Συλλούρης: Οι τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινών στόχων

Οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινών στόχων, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στις εργασίες της 5η Συνόδου των Προέδρων των Κοινοβουλίων - μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ) στο Κάιρο.

Ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, έκανε αναφορά στον ρόλο της Κύπρου αφενός ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και αφετέρου ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ενισχυμένη συνεργασία.

Ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τριμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με την Ελλάδα και το Ισραήλ σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σύντομα στο κοινοβουλευτικό.

Βασικό θέμα συζήτησης των εργασιών της Συνόδου ήταν οι επιπτώσεις από την τρομοκρατία και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων - μελών της Συνέλευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ευρωμεσογειακή περιφέρεια.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού αναφέρθηκε στις πολύπλευρες προκλήσεις βίας και τρομοκρατίας που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου, υπογράμμισε ότι η επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής είναι βασική ως προς τις γενικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Κ.Σ. ΕγΜ παραμένουν δεσμευμένοι ως προς την προώθηση της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή δράσεων και ρητορικών που οδηγούν σε συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη στήριξης των χωρών της περιοχής στους τομείς της ασφάλειας και διαχείρισης των συνόρων και βοήθειας στις δημοκρατικές κυβερνήσεις μέσω της υιοθέτησης σειράς μέτρων.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την έννομη τάξη, τις οικονομικές δραστηριότητες και την υιοθέτηση νομοθεσιών που αφορούν στην αποτροπή χρήσης των χρηματοδοτικών συστημάτων για σκοπούς ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Δειτε Επισης

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το σκάφος Madleen-«Πετάνε drones από πάνω μας»
Βγήκε μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος για Τυχικό, περιμένει την απόφαση Πατριαρχείου-«Έτυχε δικαιότατης δίκης»
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε την πρωτεύουσα της Κολομβίας
Μια ανάσα από την πόλη Σούμι ο ρωσικός στρατός-Στα 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου
«Μπαρούτι» μυρίζει στο Λος Άντζελες-Έφθασαν τα πρώτα στρατεύματα της Εθνοφρουράς
Θρίλερ με το Madleen και το μπλόκο από Ισραήλ-«Διακόπτουν τις επικοινωνίες για να μας επιτεθούν»
Ανήλικοι επιτέθηκαν σε ντελιβερά, τον ξυλοφόρτωσαν και τον τραυμάτισαν με μαχαίρι
Από το 1992 έχει να κατέβει η εθνοφρουρά στις ΗΠΑ-Η εξέγερση για τον βασανισμό ενός Αφροαμερικανού
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα Ρωσικά αντίποινα στην Ουκρανία δεν έχουν τελειώσει-Επίκειται πολυδιάστατη επίθεση
Αγωνία για το Madleen-Η Κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε εντολή να εμποδιστεί το πλοίο πριν φτάσει στη Γάζα