Δασμούς 100 δισ. δολ. σε προϊόντα της Κίνας μελετά ο Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι "έδωσε εντολή στο αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου" να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας "100 δισεκατομμυρίων δολαρίων", σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα "άδικα αντίποινα της Κίνας" για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα. Ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα "έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής".
 
Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
 
"Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας", εξεμάνη ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε πως κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί. Ο USTR Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ωστόσο επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.
 

Δειτε Επισης

Τι προβλέπει η εκεχειρία για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Θέλει την παρουσία Τραμπ στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία ο Ζελένσκι
Απελευθερώθηκε μετά από 584 ημέρες ομηρίας από την Χαμάς ο Ίνταν Αλεξάντερ
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία
Τραμπ: Εμπόδισα μια πυρηνική σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν
Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας