Ο ιατροδικαστής Δρ. Λέων στον REPORTER: Αδύνατον να διαφανεί η ακριβής ώρα θανάτου
18:13 - 21 Απριλίου 2018
«Κλειδί» στο στυγερό έγκλημα του Στροβόλου θεωρεί η αστυνομία πώς είναι μεταξύ άλλων η ώρα της διάπραξης του φονικού από τον δράστη ή τους δράστες, καθώς εκτιμάται ότι αυτό διαπράχθηκε ώρα πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία.
Κατά την νεκροτομή επί των σορών των θυμάτων από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, διαφάνηκε ότι ο 60χρονος καθηγητής έφερε περίπου 20-25 μαχαιριές από τον λαιμό μέχρι τα άκρα ενώ η 59χρονη σύζυγος του, υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας έφερε περίπου 10 μαχαιριές στον θώρακα και τον λαιμό. Σε ότι αφορά την ώρα θανάτου, αυτή υπολογίζεται με απόκλιση τριών ωρών.
Σε μια νέα εξέλιξη, η αστυνομία κάλεσε την εξ’ Ελλάδος ιατροδικαστή Χαρα Σπηλιοπούλου προκειμένου να διενεργήσει εκ νέου νεκροτομές επί των σορών, ενώ παρόν θα είναι ο Μάριος Ματσάκης εκ μέρους της οικογένειας και η Ελένη Αντωνίου από πλευράς της Δημοκρατίας.
Η ιατροδικαστική ανάλυση και η σημασία της
Μιλώντας στον REPORTER o καθηγητής ιατροδικαστικής Δρ. Γρηγόρης Λέων, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατροδικαστικής ο οποίος ειδικεύτηκε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι κανένας ιατροδικαστής, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να προσδιορίσει με πάσα ακρίβεια την ώρα θανάτου παρά μόνο με απόκλιση.
«Η ώρα θανάτου για να είναι αρκετά ακριβής πρέπει όταν κάνουμε την αυτοψία, να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και οι διαδικασίες ούτως ώστε να αρχίσουμε σωστά την νεκροψία και σε συνδυασμό με τις εργαστηριακές εξετάσεις να υπάρχει πόρισμα. Αυτά όμως, στην πρώτη νεκροτομή. Μετά ουσιαστικά δεν υπάρχουν στοιχεία, είναι ελάχιστα και έτσι τα αποτελέσματα δεν θα είναι ασφαλή», ανέφερε ο Δρ. Λέων ο οποίος τόνισε ότι όσο περνάνε οι μέρες οι σοροί αλλοιώνονται και τα αποτελέσματα το ίδιο.
Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν η ώρα μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια (π.χ 1:10), κάτι που αναζητούν οι αρχές, ο καθηγητής ιατροδικαστικής ξεκαθάρισε ότι «κάποιες εξετάσεις μας προσδιορίζουν την ώρα με απόκλιση, πλην συν κάποιες ώρες. Για παράδειγμα οι συνθήκες, πότε βρήκαμε τις σορούς και από κάποιες εξετάσεις έχουμε την απόκλιση. Με το σύνολο των εξετάσεων μπορούμε να έχουμε μια απόκλιση. Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εξετάσεις, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στην απόκλιση η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όσο αλλοιώνεται η σορός, τόσο απομακρυνόμαστε».
Ο Δρ. Λέων επισημαίνει ότι κατά την δεύτερη νεκροτομή τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα αλλάζει η σκηνή του εγκλήματος, η θερμοκρασία του χώρου, η θερμοκρασία των σορών κτλ.
Σε ότι αφορά τα πολλαπλά τραύματα που έφεραν τα δυο θύματα του άγριου φονικού, ο Δρ. Λέων αναφέρει ότι από την νεκροτομή «μπορεί να διαφανεί ο αριθμός και ποιες από αυτές τις μαχαιριές ήταν οι καίριες και ποιες όχι, ποιες οδήγησαν στον θάνατο και ποιες όχι».
Στο ερώτημα εάν μπορεί να διαπιστωθεί το πρώτο τραύμα, ο Δρ. Λέων ανέφερε στον REPORTER ότι «όταν υπάρχει χρονική διαφορά μεταξύ μαχαιριών θα μπορούσαμε να το διακρίνουμε. Για παράδειγμα εάν υπήρχε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης 1-2 ώρες διαφορά, αυτό μπορεί να διαφανεί. Εάν όμως οι μαχαιριές έγιναν μέσα σε 5 λεπτά, όχι αυτό δεν μπορεί να διαφανεί. Αυτό είναι αδύνατο. Υπάρχει όμως ένας προσδιορισμός για τα θανάσιμα τραύματα».
Επίσης, αναφορικά με το ύψος και την σωματική διάπλαση του δράστη και εάν αυτά μπορούν να διαφανούν από την νεκροτομή, ο καθηγητής ιατροδικαστικής Δρ. Γρηγόρης Λέων εξηγεί ότι αυτό που μπορεί να διαφανεί είναι εάν τα θύματα δέχθηκαν τις μαχαιριές ξαπλωμένα ή όχι. Εάν όμως δέχθηκαν τις μαχαιριές ξαπλωμένα, δεν μπορεί να διαφανεί οτιδήποτε.