Ακιντζί: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαχωρισμού και αντιπαραθέσεων

Δεν έχουμε την πολυτέλεια διαχωρισμού, αντιπαραθέσεων μεταξύ μας σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι οι Τ/κ προσπαθούν να ζήσουν σε ισότητα, ελευθερία, ασφάλεια και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.
 
Σήμερα είμαστε στο ίδιο σημείο, δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματά μας, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι η ε/κ ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια πέφτει σε λάθη, και δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει και "εάν σήμερα είμαστε σε σημείο διαχωρισμού, αυτό το δημιούργησε η ε/κ ηγεσία".
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την Ημέρα του Παιδιού και της Εθνικής Κυριαρχίας (σσ: τουρκική αργία). «Αναζητώντας τη λογική (προσέγγιση) σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να είμαστε σε κάποιο σημείο και πολύ προσεκτικοί. Σε αυτή την διαδικασία δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού, των αντιπαραθέσεων μεταξύ μας. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πολλές εικασίες, γίνονται πολλές δηλώσεις. Δεν ήθελα μια τέτοια μέρα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα αλλά επειδή δίδω σημασία σε αυτό το θέμα ήθελα έστω και σήμερα να το υπογραμμίσω αυτό».
 
Κατά τον κ. Ακιντζί, η ηγεσία της ε/κ κοινότητας εδώ και χρόνια διαπράττει λάθη και δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει. «Ήθελαν αντί μιας κοινής, ισότιμης ζωής σε αυτό το νησί, να το ενώσουν με την Ελλάδα. Έτρεξαν πίσω από τις φιλοδοξίες τους για ένωση. Εάν σήμερα το νησί είναι σε σημείο διαχωρισμού, ο λόγος είναι η κατάσταση που δημιούργησε η ε/κ ηγεσία που δεν ξέρει πού πρέπει να σταματήσει», υποστήριξε.
 
«Εμείς οι Τ/κ αυτό που πάντοτε προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, αναζητούμε μια λύση σε λογικά πλαίσια και δίκαιη σε ένα βαθμό, ώστε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο ισότιμα, ελεύθερα σαν άνθρωποι». Αυτό προσπαθούμε και σήμερα, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι οι Τ/κ αντλώντας έμπνευση από τον Ατατούρκ έχουν οδηγό τους την κοσμικότητα, τη δημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό. «Έτσι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», ανέφερε.
 
Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον με ειρήνη, ευημερία και ελευθερία για τα παιδιά, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την δημιουργία των προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο.
 
Θυμίζοντας ότι στις 23 Απριλίου 1920, ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, είπε ότι ο Ατατούρκ μετά την νίκη στον απελευθερωτικό πόλεμο (όπως λένε οι Τούρκοι τον πόλεμο που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή) ενεργούσε μαζί με τη Βουλή, δηλαδή μαζί με τον λαό. «Δεν είπε ‘μόνο εγώ υπάρχω, μόνο εγώ μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά’, έκανε εκείνον τον αγώνα μαζί με τη Βουλή που ήθελε για χρόνια ο τουρκικός λαός. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε. 
 
Ο Κεμάλ Ατατούρκ, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, ήταν αυτός που χάραξε τα σύνορα (της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας) με το «εθνικό σύμφωνο» ( στα τούρκικα misak-ı milli) και άφησε – όπως είπε – εκτός συνόρων ακόμα και την πόλη όπου ο ίδιος γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας έτσι σθένος και τον χαρακτήρα του μεγάλου ηγέτη. «Ήξερε πού πρέπει να σταματήσει. Αυτό άλλωστε ήταν το μεγαλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό το έκανε αρχή. Μετά τον πόλεμο είναι αναγκαία η ειρήνη, αυτό το έπραξε έχοντας ως συνειδητή ανυποχώρητη αρχή το ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο», σημείωσε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε επίσης ότι ο Ατατούρκ ήταν αυτός που έλεγε ‘άλλο η θρησκεία, άλλο το κράτος’ και πως ήταν εκείνος που έβαλε τα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας με τις αναλλοίωτες αρχές της κοσμικότητας και τους εκσυγχρονισμού. Αυτές τις αρχές, είπε, ενσωμάτωσαν και οι Τ/κ από τη δεκαετία του 1920.
 

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή