Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου, ενώ πρόσθεσε ότι θα χαρεί να δεχθεί τον Πούτιν στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας συνάντησης «στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον» σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό στη Συρία να μην ξεπεράσει κάποιες «κόκκινες γραμμές», καθώς μετά θα αντιμετώπιζε αντίποινα.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ είχε δηλώσει πριν τα πλήγματα που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εναντίον της Συρίας ότι ο ρωσικός στρατός θα στοχοθετήσει τους πυραύλους στο σημείο εκτόξευσής τους σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ρωσικά στρατεύματα.

«Αυτό ανακοινώθηκε απολύτως ξεκάθαρα και απερίφραστα», τόνισε ο Λαβρόφ. «Στη συνέχεια υπήρξαν επαφές σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας και στρατηγών μεταξύ των εκπροσώπων μας και της αμερικανικής διοίκησης του συνασπισμού. Ενημερώθηκαν για τις “κόκκινες γραμμές” μας επί του πεδίου. Ως αποτέλεσμα αυτές οι “κόκκινες γραμμές” δεν παραβιάστηκαν», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός.

Πάντως ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν θα επιτρέψουν την ένταση μεταξύ των δύο κρατών τους να καταλήξει σε ένοπλη σύγκρουση.

Εξάλλου μετά τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα ήρε οποιαδήποτε ηθική υποχρέωση είχε η Ρωσία να μην παρέχει στη Δαμασκό αντιαεροπορικά συστήματα S-300.

«Δεν έχουμε πλέον καμία ηθική υποχρέωση αναφορικά με το θέμα αυτό», τόνισε ο Λαβρόφ. «Είχαμε δεσμευθεί να μην το κάνουμε πριν περίπου μία δεκαετία έπειτα από αίτημα των εταίρων μας και λαμβάνοντας υπόψη το επιχείρημά τους ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις και τους αντικαταστάτες μετά τις παραιτήσεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Το Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» Ελλάδας-Κύπρου κάνει λόγο η Τουρκία με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Τραμπ κάνει λόγο για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Βρέθηκαν σώα δύο παιδιά που αγνοούνταν στη Γερμανία από το 2023-Εκτιμάται ότι τα είχε απαγάγει η μητέρα τους
Ξυλοφόρτωσαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 31χρονο επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα χρήματα του
Φιντάν για ισχυρισμούς ότι τελικός στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία-«Προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικοί έσωσαν βρέφος μέσα από όχημα που έβραζε στους 43 βαθμούς στην Καλιφόρνια
Καταδικάζει τις δηλώσεις Τραμπ για Χαμενεΐ το Ιράν-«Ασεβείς και απαράδεκτες»
Η Γερουσία δίνει στον Τραμπ την εξουσία να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν χωρίς την άδεια του Κογκρέσου