Μύλος με την επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού

Της εισήγησής του για τροποποίηση του Συντάγματος προς επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την βουλευτική έδρα που εξασφάλισε κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Κίνημα Αλληλεγγύη στη Λεμεσό, υπεραμύνεται με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.
 
Υπενθυμίζεται πως μετά από πολυήμερη εξέταση των δεδομένων που δημιούργησε η πρόσφατη πλειοψηφική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της προσφυγής του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε και εισηγήθηκε ότι υπό τις περιστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, η ασφαλέστερη νομικά οδός προσπέλασης του προβλήματος που έχει προκύψει, είναι η προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά «μη καταληφθείσας» έδρας. 
           
Η εισήγηση αυτή έγινε ώστε να παρασχεθεί η συνταγματική δυνατότητα στη Βουλή να ρυθμίσει με νόμο τον τρόπο πλήρωσης μη καταληφθείσας έδρας με την ίδια διαδικασία με την οποία ρύθμισε τον τρόπο πλήρωσης «κενωθείσας» έδρας κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου.
 
Ο ΔΗΣΥ
Χθες, επί της εισήγησης του Γενικού Εισαγγελέα τοποθετήθηκε ο ΔΗΣΥ, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.
 
Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει τα εξής:
 
«Ενημερωθήκαμε περί της εισηγήσεως για αλλαγή του Συντάγματος ως προς το θέμα της μη καταληφθείσας έδρας από το κόμμα της Αλληλεγγύης.
 
Μετά και την δεύτερη απόφαση του Εκλογοδικείου, θεωρούμε υποχρέωση μας και δημόσια να δηλώσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για Τροποποίηση του Συντάγματος.
 
Το Σύνταγμα αποτελεί την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 1964 οι Τροποποιήσεις του Συντάγματος γίνονται με μεγάλη προσοχή και φειδώ και κατ’ επίκληση και μόνον του Δικαίου της Ανάγκης.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του και με βάση την ερμηνεία της Νομικής Υπηρεσίας, ήταν ξεκάθαρο, ότι με βάση το Σύνταγμα «πλήρωση μη καταληφθείσας έδρας ουσιαστικά μπορεί μόνο να διενεργηθεί με αναπληρωματική εκλογή».
 
Αν για την διεξαγωγή «αναπληρωματικής εκλογής» απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση, τότε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια Νομοθετική ρύθμιση.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως προς το εν λόγω θέμα, περιορίζεται επί του παρόντος στα ανωτέρω».
 
Απάντηση από Κληρίδη
Επανερχόμενος σήμερα επί του θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας ουσιαστικά απαντά στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Ξενίζουν οι εκφρασθείσες αντίθετες απόψεις με το επιχείρημα ότι επειδή το Σύνταγμα είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει ή δεν μπορεί να τροποποιείται για τέτοια ζητήματα».
 
Υπενθυμίζοντας ότι από το 1960 το Σύνταγμα τροποποιήθηκε άλλες δέκα φορές, ο Κώστας Κληρίδης σημειώνει ότι: «Κατά παρόμοιο επομένως τρόπο, μπορεί να γίνει πρόβλεψη και για την υπό εξέταση περίπτωση, προς κάλυψη ενός διαγνωσθέντος κενού, εάν υπάρχει βέβαια η απαιτούμενη πολιτική προς τούτο βούληση των αντιπροσώπων του λαού».
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα:
 
«Σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη αναφορικά με το θέμα της πλήρωσης της μη καταληφθείσας βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, αφού λήφθηκαν υπόψιν οι δύο αποφάσεις του Εκλογοδικείου και προς συμμόρφωση με αυτές, κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, η ασφαλέστερη νομικά οδός προσπέλασης του προβλήματος που έχει προκύψει, είναι η προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά «μη καταληφθείσας» έδρας. 
                                                                                                             
Η εισήγηση αυτή έγινε έτσι ώστε να παρασχεθεί η συνταγματική δυνατότητα στη Βουλή να ρυθμίσει με νόμο τον τρόπο πλήρωσης μη καταληφθείσας έδρας με την ίδια διαδικασία με την οποία ρύθμισε τον τρόπο πλήρωσης «κενωθείσας» έδρας κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου. Αυτή η αναγκαιότητα προέκυψε λόγω των επισημάνσεων στην δεύτερη απόφαση του Εκλογοδικείου, σύμφωνα με τις οποίες ενώ στο Σύνταγμα υπάρχει ρητή αναφορά στην περίπτωση «κενωθείσας έδρας», 
«.. η έννοια της μη κατάληψης έδρας είναι ξένη προς τα ΄Αρθρα 66 και 71 του Συντάγματος..».
 
Ξενίζουν οι εκφρασθείσες αντίθετες απόψεις με το επιχείρημα ότι επειδή το Σύνταγμα είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει ή δεν μπορεί να τροποποιείται για τέτοια ζητήματα. Αρκεί μόνο να υπενθυμιστεί ότι από το 1960 το Σύνταγμα τροποποιήθηκε άλλες δέκα φορές. Μάλιστα κατά το 1996 με τον περί της Τρίτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο (Νόμος αρ. 115(Ι)/1996) και με επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, η Βουλή τροποποίησε το ίδιο και πάλι Άρθρο 66 του Συντάγματος, για να δώσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για την πλήρωση κενωθείσας έδρας με απόδοση της στον επιλαχόντα του ίδιου κόμματος αντί με αναπληρωματική εκλογή, και με βασικό αιτιολογικό στο προοίμιο του Νόμου, την επίκληση του αναλογικού συστήματος εκλογής.
 
Κατά παρόμοιο επομένως τρόπο, μπορεί να γίνει πρόβλεψη και για την υπό εξέταση περίπτωση, προς κάλυψη ενός διαγνωσθέντος κενού, εάν υπάρχει βέβαια η απαιτούμενη πολιτική προς τούτο βούληση των αντιπροσώπων του λαού».
 
Η Υπηρεσία Εκλογών
Εξάλλου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, υπέδειξε πως το επόμενο βήμα μετά την αποστολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, για το θέμα της βουλευτικής έδρας στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, είναι να υπάρξει διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών με τα κόμματα.
 
«Μέχρι στιγμής δεν έχω οδηγία για να γίνει μια σύσκεψη για διαβούλευση, αλλά το σκεπτικό της όλης διαδικασίας είναι αυτό», είπε ο κ. Δημητρίου. Σημείωσε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στάλθηκε χθες στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου αυτά να τη μελετήσουν και να εκφράσουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που θα γίνει.
 
«Η τελική απόφαση όπως και να έχει θα παρθεί ενώπιον της Βουλής. Δεν ξέρω αν θα παρθεί απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο για να σταλούν κάποια νομοσχέδια στη Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.
 
Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει αύριο στη Βουλή σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά ακόμα δεν έχει οριστεί οτιδήποτε.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς το παρόν η Βουλή δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση για το θέμα της έδρας. Σημειώνεται πως αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής.
 

Δειτε Επισης

Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα