Μέγιστη δυνατή ενότητα στο Κυπριακό, συνεργασία για εσωτερική διακυβέρνηση

Συνθήκες μέγιστης δυνατής ενότητας στο Κυπριακό και μέγιστης δυνατής συνεργασίας στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης επιχειρεί να δημιουργήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσα από τον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί με τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και κατ’ επέκταση, μέσα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προωθηθούν στα αρμόδια Υπουργεία για εξέταση και πιθανή υλοποίηση, αν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, οι προγραμματικές προτάσεις των ανθυποψηφίων του κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.    
 
Ο κύκλος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίστηκε σήμερα με συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό, πρώτα με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ακολούθως με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, και εν συνεχεία με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει συνέχεια στο κύκλο επαφών του με την αντιπολίτευση ο Αναστασιάδης
 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να προωθηθούν μέτρα και πολιτικές, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των πολιτών και της κοινωνίας μας», υπέδειξε με την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Συνεχίστηκαν σήμερα οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το Κυπριακό, για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως και για τις εξελίξεις που έχουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Άκουσε και τις δικές τους εισηγήσεις και τους προβληματισμούς», ανέφερε.
 
«Εξάλλου», συνέχισε, «μέσα σε αυτές τις συναντήσεις συνεχίζεται και η συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και των διαφόρων πολιτικών. Συνεχίζεται η καταγραφή πιθανών συγκλίσεων και κοινών στόχων πολιτικής.
 
Είναι επιθυμία του Προέδρου να προωθηθούν μέτρα και πολιτικές, όπως και αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των πολιτών και της κοινωνίας μας.
 
Είναι πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρόεδρος, τώρα που βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία μας, για να προχωρήσουμε ταυτόχρονα σε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος και στη διοίκηση, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν και έτσι να ενισχυθεί περαιτέρω και η αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
 
Οι επικρίσεις για Κυπριακό
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος έχει επιλέξει να μην σχολιάζει ούτε να απαντά σε επικρίσεις.
 
«Απλώς», επισήμανε, «είναι κοινώς γνωστό το γεγονός ότι έκανε μεγάλες προσπάθειες ο Πρόεδρος και η πλευρά μας, ώστε να καταλήξουμε έστω και σε αυτό το δείπνο με τον κ. Ακιντζί. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την ενημέρωση για τα διαβήματα που έχει κάνει μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όπως επιστολές και άλλα διαβήματα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ζητώντας-και αυτή η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς- να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαμε φτάσει».
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντανά σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι «το τι έχει γίνει στο Κραν Μοντανά είναι πλέον κοινώς γνωστό και θα έλεγα ότι το γνωρίζουν από πρώτο χέρι και οι δημοσιογράφοι που είχαν συνοδεύσει την αποστολή μας στο Κραν Μοντανά. Δεν είναι γόνιμο να επανέλθουμε».
 
«Αν η Τουρκία είχε πάρει την απόφαση στο Κραν Μοντανά να αφήσει την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να βρούμε ένα συμβιβασμό και μια συμφωνία, δηλαδή να παραιτηθεί από την αξίωση να ελέγχει την Κύπρο και μετά τη λύση μέσω εγγυήσεων και μέσω στρατευμάτων, τότε θα είχε επιτευχθεί η λύση.
 
Προσπαθούμε-αυτός είναι ο διπλωματικός αγώνας που κάνει ο Πρόεδρος, που κάνει η Κυβέρνηση μας, ο Υπουργός Εξωτερικών- να επαναφέρουμε την Τουρκία μέσω των Η.Ε. στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την προσδοκία ότι θα αλλάξει η τουρκική θέση. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε-έχοντας μια κοινή στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς, η οποία είναι ήδη κοινή στάση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο-ότι χρειάζεται ο τερματισμός των εγγυήσεων, η αλλαγή της προσέγγισης της Τουρκίας στην Κύπρο, για να υπάρξει λύση του Κυπριακού».
 
Συσκέψεις με Υπουργούς
Ερωτηθείς για τη μετάβαση σήμερα αριθμού Υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο να δει να υλοποιούνται έργα, τα οποία επιτρέπει η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
 
«Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ανακτήσει την οικονομική μας ανεξαρτησία τελειώνοντας με το μνημόνιο, έχουν δημιουργηθεί περιθώρια μέσα από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική και τώρα με προγραμματισμό, με σύνεση εκτελούνται σε όλη την Κύπρο κάποια έργα.
 
