Πρόεδρος: Η παρούσα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση

Αδιαμφισβήτητα, «η παρούσα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να αποτελεί λύση για καμία εκ των δύο κοινοτήτων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του απόψε στα εγκαίνια του Μουσείου Απελευθερωτικού Αγώνα και των ανακαινισμένων κτιρίων των ιστορικών Εθνικοφρόνων Σωματείων Αγίας Νάπας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
 
«Η βούληση την οποία έχω φροντίσει να ξεκαθαρίσω τόσο στο πλαίσιο του πρόσφατου άτυπου δείπνου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί όσο και στο πλαίσιο των πρόσφατων εργασιών του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, είναι ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά«, πρόσθεσε.
 
Αυτό που απαιτείται, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος και αν όλοι πράγματι επιθυμούμε την εγκατάλειψη ή την ανατροπή της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση όχι μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, της οποίας η βούληση θεωρείται δεδομένη εδώ και 45 χρόνια, αλλά και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία».
 
Όπως είπε, χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν αποδεκτές αλλά και σεβαστές οι παράμετροι του ΓΓ του ΟΗΕ που προϋποθέτουν τερματισμό των όποιων εγγυητικών ή αναχρονιστικών δικαιωμάτων των επεμβατικών δικαιωμάτων, τον τερματισμό της παρουσίας του κατοχικού στρατού.
 
«Απαιτείται πολιτική βούληση ώστε μέσα από τον διάλογο να δημιουργήσουμε, όπως και ο ΓΓ αναγνωρίζει, ένα κανονικό κράτος, ένα κράτος που να συμβαδίζει απόλυτα με τις αρχές και τις αξίες τόσο των κρατών μελών του Χάρτη των ΗΕ όσο βεβαίως και των αρχών και αξιών της ΕΕ κράτος μέλος της οποίας είμαστε. Χρειάζεται πολιτική βούληση να αναγνωρίσουμε πως δεν μπορεί παρά να γίνουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος όπου οι Κύπριοι θα αποφασίζουν για την πατρίδα τους και όχι η οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Ότι εμείς θα αποφασίζουμε για το μέλλον και την τύχη μας και όχι κάποιοι άλλοι για τις δικές τους στρατηγικές επιλογές και επιδιώξεις», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η αποφασιστικότητα τους είναι και πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
 
«Το έχω γνωστοποιήσει αυτό στον ΓΓ, σε όλα ανεξαίρετα τα μέλη του Συμβουλίου των κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλαμικής Διάσκεψης, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεπώς δεν δέχομαι να ακούγονται κάποιες φωνές που αφήνουν δυστυχώς αιχμές εναντίον της ελληνοκυπριακής κοινότητας ή της αποφασιστικότητας μας για διάλογο, δημιουργώντας ή δίδοντας άλλοθι σε εκείνους που εξαιτίας των οποίων για 45 και τόσα χρόνια δεν έγινε κατορθωτό από κανέναν των Προέδρων με όση βούληση και αν είχαν και αποφασιστικότητα να πετύχουν λύση του Κυπριακού», επεσήμανε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στα Εθνικόφρονα Σωματεία, είπε ότι από της ιδρύσεως τους τη δεκαετία του 1950, τα Σωματεία έθεσαν ως στόχο, εμφυσώντας το θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα στους κατοίκους της Αγίας Νάπας κατά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην Κύπρο την εποχή εκείνη, τη στήριξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
 
«Έκτοτε, δομώντας τα θεμέλια της δράσης τους στο συγκερασμό της εθνικής, της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, πέτυχαν να αφήσουν έντονο το αποτύπωμα τους και να αποτελέσουν πόλο συσπείρωσης, μόρφωσης, ψυχαγωγίας αλλά και διαπαιδαγώγησης των νέων, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απόφαση της φιλοξενίας πλέον στα Εθνικόφρονα Σωματεία των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΝΕΔΗΣΥ Αγίας Νάπας. Αναμφίβολα, η άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Απελευθερωτικού Αγώνα στον περιβάλλοντα χώρο που ανέλαβαν και εκπληρώνουν σήμερα τα Εθνικόφρονα Σωματεία, φέροντας το όνομα του ήρωα της ΕΟΚΑ Λουκά Α. Λουκά, είναι δηλωτική της ωφέλιμης δραστηριότητας των Σωματείων στο Δήμο Αγίας Νάπας αλλά και τον τόπο γενικότερα», πρόσθεσε.
 
Η πρωτοβουλία αυτή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί την ίδια στιγμή έκφραση τιμής, σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που με τον αγώνα ή τη θυσία της ζωής τους άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε και συνεχάρη εκείνους που είχαν τη σύλληψη να δημιουργήσουν την ιδέα, τους 65 εκείνους που υπηρέτησαν αυτό το Σωματείο, εκείνους που δώρισαν, εκείνους που συνέτειναν στο να εγκαινιάζουν σήμερα το ιστορικό για την περιοχή Μουσείο του ιστορικού αγώνα ‘55-’59. 
 
«Θα είμαι εντός των ελαχίστων εβδομάδων στην περιοχή για να δούμε πού βρίσκονται τα έργα που εξαγγέλθηκαν, να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα παραμένοντα προβλήματα που δυστυχώς η γραφειοκρατία διογκώνει και προκαλεί καθυστέρηση, Για αυτό εξάλλου και η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να δούμε πού και πώς υπερβαίνουμε τα όποια προβλήματα δημιουργούν μια εικόνα είτε έλλειψης βούλησης είτε ότι κάποιοι κωλυσιεργούν», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»
Βεντέτα δικαστών και σοβαρές κατηγορίες-«Ένας γράφει την απόφαση και τη δίνει στους άλλους που συμφωνούν»
Ως διπλωματική πανωλεθρία ερμηνεύεται στην Τουρκία η πρόσκληση Μπάιντεν στον Πρόεδρο
Με την απόφαση για Ελεγκτή ζητείται η εξαίρεση από Πόθεν Έσχες των Εισαγγελέων-Αντικρούει η πλευρά της Βουλής
Μεταβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο ΠτΔ-Θα τελέσει τα εγκαίνια της προτομής του Κυριάκου Μάτση
Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση-Έμφαση στο στεγαστικό
Υλοποιεί τον οδικό της χάρτη η ΕΔΕΚ, με τερματισμό το πολιτικό συνέδριο
Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης επισφραγίζουν την στρατηγική σχέση με τετ-α-τετ