Απονεμήθηκε στον Γρηγόρη Αυξεντίου ο βαθμός του αντιστράτηγου, 60χρονιά μετά

Το 2017 ύστερα από πρόταση του Πάνου Καμμένου, απονεμήθηκε στον Γρηγόρη Αυξεντίου, υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α, ο βαθμός του αντιστράτηγου
Η πρόσφατη απονομή του βαθμού του υποναυάρχου στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα 193 ολόκληρα χρόνια από το θάνατό της δεν είναι η μοναδική τιμητική αναγνώριση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της προσφοράς ηρωικών μορφών του ελληνισμού.
 
Έναν χρόνο νωρίτερα, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Καμμένου, απονεμήθηκε στον Γρηγόρη Αυξεντίου, υπαρχηγό της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α), ο βαθμός του αντιστράτηγου για τις υπηρεσίες του προς το έθνος 60 χρόνια μετά την δολοφονία του από τα αγγλικά στρατεύματα.
 
Όπως αναφέρεται στο από 8 Μαρτίου 2017 σχετικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, «με το προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε στην Αθήνα την 17.2.2017 με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου Δευτέρου του ν. 4433/2016: Προάγεται τιμητικά μετά θάνατον στο βαθμό του Αντιστρατήγου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου Δευτέρου του ν. 4433/2016, ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού Αυξεντίου Γρηγόριος του Πιερή, σε αναγνώριση των εξαιρετικών του υπηρεσιών και της προσφοράς του προς το έθνος, της προαγωγής του λογιζομένης από 15.11.2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4433/2016». Ο συγκεκριμένος νόμος αφορούσε στην «Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Στελέχωση του Μικτού Κλιμακίου του NATO για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο».
 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπήρξε εμβληματική μορφή του απευλευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά της αγγλικής κατοχής την περίοδο 1955-1959. Ο «Σταυραετός του Μαχαιρά», όπως ονομάστηκε εκ των υστέρων μετά τη μάχη κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά όπου και έχασε την ζωή του, μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο δεν κατάφερε να εισαχθεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα. Υστερα από την κατάταξή του στον Ελληνικό Στρατό υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και απολύθηκε ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού επιστρέφοντας στην Κύπρο και αναπτύσσοντας έντονη δράση κατά των Αγγλων μέχρι τις 3 Μαρτίου 1957 όταν και δολοφονήθηκε.
 

Δειτε Επισης

Προς συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας με Επίτροπο Ισότητας Φύλων το ΕΤΕΚ
Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας και δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία-Νέες καθυστερήσεις στο Μάντσεστερ λόγω της διακοπής ρεύματος
Με ηλιόλουστο καιρό γιορτάζει τον Κατακλυσμό η Κύπρος-Στους 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Απογοήτευση συνταξιούχων με τους 6.600 δικαιούχους για διακοπές-«Σαν μια σταγόνα στον ωκεανό»
Το λίφτινγκ στις παραλίες της Κύπρου σε «plastic free»-Οι οκτώ που άλλαξαν, οι απαγορεύσεις και οι στόχοι
Κίνδυνος για ανάφλεξη τα οχήματα που θερμαίνονται στον ήλιο-Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ λόγω της διακοπής ρεύματος-Ακυρώθηκε πτήση προς Πάφο
Καθυστερήσεις πτήσεων προς Κύπρο λόγω διακοπής ρεύματος στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού για το τριήμερο του Κατακλυσμού.