Είναι επίσης κοινή ομολογία ότι, δυστυχώς, συχνά, διαδικασίες, γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν κάποια έργα. Ο Πρόεδρος θέλοντας να φανεί και στην πράξη ότι τα όσα ήταν στο πρόγραμμα του συνειδητά είναι πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα επαναλάβει τις επόμενες βδομάδες και μήνες περιοδείες σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου για να παρακολουθήσει την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων.
 
Γίνονται αυτές τις μέρες συσκέψεις με Υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για να καταγραφεί ακριβώς η πρόοδος, πού υπάρχει καθυστέρηση, πού πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να ολοκληρώνονται τα έργα που περιμένουν οι πόλεις, οι κοινότητες, οι πολίτες, η κοινωνία».

Ο Γιώργος Λιλλήκας
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε και θέλει να προωθήσει τις προτάσεις του κόμματός του σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

 «Αυτό», επισήμανε ο κ. Λιλλήκας, «το θεωρώ πολύ θετικό και είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μπορεί να δημιουργήσει και κλίμα συναίνεσης. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που είτε άπτονται της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του κράτους, είτε άπτονται της επίλυσης μεγάλων σοβαρών οικονομικών ή κοινωνικών προβλημάτων, θα πρέπει να επικρατήσει η συναντίληψη και η συναίνεση και να τα αντιμετωπίσουμε ως θέματα εθνικής προτεραιότητας».
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε πως η Συμμαχία Πολιτών θα σταθεί απέναντι στην Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση μεν, με εποικοδομητική κριτική, αλλά θα συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Όπως σημείωσε, είναι έτοιμος, για συνεργασία, ώστε να επιλυθούν όλα αυτά που ταλανίζουν τη χώρα και την κοινωνία.
 
Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η Συμμαχία Πολιτών τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Λιλλήκας είπε πως μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία συζήτησαν και με τον Υπουργό Οικονομικών.
 
«Προτεραιότητα», επισήμανε, «είναι επίσης ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση του κράτους, καθώς απαιτείται να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς και να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενους. Σε όλα αυτά δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική, θεωρώ ότι το να αποτύχει μια Κυβέρνηση αποτυγχάνει ο τόπος, άρα καθήκον όλων είναι με συναινετικό πνεύμα και αλληλοσεβασμό να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα πάρουν την Κύπρο μπροστά».
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υπέδειξε πως χρειάζεται υπομονή και καλός σχεδιασμός από την ε/κ πλευρά.
 
Συναφώς, εξέφρασε την εκτίμηση πως ενόψει των τουρκικών εκλογών είναι μάταιη η οποιαδήποτε προσπάθεια, είτε για αναζωογόνηση του διαλόγου είτε για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
«Δεν μπορούν να συνεχίσουν οι συνομιλίες απ’ εκεί που διακόπηκαν, αυτό θα μας οδηγήσει σε μια μεγάλη παγίδα με τραγικές συνέπειες. Σίγουρα απαιτείται μια προεργασία, απαιτείται διερεύνηση του εδάφους, και νομίζω ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ λογικά σε κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει εκ του σύνεγγυς αν υπάρχει το κοινό έδαφος. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για βήματα χωρίς προγραμματισμό. Χρειάζεται υπομονή και ένας καλός σχεδιασμός από μέρους μας», υπογράμμισε.

Ο Άντρος Κυπριανού
Ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε πως η συνάντηση ήταν ουσιαστική, κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό, ενώ κατά το τέλος της ο Πρόεδρος τους παρέδωσε τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή, ώστε να υπάρχει μια συνεννόηση για προωθηθούν και να ψηφιστούν.
 
Σε αυτό το θέμα, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του εκεί όπου κρίνει ότι τα νομοσχέδια αυτά εξυπηρετούν το καλό της κοινωνίας και τα συμφέροντα των πολιτών θα τα στηρίξουν, ενώ εκεί που υπάρχει διαφορετική άποψη δεν θα τα στηρίξει.
 
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε αρχικά ότι η ενότητα στο εσωτερικό είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Όμως, για να υπάρξει ενότητα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις θέσεις στη βάση των οποίων θα κινηθεί η πλευρά μας, και ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει προσυνεννόηση και αλληλοσεβασμός.
 
«Εμείς επιμένουμε στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στη βάση αυτών διατυπώνουμε τις θέσεις μας διαχρονικά ως κόμμα», είπε, και πρόσθεσε πως έχει θέσει στον Πρόεδρο τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας και το γεγονός ότι η κατάσταση στην τ/κ κοινότητα αλλοιώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως εκείνο που επιβάλλεται να γίνει αυτή την ώρα, ενόψει και των τουρκικών εκλογών, είναι ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να σταλούν ξεκάθαρα και πολύ ευκρινή μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
«Πρέπει να πούμε καθαρά στον ίδιο τον Γ.Γ. χωρίς υποσημειώσεις ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με βάση τη διαδικασία την οποία περιγράφει στις διαδοχικές του εκθέσεις», ανέφερε.
 
Σημείωσε πως πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι επιλογές που έχουμε είναι δύο:
 
Να αφήνουμε τον χρόνο να παρέρχεται με αποτέλεσμα σταδιακά τα πράγματα να οδηγηθούν στην διχοτόμηση, κάτι το οποίο δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο, και η άλλη η επιλογή είναι με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, να επιδιώξουμε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και εκεί να επιχειρήσουμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, έχοντας ως ασπίδα προστασία τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
«Είτε η Τουρκία θα συναινέσει στα ζητήματα που αφορούν την κατάργηση των εγγυήσεων είτε θα μείνει εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η ε/κ πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το τι έκανε η δική μας πλευρά στο Κραν Μοντανά, καθώς ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει περιγράψει με θετικά λόγια το ρόλο της τουρκικής πλευράς, κάτι που έχει πράξει πρόσφατα και η κ. Μογκερίνι. Αντιθέτως, έχει πει ο κ. Γκουτέρες ότι διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους δύο ηγέτες. «Εμείς θέλουμε ο κ. Αναστασιάδης να δείξει την πολιτική βούληση που λέει ο Γ.Γ. ότι δεν έδειξε στο Κραν Μοντανά», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μια προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό, «εμείς θα την στηρίξουμε».

Ο Χρίστος Χρίστου
Τη θέση ότι δεν πρέπει να πάμε σε νέο γύρο συνομιλιών αν δεν εξασφαλίσουμε θετικές δεσμεύσεις για τον τόπο, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χρίστου είπε πως ενημερώθηκε κατά τη συνάντηση για το δείπνο του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη, για τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης που απασχολούν τους πολίτες.
 
Είπε πως το ΕΛΑΜ έχει αποστείλει εδώ και αρκετούς μήνες τις θέσεις του στο Κυπριακό, καθώς και σε ζητήματα οικονομίας, όπως αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποστείλουμε ξανά όλες τις θέσεις μας, τις οποίες είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο κ. Χρίστου είπε πως εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, «η Τουρκία παραμένει στη θέση που έχει εδώ και αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ε/κ ηγεσία να προχωρήσει σε διαδικασία επίλυσης του ζητήματος», υπέδειξε, και πρόσθεσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτή τη στιγμή ο πλέον αδιάλλακτος ηγέτης και ότι η Τουρκία ασκεί αυτή τη στιγμή επιθετική πολιτική σε όλες τις γειτονικές της χώρες.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρίστου είπε πως από τη στιγμή που ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στα ίδια ζητήματα όπως πράττει εδώ και αρκετά χρόνια, από τη στιγμή που η Τουρκία κρατά ακόμη τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, δεν πρέπει να έχουμε νέο γύρο συνομιλιών.
 
«Πρέπει να πάμε σε νέες συνομιλίες μόνο και όταν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε από πριν κάποιες θετικές δεσμεύσεις για τον τόπο μας», κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ
«Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, είναι εκ των ων ουκ άνευ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.  
 
Αναφέρει αναλυτικά: «Χαιρετίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση συγκλίσεων με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα θέματα μεταρρυθμίσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται μάλιστα και προγραμματικές θέσεις των ανθυποψηφίων του κ. Αναστασιάδη, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ώστε να διαφανεί κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν.
 
Μόνο μέσα από συγκλίσεις, συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος, να προχωρήσουμε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξυπηρετείται και να επωφελείται ο πολίτης.
 
Για το καλό του τόπου, έχουμε υποχρέωση να εκσυγχρονιζόμαστε. Έχουμε υποχρέωση προς τους φορολογούμενους, προς όλους τους πολίτες».
 

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή