Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία στηρίζουν τη συμφωνία με το Ιράν
17:03 - 29 Απριλίου 2018
Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν σήμερα πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν πως η συμφωνία χρειάζεται ενδεχομένως να διευρυνθεί για να καλυψει και άλλους τομείς, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, το τι θα συμβεί όταν εκπνεύσει η ισχύς της και την αποσταθεροποιητική περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, αναφέρεται στη δήλωση.
«Δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν -- περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», προστίθεται στη δήλωση.
Τον ερχόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
Ο Τραμπ έχει επικρίνει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την οποία ήρθησαν ορισμένες δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.
Στο μεταξύ οι τρεις ηγέτες κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην επιβάλει μονομερή εμπορικά μέτρα σε βάρος της Ευρωπαϊκής `Ενωσης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος `Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, πως η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τα 28 κράτη μέλη της από οποιουσδήποτε αμερικανικούς τιμωρητικούς δασμούς, βασιζόμενη στους διεθνείς κανόνες.
"Συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να λάβουν εμπορικά μέτρα εναντίον της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, διότι διαφορετικά η Ευρωπαϊκή `Ενωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσα στο πλαίσιο της πολυμερούς εμπορικής τάξης", αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Μάρτιο δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, όμως εξαίρεσαν απ` αυτούς την ΕΕ προσωρινά μέχρι την 1η Μαϊου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει τότε αν θα κάνει την εξαίρεση μόνιμη.
ΚΥΠΕ