Διεύρυνση και μεταναστευτικό στη συνάντηση Κοτζιά-Σιγιάρτο

Η διαδικασία της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιστορικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, μετά το πέρας των εργασιών της 2ης υπουργικής συνάντησης "Visegrad-4 plus Balkan-4 plus" που πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο. 

Το μέλλον της ΕΕ, η διεύρυνση και τα ενεργειακά ήταν οι τρεις κύκλοι εργασιών που ένωσαν γύρω από ένα τραπέζι τους «8» υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κοσσόβου) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα.

Εκπροσωπώντας και τις άλλες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σιγιάρτο ζήτησε την επιτάχυνσή της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέροντας ότι όλα τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν φέτος και διεμήνυσε ότι «όσοι περισσότεροι, τόσο πιο ισχυροί είμαστε». «Αν δεν μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων το ταχύτερο δυνατόν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει επιδείνωση στην οικονομία και στην ασφάλεια της Ευρώπης» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή ιστορικές εντάσεις εντός της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και ότι ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουν είναι η ευρωπαϊκή και η ατλαντική ενοποίηση. Το ερώτημα είναι, αν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα μεγάλα κράτη-μέλη έχουν τη θέληση να το κάνουν, σημείωσε ο κ. Σιγιάρτο.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Ούγγρος υπουργός των Εξωτερικών, είπε ότι «δεν θα δεχθούμε καμμία υποχρεωτική ποσόστωση μεταναστών, γιατί αυτό αντιβαίνει στη θέληση των πολιτών και τα ζητήματα ασφαλείας της Ευρώπης». Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση αλλά να τη σταματήσουμε, και τη συνέδεσε με το ζήτημα ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την υπ' αριθμό ένα ζήτημα. «Η ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τη δυνατότητα να προστατεύει και να ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα», είπε, σημειώνοντας πως αυτή είναι η θέση των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ.

Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, και συμπλήρωσε πως όταν συζητά μαζί του, στηρίζεται στην εντιμότητα και στον αμοιβαίο σεβασμό, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που λείπει από τις συζητήσεις στην Ευρώπη για το μέλλον της ΕΕ. «Θεωρώ εξαιρετικά αξιόλογη την ευκαιρία εδώ να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, με βάση τη λογική και τον ορθολογισμό» υπογράμμισε.

Την ικανοποίησή του για την «πολύ γόνιμη συζήτηση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα 15 κράτη που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» εξέφρασε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Μιλήσαμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια, κάτι που δεν γίνεται πάντα στις τυπικές συζητήσεις» είπε ο Ν. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο ο τρόπος που πρέπει να αναπτύξει τις λειτουργίες της η ΕΕ όσο και τα ερωτήματα που τίθενται για το θεσμικό της ζήτημα στο μέλλον καθώς και τις θεματικές στις οποίες πρέπει αυτή να αναπτυχθεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι στο επίκεντρό μας πρέπει να έχουμε τον πολίτη και όχι κάποια μεταφυσικά σχήματα ή να φοβόμαστε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όπως πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη, τόσο η ΕΕ και όσο όλοι, μαζί με τον ρόλο του πολίτη να αναδείξουν και τη σημασία των αρχών της αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της συνδεσιμότητας για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο Ν. Κοτζιάς, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε στη Θεσσαλονίκη η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου.

Μαζί με τη διεύρυνση οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τις σχέσεις που θα πρέπει να έχει η ΕΕ με τον περίγυρό της συνολικά, καθώς και την ανάγκη να ενσωματωθούν τα υποψήφια και τα συνδεδεμένα κράτη της ΕΕ με τη γενικότερη πολιτική συζήτησή τους. Θέματα που, όπως σημείωσε, συνδέονται με τη μελλοντική πορεία της ΕΕ και στην ευρύτερη δική μας περιοχή και την Α. Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο Ν. Κοτζιάς είχε επίσης διμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Πολωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Βρέθηκαν 25 μετανάστες στη βορειοδυτική Σάμο-Εξετάζεται αν συνδέονται με το ναυάγιο
Φρίκη στην Πάτρα-Βρήκαν θαμμένο γατάκι σε τσιμέντο
Προαναγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη-«Είμαι εδώ»
Ναυάγιο με 33 μετανάστες στη Σάμο-Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ-«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις»
Συνελήφθη 41χρονος που πριν από 10 χρόνια είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης
Πώς έστησαν την αδιανόητη τηλεφωνική απάτη με θύμα τον 13χρονο-«Η μάνα σου τραυμάτισε ένα κορίτσι»
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων