Στους 30 οι νεκροί μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ(video&pics)

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σήμερα στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας φωτοειδησεογράφος του AFP και επτά ακόμη δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ένας του BBC και να τραυματιστούν ακόμη 45, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων.
 
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση
 
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε και επίσημα την διπλή βομβιστική επίθεση. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σας Νταράκ κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NDS) και ακολούθησε μία δεύτερη έξω από το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Εστίας την ώρα που άνθρωποι εισέρχονταν στο κτίριο.
 
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την πρώτη έκρηξη, δήλωσε ο Νάζιμπ Ντανίς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές έστειλαν ασθενοφόρα στο σημείο.
 
 «Ένας καμικάζι που κυκλοφορούσε με μοτοσικλέτα ανατινάχθηκε μπροστά σε (χώρο όπου γινόταν) μάθημα αγγλικών στον τομέα Σας Νταράκ. Έχουμε καταμετρήσει τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες, όλοι πολίτες», εξήγησε ο Ντανίς.
 

 


Ο άτυχος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου

Λίγο αργότερα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε δίπλα σε δημοσιογράφους που είχαν σπεύσει για να καλύψουν την πρώτη επίθεση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες, όπως δήλωσαν στο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.
 
Ο Σαχ Μάραϊ, επικεφαλής φωτοειδησεογράφος του AFP στην Καμπούλ σκοτώθηκε από την έκρηξη, όπως επιβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Μάραϊ εργαζόταν για το AFP από το 1996 και κάλυψε για το Γαλλικό Πρακτορείο την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001. Ένας φωτοειδησεογράφος του Reuters τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα.
 
Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο βομβιστής αυτοκτονίας που ευθύνεται για τη δεύτερη επίθεση κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ των δημοσιογράφων «κρατώντας μια κάμερα». «Ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μεταξύ των δημοσιογράφων, προκαλώντας θύματα», διευκρίνισε ο Χασμάτ Στανικζάι εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.
 
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ο Αχμάντ Σάχ, Αφγανός δημοσιογράφος του BBC, πυροβολήθηκε θανάσιμα από άγνωστους στην επαρχία Κόσχτο, σύμφωνα με το BBC.

 
Ο διευθυντής της επιτροπής ασφάλειας των δημοσιογράφων του Αφγανιστάν, Najib Sharifi, δήλωσε ότι ο Σάχ βρισκόταν στο σπίτι του, ενώ δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση.
 
Η έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών είχε γίνει στόχος επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη πέντε.Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Καμπούλ έχει γίνει η πιο επικίνδυνη περιοχή του Αφγανιστάν για τους αμάχους, καθώς παρατηρείται αύξηση των επιθέσεων, που διαπράττονται κυρίως από βομβιστές αυτοκτονίας και την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν είτε οι Ταλιμπάν είτε το Ισλαμικό Κράτος.
 
Η προηγούμενη μεγάλη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα είχε σημειωθεί την Κυριακή 22 Απριλίου εναντίον ενός εκλογικού κέντρου σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 άνθρωποι και να τραυματιστούν 20. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.
 
Επίθεση με 11 παιδιά νεκρά στην Κανταχάρ
 
Tουλάχιστον 11 παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ, κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας.
 
Δεκαέξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πέντε Ρουμάνοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο Αφγανοί αστυνομικοί, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Σάιντ Αζίζ Άχμαντ Αζίζι.
 
Η ρουμανική μονάδα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Αποφασιστική Στήριξη» είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Κανταχάρ», πρόσθεσε ο Αζίζι.
 
«Η οχηματοπομπή βρισκόταν στο χωριό Αμπντούλ κοντά στο αεροδρόμιο, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε εναντίον των οχημάτων γύρω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πολλά παιδιά», εξήγησε.
 
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
 
Πριν λίγη ώρα η Αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κατέκρινε την επίθεση αυτή και μίλησε για υποκρισία των Ταλιμπάν, λέγοντας χαρακτηριστικά:
 
«Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ζωών και των περιουσιών των ανθρώπων του Αφγανιστάν, ωστόσο, η υποκρισία τους ήταν ιδιαίτερα εμφανής, σήμερα, καθώς αυτοί σκότωσαν με αγριότητα ​​τους πολίτες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών»
 


 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Μεγαλειώδης συμμετοχή στο Budapest Pride παρά την απαγόρευση
Το Ιράν άνοιξε τον εναέριο χώρο για διεθνείς πτήσεις στο κεντρικό και το δυτικό τμήμα της χώρας
Πεπεισμένος ο Τραμπ για το Φορντό-«Δεν γνώριζαν οι Ιρανοί, απομάκρυναν μόνο τους εαυτούς τους όχι το ουράνιο»
Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ-Το σερί των επιτυχιών και οι προκλήσεις
Τουλάχιστον 23 νεκροί και δεκάδες Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
Σύλληψη έξι Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη για επίθεση σε στρατιώτες
The Times: Οι Ισραηλινοί είχαν διεισδύσει στο Ιράν τουλάχιστον από το 2010 και χαρτογραφούσαν τα πυρηνικά
Δεκάδες νεκροί από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Πακιστάν
Εκτελέσεις, συλλήψεις και παράνοια στο Ιράν μετά το τέλος του πολέμου-Πού κρυβόταν ο Χαμενεΐ
Δεκαενιάχρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού-Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα