Μέτωπο ΕΔΡΑζόμενο στην αλληλεγγύη προς την Αλληλεγγύη

Μέτωπο αλληλεγγύης προς την Αλληλεγγύη φαίνεται να διαμορφώνεται στη Βουλή, στη σκιά του προβλήματος που έχει προκύψει με την έδρα που εξασφάλισε το κόμμα στη Λεμεσό κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και υπό το πρίσμα της προτεινόμενης από τον Γενικό Εισαγγελέα εισήγησης για επίλυσή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύλος με την επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού

Το θέμα ενδεχομένως απασχολήσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που ίσως πραγματοποιηθεί αύριο-χωρίς μια τέτοια σύσκεψη να έχει καθοριστεί ακόμα-, ωστόσο η Βουλή είναι αυτή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλείται πλέον να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.  
 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη αναφορικά με το θέμα, αφού λήφθηκαν υπόψη οι δύο αποφάσεις του Εκλογοδικείου και προς συμμόρφωση με αυτές, κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί, η ασφαλέστερη νομικά οδός προσπέλασης του προβλήματος που έχει προκύψει, είναι η προσθήκη στο Άρθρο 66 του Συντάγματος ρητής πρόνοιας, η οποία να αναφέρεται στην περίπτωση κατανεμηθείσας αλλά «μη καταληφθείσας» έδρας. 
           
Η εισήγηση αυτή έγινε ώστε να παρασχεθεί η συνταγματική δυνατότητα στη Βουλή να ρυθμίσει με νόμο τον τρόπο πλήρωσης μη καταληφθείσας έδρας με την ίδια διαδικασία με την οποία ρύθμισε τον τρόπο πλήρωσης «κενωθείσας» έδρας κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου. Αυτή η αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη,  προέκυψε λόγω των επισημάνσεων στην δεύτερη απόφαση του Εκλογοδικείου, σύμφωνα με τις οποίες ενώ στο Σύνταγμα υπάρχει ρητή αναφορά στην περίπτωση «κενωθείσας έδρας»,  «.. η έννοια της μη κατάληψης έδρας είναι ξένη προς τα Άρθρα 66 και 71 του Συντάγματος…»
 
Το μήνυμα ωστόσο πως ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για Τροποποίηση του Συντάγματος έστειλε το κυβερνών κόμμα, υποδεικνύοντας πως
 το Σύνταγμα αποτελεί την ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι από το 1964 οι Τροποποιήσεις του Συντάγματος γίνονται με μεγάλη προσοχή και φειδώ και κατ’ επίκληση και μόνον του Δικαίου της Ανάγκης.
 
Περαιτέρω, θέση του ΔΗΣΥ αποτελεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του και με βάση την ερμηνεία της Νομικής Υπηρεσίας, ήταν ξεκάθαρο, ότι με βάση το Σύνταγμα «πλήρωση μη καταληφθείσας έδρας ουσιαστικά μπορεί μόνο να διενεργηθεί με αναπληρωματική εκλογή».
 
Από την άλλη, το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση επισημαίνει πως το βασικό είναι ότι η έδρα, σύμφωνα με το νόμο, ανήκει στο κόμμα που την κερδίζει. «Εάν στηριχθούμε όλοι πάνω σε αυτή τη βασική θέση, τότε θα πρέπει ανάλογα να ρυθμίσουμε και τις ενέργειες μας για να δικαιωθεί αυτή η βασική θέση», επισημαίνει το ΑΚΕΛ.  
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:
 
«Το ζήτημα έχει ασφαλώς διάφορες πτυχές και η νομική- συνταγματική πτυχή είναι μια από αυτές τις πτυχές που είναι και σημαντική. Για να αντιμετωπιστεί όμως το θέμα έχουμε ισχυρή την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στο βασικό.
 
Και το βασικό ποιο είναι; Το βασικό είναι ότι η έδρα, σύμφωνα με το νόμο, ανήκει στο κόμμα που την κερδίζει. Εάν στηριχθούμε όλοι πάνω σε αυτή τη βασική θέση τότε θα πρέπει ανάλογα να ρυθμίσουμε και τις ενέργειες μας για να δικαιωθεί αυτή η βασική θέση.
 
Εάν κάποιοι αρχίσουν να κάνουν μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές προσεγγίσεις και υπολογισμούς για το πώς θα τους βολέψει, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν ενέργειες και να παρθούν αποφάσεις που τελικά θα προκαλέσουν παρενέργειες και προβλήματα σε κάποια άλλη στιγμή, όταν δεν θα συμφέρουν σε κάποιους αυτές οι διευθετήσεις.
 
Θεωρούμε ότι θα πρέπει η Βουλή να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος γιατί είναι ένα θέμα που άμεσα την αφορά, έχει να κάνει με την νομοθετική εξουσία αλλά και τη λαϊκή κυριαρχία».
 
Οι Οικολόγοι
Εξάλλου, τη θέση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, ότι ο λαός έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και ότι η 56η έδρα του Κοινοβουλίου ανήκει στο Κίνημα Αλληλεγγύη, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
 
«Εμείς», είπε, «θεωρούμε ότι ο λαός έχει τοποθετηθεί και η τοποθέτησή του ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με την 56η έδρα, η έδρα αυτή κατά τη θέση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ανήκει στο Κίνημα Αλληλεγγύη».
 
«Υπάρχει ένα θέμα βέβαια», συνέχισε, «πώς αυτή η βούληση του λαού με νόμιμο τρόπο θα υλοποιηθεί… Δεν θα σχολιάσουμε τις πολιτικές αποφάσεις των πολιτικών προσώπων, έχουμε μπροστά μας μια νομική ασάφεια την οποία πρέπει να επιλύσουμε μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης», επισήμανε.
 

Δειτε Επισης

Στους 11 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Δραματική η κατάσταση με ελλείψεις νερού
Στην εντατική 58χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λεμεσό-Κτύπησε σε πάσσαλο της ΑΗΚ
Μπάιντεν κατά Πούτιν-«Βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία»
Εφιάλτης δίχως τέλοςστο Λος Άντζελες–O μέχρι τώρα απολογισμός της καταστροφής
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ μεθαμφεταμίνης στην Χιλή-Εντοπίστηκαν 844 κιλά
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»