Παράθυρο αισιοδοξίας για την τελική έκβαση του ονοματολογικού άφησε ο Ντιμιτρόφ

«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά και ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των βαλκανικών κρατών –μελών της ΕΕ με την Ομάδα του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, αλλά κυρίως την αισιοδοξία του για την πορεία των διαβουλεύσεων για το ονοματολογικό, εξέφρασε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ο κος Ντιμιτρόφ ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο.

«Αύριο έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες γι’ αυτό» τόνισε, «με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό».

Στην ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα της λύσης, ή ότι είναι η αρχή του τέλους, ο κός Ντιμιτρόφ απάντησε: «Καταφέραμε μέσα σε 11 μήνες να έλθουμε πολύ κοντά σε προσωπικό επίπεδο και εάν μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση και μάλιστα θα αναρωτιόμαστε πως και διατηρήθηκε αυτό το πρόβλημα τόσον καιρό. συνεπώς πιστεύω πως οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε χώρες δεν διαφέρουν και πολύ από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κι εάν οι άνθρωποι καταφέρνουν να είναι φίλοι χωρίς πολλά προβλήματα, τότε και οι χώρες μπορούν να το καταφέρουν επίσης. Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλλίτερα».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα μπορούσαμε να μιλούμε πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός τελικού χρονοδιαγράμματος, ο Ντιμιτρόφ απάντησε πως «το χρονοδιάγραμμα υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες, που όμως σχετίζονται μεταξύ τους, θα τολμούσα να πω περισσότερο από τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ΕΕ, παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ’ όλο που και αυτά είναι σημαντικά, επίσης οι εκλογικοί κύκλοι και στις δύο χώρες, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι σαφώς προσδιορισμένοι και βασίζονται κι αυτοί σε άλλους παράγοντες, επομένως όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να κάνουμε. Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε, εάν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε για να το κάνουμε καλύτερα. Γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Φρίκη στην Πάτρα-Βρήκαν θαμμένο γατάκι σε τσιμέντο
Προαναγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη-«Είμαι εδώ»
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Ναυάγιο με 33 μετανάστες στη Σάμο-Τρεις ανασύρθηκαν νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα