Το Ανώτατο επικύρωσε την εξαίρεση Χριστόφια από αγωγή για το Μαρί

Επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η εξαίρεση του Δημήτρη Χριστόφια από την αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη. Η αγωγή αφορούσε τις αστικές ευθύνες του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια  καθώς και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Κώστα Παπακώστα.
 
Στην συγκεκριμένη αγωγή της οικογένειας Ιωαννίδη μετά από αίτηση του Δημήτρη Χριστόφια τον εξαίρεσε από διάδικο. Δικαιολογώντας την απόφαση του το δικαστήριο υποστήριξη πως οι κατηγορίες κατά του Δημήτρη Χριστόφια προσέκρουαν σε άρθρα του συντάγματος που του παρείχαν ασυλία.
Η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου (30/7/2012) επικυρώθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του.
 
Η οικογένεια του Πλοιάρχου Ιωαννίδη καταλόγιζε στον Δημήτρη Χριστόφια ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα του Μαρί. Μεταξύ ο Νικόλας Ιωάννιδης με ένορκη δήλωση του υποστήξε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν επιθυμούσε να προωθήσει την καταστροφή του (επικίνδυνου) φορτίου που βρισκόταν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, αλλά επιθυμούσε την επιστροφή του στο Ιράν ή τη Συρία, αφήνοντας το όμως εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα αυτό να εκραγεί και να προκληθεί ο θάνατος 13 προσώπων μεταξύ των οποίων και του Πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη. Κατά τον κ. Ιωαννίδη, πολιτικοί λόγοι ήταν εκείνοι που οδήγησαν στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για κράτηση και φύλαξη του φορτίου, οι οποίοι όμως ουδέποτε καθορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ενήργησε με βάση την επιθυμία του αλλά και την υπόσχεση που έδωσε στο Σύριο ομόλογο του, στη συνάντηση που είχαν στις 31.8.2009, με σκοπό να μην διασαλευθούν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Συρία και το Ιράν και γενικά τις Ισλαμικές χώρες.
 
Το Δικαστήριο στην απόφαση του σημειώνει πως «είναι σημαντικό, κατά την κρίση μας, ότι η ασυλία που παρέχεται από το Άρθρο 45.6 του Συντάγματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αστική ευθύνη, αφορά οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη του «εν τη εκτελέσει του λειτουργήματός του» και όχι μόνον «εν τη εκτελέσει των καθηκόντων του». Θεωρούμε, δηλαδή, ότι η ασυλία που παρέχεται καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της εκτέλεσης του λειτουργήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνον την εκτέλεση των καθηκόντων του, στενά ερμηνευομένων όπως εισηγήθηκε η πλευρά των εφεσειόντων στην παρούσα υπόθεση. Κατά την εκτίμηση μας, με την προαναφερόμενη φράση «εν τη εκτελέσει του λειτουργήματος του» καλύπτεται κάθε πράξη ή παράλειψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν αυτός λειτουργεί υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξαιρούνται δηλαδή οι πράξεις και παραλείψεις του σε συναλλαγές, δικαιοπραξίες κλπ., ιδιωτικής-προσωπικής φύσεως».
 

Δειτε Επισης

Νέα σύλληψη για την απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα
Παράνομο κρίθηκε το διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων από οικία δεσμοφύλακα-Απορρίφθηκαν οι θέσεις της Εισαγγελίας με... παρατηρήσεις
Ελεύθεροι δύο από τους συλληφθέντες για τη συμπλοκή στη Λάρνακα, παραμένει υπό κράτηση ο τρίτος
Ποινικό αδίκημα η άσκοπη χρήση λάστιχου, αύξηση του ύψους των εξωδίκων-Ψηφίστηκε νόμος από τη Βουλή
Τοποθέτηση Σαββίδη για κατάθεση νομοσχεδίων διαχωρισμού εξουσιών-«Ο ρόλος μου περιορίζεται στην νομική πτυχή»
Επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες για δήθεν χορηγία
Έπεσε ο πέλεκυς στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Δωρόθεου στα Λατσιά-«Επώδυνος θάνατος, υπέδειξαν αναλγησία»
Καταπέλτης το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής-Εισηγείται ποινικά αδικήματα για τρείς και πειθαρχικά σε πέντε
Περιπολία των Φοινικούδων από μέλη της αντιοχλαγωγικής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Πυρκαγιά από μετασχηματιστή της ΑΗΚ στη Γαλάτα