Οχυρώνεται η Μανμπίτζ λίγο πριν την εισβολή των Τούρκων

Καθημερινές αψιμαχίες, περίπολοι, διάνοιξη νέων χαρακωμάτων: στη Μανμπίτζ, πόλη της βόρειας Συρίας, οι στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής την Ουάσινγκτον και οι κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες στηρίζουν, ενισχύουν τις θέσεις τους μπροστά στην απειλή μιας επίθεσης της Τουρκίας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αδιάλλακτος. Θέλει να εξαπολύσει τις δυνάμεις του εναντίον της περιοχής της Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται ωστόσο σταθμευμένα αμερικανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές, αιχμή του δόρατος της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για απειλές που πρέπει κανείς να πάρει στα σοβαρά. Ο στρατός της Άγκυρας και οι σύροι μαχητές που πολεμούν μαζί του κατέλαβαν πρόσφατα την Αφρίν (βορειοδυτική Συρία), έπειτα από μια επίθεση που εξαπολύθηκε στις 20 Ιανουαρίου εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, είναι όμως σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, η περιφέρεια της Μανμπίτζ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία - κάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς βλέποντας το βουκολικό τοπίο από μικρούς λόφους διάσπαρτους με ελαιώνες που χάνονται στον ορίζοντα.

Εντούτοις μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τα εδάφη που ελέγχονται από μια κουρδοαραβική δύναμη από εκείνα που βρίσκονται στα χέρια των φιλοτούρκων ανταρτών: στα δυτικά, η πόλη Αλ-Μπαμπ, βόρεια η πόλη Γιαραμπλούς.

Εν είδει αναχώματος μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού - κυρίως γάλλων στρατιωτών που σταθμεύουν σε μια βάση στις παρυφές της πόλης Μανμπίτζ και σε πολλά προκεχωρημένα φυλάκια που πρόσφατα οχυρώθηκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Απειλεί τις ΗΠΑ ο Χαμενεΐ«Καμία επιτυχία στις επιθέσεις, το πυρηνικό μας πρόγραμμα παραμένει άθικτο»
Το μυστικό διπλωματικό σχέδιο Τραμπ για το Ιράν-Προσφέρει 30 δισ. για ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκτελέστηκε στην Ιαπωνία ο «δολοφόνος του Τwitter» που σκότωσε και διαμέλισε εννέα άτομα-Πώς έβρισκε τα θύματά του
Αντόνιο Κόστα: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη
Η ΕΕ έτοιμη για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ διαμηνύουν Ευρωπαίοι ηγέτες
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και ετοιμάζει νέες κυρώσεις για τη Ρωσία
Δεν υπάρχει πλάνο για συνομιλίες με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, επιμένει το Ιράν
Στους 65 ανήλθαν οι νεκροί στη Γάζα-Καταγγέλλει γενοκτονία η Ισπανία
Το Παρίσι καλεί την Τεχεράνη να μην διακόψει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Ισραηλινά ΜΜΕ: Παρασκηνιακή συμφωνία Τραμπ με Νετανιάχου για λήξη του πολέμου στη Γάζα -