστρατιωτικοί σε ενέδρα στο Πακιστάν-Τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν