Φωνή λαού για την αποχώρηση Ορτέγα από την προεδρία της Νικαράγουας

Χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουας πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανάγουα κατόπιν αιτήματος κυρίως της Καθολικής Εκκλησίας, με πολλούς από τους διαδηλωτές να ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και της συζύγου του μετά την απώλεια της ζωής 43 ανθρώπων στις πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα.

Το πλήθος, στα χρώματα της σημαίας της Νικαράγουας, ξεκίνησε από τρία σημεία της Μανάγουας για να συναντηθεί σε μια πορεία προς τον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας.

Οι διαμαρτυρίες στη Νικαράγουα, οι οποίες ξεκίνησαν από τους φοιτητές κατά μιας μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης, μετατράπηκαν γρήγορα σε μια γενική κινητοποίηση που καταγγέλλει μια κατάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, τον 72χρονο πρώην αντάρτη, ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κύμα λαϊκής οργής από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, πριν από 11 χρόνια.

"Να φύγουν!", φώναζε το πλήθος απευθυνόμενο στον Ορτέγα και την σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο. "Δεν φοβόμαστε πια, θέλουμε μια ελεύθερη Νικαράγουα", δήλωσε μια 65χρονη διαδηλώτρια, η Ρόσα Χερέρα.

"Ήρθαμε για προσκύνημα, σαν ένας λαός ενωμένος με πίστη στον Κύριό μας Ιησού, αδέλφια στον πόνο για την απώλεια τόσων ζωών (...) ένας λαός πιστών, αδελφών, με την επιθυμία για δικαιοσύνη, ειρήνη και συμφιλίωση", δήλωσε ο καρδινάλιος Λεοπόλντο Μπρένες μιλώντας προς το πλήθος.

Ο ίδιος, εξ ονόματος της Επισκοπικής Συνόδου, δήλωσε ότι δέχθηκε να είναι μεσολαβητής στον διάλογο που ζήτησε ο πρόεδρος Ορτέγα, αλλά σημείωσε ότι έδωσε περιθώριο ενός μήνα για να αξιολογήσει "αν υπάρχει μια πραγματική δέσμευση να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν στην "αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία".

"Η Νικαράγουα θέλει την ειρήνη για να μην χυθεί άλλο αίμα. Θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους", δήλωσε παράλληλα στο AFP η Μαρία Φλόρες, μια 40χρονη δικηγόρος που βρισκόταν στο πλήθος.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Κέντρου της Νικαράγουας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Cenidh), ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές ανήλθε χθες, Σάββατο, σε 43 από 42. Η αύξηση αυτή εξηγείται καθώς υπάρχουν τραυματίες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται και υποκύπτουν στα τραύματά τους, όπως και αγνοούμενοι.

Από την Δευτέρα δεν καταγράφηκε καμία σύγκρουση με την αστυνομία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ:Ένας νεκρός σε ουκρανική επιδρομή drones στο Ροστόφ-Πυρκαγιά σε σιδηροδρομικό σταθμό
Σχέδιο κατοχής εδαφών στη Γάζα προωθεί άμεσα ο Νετανιάχου-«Έχουμε το πράσινο από τις ΗΠΑ»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυροβολισμοί στη Νέα Υόρκη-Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός και ο δράστης
ΟΗΕ: H μόνη ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους είναι η ύπαρξη δύο κρατών
Ο στρατός Ταϊλάνδης κατηγορεί για παραβίαση κατάπαυσης του πυρός την Καμπότζη
Έκκληση Απεσταλμένου OHE για μεταρρυθμίσεις και σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία
Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλεψε κρασιά αξίας 24.000 λιρών από κελάρι εστιατορίου στο Λονδίνο-Το διέρρηξε τρεις φορές
Πυροβολισμοί έξω από καζίνο στη Νεβάδα-Αναφορές για θύματα, συνελήφθη ο δράστης
«Η Ευρώπη υποχώρησε για να διασωθεί»-Γιατί συμφώνησε με τον Τραμπ δασμούς 15%